Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bijzonder verhaal: de crisiscatering bezorgde al 17.000 gratis maaltijden in Rotterdam

Aangeboden door Rabo ClubSupport 12 november 2020

Met Rabo ClubSupport investeert Rabobank in lokale clubs en verenigingen. Dat doen ze niet voor niks: dit zijn dé plekken waar je als buurt samenkomt. Hotspot Hutspot uit Rotterdam deed ook mee en ontving een bijdrage voor hun coronaproject crisiscatering. Dankzij deze steun konden ze duizend Rotterdammers voorzien van een gratis gezonde maaltijd.

Bob Richters, oprichter van Hotspot Hutspot: “Aboutaleb roept ‘geen mens hoeft op straat te slapen’. Ik dacht, wij kijken naar die andere: geen mens hoeft zonder een gezonde maaltijd te zitten.” Normaal gesproken serveert Hotspot Hutspot die maaltijden in hun restaurants in Lombardijen en Crooswijk, maar tijdens de eerste lockdown startte zijn ze ‘crisiscatering’ gestart. Sindsdien bezorgden ze al meer dan 17.000 gratis maaltijden bij Rotterdammers thuis. Bob: “Bij oudjes die niet meer voor zichzelf kunnen koken en nu ook niet terecht kunnen in het wijkgebouw, bijvoorbeeld. Maar ook bij een gezin met zes kinderen waarvan papa z’n baan is kwijtgeraakt.”

De vrijwilligers en stagiairs op nummer 1

Zodra ze een aanmelding binnenkrijgen – via die persoon zelf of een instantie – komt Hotspot Hutspot snel in actie. Bob: “Laatst weer een bericht: ‘Ik eet alleen brood en pindasaus, want dat heb ik in huis. Kunnen jullie helpen?’ Hup, dan gaat er diezelfde dag nog een maaltijd achteraan.” Op beide locaties werken twee betaalde krachten, maar het meeste werk wordt gedaan door stagiairs en vrijwilligers.

Lees verder onder de foto >

Hotspot Hutspot Rotterdam
Foto: indebuurt Rotterdam

Poetsen en praatjes maken

Bob: “Onze medewerkers zijn het belangrijkste. Het restaurant, of nu onze catering, gebruiken we als middel. Er werken hier bijvoorbeeld mensen van Pameijer, die in deze flat wonen en wat te doen willen hebben. Die komen een paar uurtjes poetsen of afwassen en een praatje maken. Veel van onze chauffeurs zijn oud-gasten van ons restaurant. Sommige mensen hebben een verslavingsachtergrond. Als iemand hier aanklopt vragen we, ongeacht de leeftijd: ‘Wat wil je later worden, als je groot bent?’ Dan gaan we kijken wat we daarin kunnen betekenen. Zo kan iedereen z’n creativiteit kwijt en heb je alleen maar gemotiveerde mensen. Als je geen zin hebt, sturen we je gewoon naar huis.”

Lees verder onder de foto >

Hotspot Hutspot Lomba
Foto: indebuurt Rotterdam

Niet het gat in de markt, maar het gat in de maatschappij

“Vrijwilligers komen hier omdat ze iets van hun leven willen maken. Wij kijken hoe we daarbij van waarde kunnen zijn en zoveel mogelijk impact kunnen maken. Een normaal bedrijf zoekt naar het gat in de markt; wij zoeken naar het gat in de maatschappij. Het geld zoeken we er vervolgens bij.” Die inkomsten zijn gelijkwaardig verdeeld over vijf bronnen: eigen inkomsten, subsidies, fondsen, particulieren en het bedrijfsleven. Dat laatste gebeurt vaak in natura.

“We krijgen veel restgroente binnen, en drie keer per week halen we vlees op bij Albert Heijn. We werken ook met overproductie van lokale boeren en toen de restaurants dicht moesten, mochten we er ook een paar leegtrekken. Zo kregen we parmaham, mozzarella en verse pasta van de restaurants van Jamie Oliver.” Eieren komen van de kippen die op hun terrein rondlopen, waar ze ook groente en kruiden kweken.

