Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Capri’s Claudio: ‘Deze zaak naar een of andere debiel? Dat kan niet!’

Aangeboden door Capri 17 mei 2019

Er was eens een Italiaanse man die met zijn orkest heel Europa doorreisde, verliefd werd op Rotterdam en er voorgoed ging wonen. Zijn zoon noemde hij Claudio. Inmiddels is Claudio 49 en runt hij Rotterdams meest iconische ijszaak: Capri.

Als kind droomde Claudio ervan om dierenarts te worden, maar dat liep even anders. In eerste instantie ging hij de technische kant op en werkte hij vijftien jaar lang bij KPN. Tot hij in 2001 hoorde dat Capri te koop stond, zijn oude bijbaantje. Claudio: “Toen was het gelijk: daar denken we geen twee keer over na! Ik heb er in m’n studententijd de tijd van m’n leven gehad en altijd heel leuk contact gehouden met de oud-eigenaar. Ik dacht: dit is Rotterdam. Dit is een begrip. Dalijk gaat het naar een of andere debiel, dat kan niet! Dit willen we heel, heel graag zelf gaan doen.”

Happy hardcore

Ondernemen was niet compleet nieuw voor hem. Zo had Claudio, die uit een muzikale familie komt, in zijn KPN-tijd een artiestenmanagementbureau en studiootje. Ondanks dat hij zelf basgitaar speelde in een hardrockband, maakt hij hier in de happy hardcore-tijd dancemuziek met een stel vrienden. “We deden lekker mee met alle ravertjes en gabbertjes. We hebben een tijdje dingen voor Mid-Town Records en Fluitsma & Van Tijn gedaan, en studiowerk afgeleverd voor EMI. Daar zaten leuke dingetjes tussen.”

Sporadisch vrije uurtjes

Claudio werkt zeven dagen per week en is tijdens een normale werkdag minimaal twaalf uur aanwezig bij Capri. “Dat is een eigen zaak hebben. Het enige waar ik verder veel tijd voor vrijmaak is m’n grote passie: wielrennen. Dat is meteen m’n uitlaatklep. Elk ander vrij uurtje ben ik met mijn gezin. Als ‘t kan: bootje in het water en lekker de hele dag dobberen in de Rotte. Het is helaas niet echt makkelijk om in het hoogseizoen naar Hoek van Holland te gaan, om lekker een cocktailtje te drinken op het strand.” Dat snappen we, want Claudio geeft ook nog wielrentraining én coacht het voetbalteam van zijn zoon.

Lekker opscheppen

Claudio’s kinderen zijn ook even in de zaak. Die kunnen vast lekker opscheppen tegen vriendjes en vriendinnetjes? Een trotse Claudio: “Ja, dat is toch gaaf als je vader een ijszaak heeft? Alleen de McDonald’s kan dat overtreffen! Als ze met vriendjes in de stad zijn komen ze altijd even hierheen: ‘IJs! IJs! IJs!’ Mijn dochter vindt het ook geweldig als wij hier bezig zijn. Dan wil ze mama helpen roosjes vouwen voor de taarten. Kleien, noemt ze dat.”

In de supermarkt in Madrid

Als Claudio in het buitenland is test hij altijd even de ijszaken, maar als hij in Nederland uit eten gaat neemt hij nóóit ijs als dessert. En elke dag een bolletje (voor wie het weten wil: zijn lievelingssmaak is pistache) voordat hij naar huis gaat, dat doet hij ook niet meer. “Als je het elke dag doet is het niet meer speciaal. Het enige dat zou kunnen gebeuren is als er een nieuwe bak chocoladeijs staat. Dat ziet er dan zo mooi en vers uit dat ik soms even een klein lepeltje pak… Dat wel. Nieuwe smaken proeven doe ik ook.” En hij mag weer, want voor Foo Concepts zijn ze nu taro-ijs aan het ontwikkelen. Sowieso levert Capri aan héél veel zaken ijs, zelfs internationaal. “De grootste importeur van Aziatische producten – zowel food als non-food – is helemaal lyrisch van ons ijs. Dat bedrijf is zo ontiegelijk gegroeid, en wij groeien in dat kanaal met hem mee.Hij exporteert naar grote delen van Europa. Da’s leuk. Ik kan in Madrid een supermarkt binnenlopen en sesamijs zien waar Capri op staat, met het logo.”

Durian- en spaghetti-ijs

Spaghett-ijs Capri

Claudio’s vrouw bedenkt vaak nieuwe smaken, vooral in de Aziatische hoek. “Laatst hadden we na lange tijd weer eens durianijs (vrucht die bekend staat om zijn stank, red.). Die jam maken is echt verschrikkelijk. Maar écht verschrikkelijk. M’n vrouw staat dan te genieten, maar ik… Als je het eenmaal in het ijs zet is het prima hoor. En die bak was wel als eerste leeg!” In tegenstelling tot Duitse toeristen, die allemaal om spaghetti-ijs vragen (zie foto), hebben Rotterdammers volgens Claudio niet echt een duidelijke voorkeur qua smaak. Al ziet hij wel steeds meer vraag naar vegan en glutenvrij ijs. Daar gaat Capri dus ook in mee, maar: “Je moet je er ook niet helemaal op blindstaren, want ik vind ijs nog steeds een guilty pleasure. Tenzij je een allergie hebt mag je best wel even zondigen.”Meer over Capri ontdekken?

Capri

ijssalons

Gesloten11:00 - 00:00

Karel Doormanstraat 334, Rotterdam

Bekijk meer:ijssalons

adv.