Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dag modewereld! Kirsten is nu knuffelcoach en legt uit wat gebrek aan aanraking met je doet

Door Britte Kramer 17 mei 2020

Huidhonger is een van dé coronawoorden. Aanraking is megabelangrijk voor mensen en een gebrek eraan kan zelfs schadelijk zijn. Niet gek dus dat het RIVM singles nu ‘toestaat’ om toch een knuffelbuddy of sekspartner te hebben. Dat moeten we eens bespreken met iemand die er verstand van heeft, dachten we. Zo kwamen we uit bij de Rotterdamse knuffelcoach Kirsten.

We zeggen ‘Rotterdamse’, maar ons facetimegesprek doet Kirsten vanuit haar camper in Groningen. Eigenlijk zou ze deze zomer langs allerlei festivals rijden om daar workshops te geven vanuit haar bedrijf Tender Touch. Nu houdt ze coachingsessies met mensen die lichamelijk contact missen. Zonder aanraking natuurlijk, maar met een videogesprek kan Kirsten je ‘huidhonger’ al aardig stillen. “Intimiteit bestaat ook uit gehoord en gezien worden. Trouwens, als ik het woord ‘huidhonger’ een paar maanden geleden zei keek iedereen me raar aan. Nu beginnen mensen er zelf over. Dat betekent dat het echt een probleem is.”

Van mode, via verslavingszorg, naar knuffelen

Kirsten komt uit de modewereld. “Dat was niet echt mijn ding. Veel te uiterlijk. Als empathisch, gevoelig type paste ik daar niet helemaal tussen. Ik ben toen omgeschoold tot begeleider en ervaringsdeskundige in de verslaafdenzorg. Vaak is verslaving een manier om emoties niet te voelen en niet in je lichaam te zijn. Terwijl het lichaam heel belangrijk is om in verbinding te zijn. Zo is het knuffelen naar voren gekomen.” Zo’n drieënhalf jaar geleden zag ze een filmpje van een Amerikaanse knuffelcoach, maar ze dacht dat dat in Nederland nooit zou werken.

Steeds meer een knuffelland

“Nederland begint steeds meer een knuffelland te worden; in plaats van drie kussen, geven we steeds vaker een omhelzing. Maar ik dacht: wie gaat er nou geld geven om geknuffeld te worden?” Nou, heel veel mensen dus. Vooral mannen. Slechts 15% van Kirstens cliënten is vrouw. “Voor mannen is het toch wat moeilijker om te vragen om de aandacht die ze nodig hebben en om een knuffel te vragen zonder dat daar gek naar gekeken wordt. De me too-beweging heeft daar ook mee te maken.”

Allerlei soorten cliënten

Los van het feit dat het overwegend mannen zijn, komen er allerlei mensen op de knuffeltherapie af. “Ik behandel mensen met lichamelijke handicaps en mensen met autisme. Mensen die geen relatie hebben en mensen die zichzelf binnen hun relatie niet goed durven laten zien, fysiek en emotioneel. Vrouwen die uit een narcistische relatie komen en zich weer veilig willen voelen op het gebied van aanraking. Mensen met trauma’s, of met een pestverleden. En ook mensen die echt gevers zijn en niet weten hoe ze mogen ontvangen.”

Soms dansen, soms voorlezen, soms lepeltje-lepeltje

Hoe zo’n knuffeltherapiesessie eraan toegaat verschilt dan ook per keer. “Soms gaat het alleen om de aanwezigheid en een stukje veiligheid. Sommige mensen leven op door een uur lepeltje-lepeltje te liggen of door dicht tegen elkaar aan te liggen en te praten. Soms dans ik met iemand door de kamer, en soms legt iemand z’n hoofd op mijn schoot terwijl ik een boek voorlees.”

Oxytocine en je immuunsysteem

“Als baby al heb je aanraking nodig. Als je je kind alles geeft maar niet aanraakt, dan gaat het dood. Volwassenen overleven het wel, maar gedijen niet. Zonder aanraking mis je een stukje zingeving, zekerheid, geborgenheid en tevredenheid. Oxytocine speelt daarin een grote rol. Het is onze natuurlijke pijnstiller en doet veel goeds voor je immuunsysteem en eigenwaarde. Oxytocine maak je aan door contact. Vooral via de huid, maar bijvoorbeeld ook met oogcontact. Zonder contact gaat je immuunsysteem omlaag. Wat dat betreft is die isolatie juist níet zo handig nu.”

Onder de foto lees je Kirstens tips om zelf je oxytocinelevel op te krikken >

Knuffelcoach Rotterdam

Aai dieren op straat en zeg je buren gedag

Maar hoe doet Kirsten dat zelf dan eigenlijk, nu ze in haar camper in het afgelegen Groningen zit? “Ik heb een kat bij me. Misschien een beetje discutabel, maar kom je een huisdier tegen op straat: geef ‘m een aai en was je handen daarna. Dat je een levend wezen kan voelen is heel belangrijk. Mensen gedag zeggen helpt ook. Zeker als je je eenzaam voelt kan een kleine ‘goedemorgen’ al zo veel verschil maken. Dus wees lief en zeg ‘hallo’ tegen elkaar op straat.”

Jezelf knuffelen helpt

“Gebruik ook je zintuigen. Ik ben veel in de natuur, en dan echt bezig met ruiken, zien, proeven en voelen. Als je stress voelt, pak dan een voorwerp beet, doe je ogen dicht en voel geconcentreerd – vijf tot tien minuten. Je maakt dan oxytocine aan, waardoor je ontspant. Hier is het ook niet altijd even leuk en soms wil ik gewoon op een terrasje zitten met een vriendin. Maar dat je je daar rot over voelt, dat mag er gewoon zijn. Het is logisch in deze tijd.” En jezelf aanraken, masseren, heeft dat zin? “Ja! Het lost niet het hele probleem op, maar zeker wel een gedeelte. En als je alleen slaapt, leg dan kussens of een opgerolde deken tegen jezelf aan, zodat je meer ingebakerd bent en je veiligheid en geborgenheid ervaart.”


Meer over Tender Touch ontdekken?

Tender Touch coaches

Bekijk meer:coaches

Lees ook de verhalen van deze Rotterdamse ondernemers:

Fysionetty Rotterdam

Lekker in je vel tijdens de lockdown: 7 tips van fysiotherapeut Netty (Fysionetty)

Netty is al 34 jaar fysiotherapeut. Ze heeft haar eigen praktijk op de Noorderhavenkade en werkt sam...
Buitengewoon Afscheid Karen

Karen: ‘Mensen lopen soms weg als ik vertel wat voor werk ik doe’

Karen is pas dertig, maar werkt al acht jaar als uitvaartbegeleider. Ze wil met Buitengewoonafscheid...
Opruimcoach Helder Mariette Oostinjen

Opruimcoach Mariette geeft tips: zo krijg je meer rust in je huis én in je hoofd

Mariette Oostinjen (40) is opruimcoach. Met haar bedrijf Helder helpt ze mensen meer rust en ruimte ...

adv.