Lees verder onder de foto >

Hotspot Hutspot crisiscatering Lomba
Foto: indebuurt Rotterdam

Er is maar één eis

Eisen om je aan te melden voor de crisiscatering zijn er bewust niet. “We oordelen niet over dingen als inkomsten. Achter een duur huis kan een enorme schuldenlast zitten. We zien een hoop eenzaamheid, zorgmijders en gebrek aan netwerk. Omdat wij een soort cadeautjes brengen – een maaltijd waar je blij van wordt – hebben we toch contact met deze mensen.” De enige ‘eis’ is dan ook dat de ontvanger tussen 16.00 en 18.00 uur thuis is, om de maaltijd persoonlijk aan te nemen. Bob: “Daardoor zie je leuke dingen gebeuren. Een chauffeur met een verslavingsachtergrond, die aan de praat raakt met mensen met dezelfde achtergrond en ze meegesleept krijgt naar een AA-meeting. Werelden worden groter en mensen zien dat ze er niet alleen voor staan.”

Lees verder onder de foto >

Crisiscatering Hotspot Hutspot
Foto: Britte Kramer/indebuurt Rotterdam

Kwetsbare kerels (zijn ook net mensen)

Op deze manier signaleerden Bob zijn collega’s ook dat een dementerende vrouw al drie dagen niet thuis was geweest. Daardoor kon zij uiteindelijk worden opgenomen – iets wat ze in eerste instantie weigerde. Bob: “Of een meneer die zei: ‘Ik weet het… m’n huis is aan het vervuilen. Ik voel me ook een kluizenaar.’ Dan vraag ik: ‘Wat kan ik voor je doen? Moet ik toch even iemand langs sturen waarmee je het gesprek aan kan?'”

“Mensen hebben het altijd over kwetsbare jongeren of eenzame ouderen, maar er is een flinke groep kerels tussen de veertig en vijftig die niet meer uit hun boxershort komen en de gordijnen niet meer open doen. Want: waarom zou je, als niemand naar je omkijkt en niemand langskomt? Die zitten met een halve liter bier en een sjekkie voor de tv, hun dagen uit te zitten. Dat vind ik een hele treurige groep. Mensen denken allemaal: die kerels redden het wel. Maar kerels zijn ook net mensen.”

Lees verder onder de foto >

Crisiscatering Rotterdam
Foto: indebuurt Rotterdam

Steun de crisiscatering

Hotspot Hutspot bezorgt minstens zeventig maaltijden per dag, zes dagen per week. Doordat ze de meeste Rotterdamse stemmen kregen tijdens de actie van Rabo ClubSupport, kon de crisiscatering weer duizend maaltijden bezorgen. Bob en zijn collega’s zijn er superblij mee. Wil je de crisiscatering ook steunen? Word dan chauffeur of doneer een maaltijd (€6,50) of ingrediënten. Ze staan vooral te springen om droogwaren, zoals olie, pasta, rijst en kruiden. Kijk hier voor meer informatie.

Niet alleen Hotspot Hutspot kreeg een bijdrage

Clubs en verenigingen zijn waardevol voor ons land, vindt Rabobank. Rabo ClubSupport ondersteunt de bank op het gebied van kennis, netwerk en financiën. Hierdoor kunnen organisaties als Hotspot Hutspot iets betekenen voor de buurt. Bijvoorbeeld door gezonde maaltijden te bezorgen en mensen een positieve toekomst te bieden, maar ook door clubhuizen te verduurzamen, gezonde snacks aan te bieden in de kantine of trainingsprogramma’s voor gehandicapten op te zetten. Hotspot Hutspot is niet de enige geluksvogel die een bijdrage kreeg in Rotterdam. Er zijn veel meer clubs en verenigingen die een bijdrage ontvangen. Ben je benieuwd welke dit zijn? Kijk dan op rabobank.nl/clubsupport.

Na dit interview kwam het verdrietige nieuws dat deze locatie, Hotspot Hutspot Lomba, moet sluiten. De crisiscatering gaat door vanuit de andere locatie: Hotspot Hutspot Krootwijk.

Lees ook:

Enrico Stout Nikantes Hoogvliet Rotterdam Rabo ClubSupport Rabobank

Rabo ClubSupport maakt jouw sportvereniging nóg leuker: Enrico weet er alles van

Clubs en verenigingen in Rotterdam zorgen dat de buurt sterker en beter wordt. Het zijn de plekken w...

Deze bijdrage wordt je aangeboden door Rabo ClubSupport. Meer over Rabo ClubSupport ontdekken?

Rabo ClubSupport

adv.