Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bij Zus en Kees voel je je thuis: ‘Kinderen trekken hier spontaan hun schoenen uit’

Door Britte Kramer 25 oktober 2020

Hoera, Zus en Kees op de Bergselaan bestaat 1 jaar! Het was dan misschien geen ideaal jaar om een winkel slash koffiebar te starten, maar de knusse huiskamer van Maaike, Eef (zussen) en Kees (de man van Eef) doet het hartstikke goed.

Kees: “Vandaag vroeg iemand: ‘Als je dit [de coronamaatregelen, red.] van tevoren geweten had, waren jullie er dan wel aan begonnen?’ Waarschijnlijk niet. Maar achteraf zijn we blij dat we het niet wisten, want het is wel een heel leuk en leerzaam eerste jaar geworden.” Eef: “We weten nu hoe flexibel we zijn en durven meer.”

Bloemen uit Almelo

Maaike: “Juist doordat het hectisch en bizar is, merk je dat je in korte tijd een hele fijne, vaste klantenkring opbouwt. Mensen staan echt achter ons en willen dat we blijven.” Kees: “Tijdens de vorige lockdown kregen we een bericht uit Almelo: ‘Mijn dochters zijn heel erg fan van jullie zaakje. Kan ik ze een ontbijtbox cadeau doen?’ Toen die mevrouw later bij haar dochters op visite ging, kwam ze ons een bosje bloemen brengen uit haar eigen tuin. Vandaag kregen we weer een kaartje van haar, voor ons eenjarig bestaan. Heel bijzonder.”

Laarsjes op de mat

Eef: “We droomden altijd al van een eigen winkel, maar het idee om het met horeca te combineren kwam toen ik bij Croos werkte. Het was een tak waarin ik nog nooit had gewerkt, maar ik bleek het superleuk te vinden. Door de coronamaatregelen is Zus en Kees nu even meer winkel dan horeca, maar we hopen dat de tafeltjes snel terugkomen. We missen de gezelligheid. Mensen noemen altijd de huiskamersfeer die hier hangt en kinderen trekken spontaan hun schoenen uit. Een keer stonden er zelfs twee laarsjes op de mat. Dat vinden we best een groot compliment.” Maaike: “Ik denk dat het ook komt doordat mensen hier altijd dezelfde gezichten zien.” Kees: “Alsof je op visite komt.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Zus en Kees (@zus.en.kees) op

Vetplantje in de koffie

Eef: “Iedereen die hier binnenkomt is altijd zo relaxt, lief en blij. Wij zelf ook hoor. Je kan hier niet chagrijnig gaan staan. En omdat we familie zijn is het altijd een feestje.” Maaike: “Je weet wat je aan elkaar hebt en waar je het voor doet. We zijn ook best wel perfectionistisch…” Kees: “Jullie hè! Jullie gaan voor tulppatronen in de koffie; ik ben al blij als er melk in zit.” Eef: “Haha, Kees gaat voor een vetplantje. Maar dat is ook zo leuk; dat je een soort applaus krijgt als je een hartje in de koffie maakt. Vaste klanten zien ons groeien. Dat heb je in een groot restaurant denk ik niet.”

Kees-masker op

Kees: “Mensen waarschuwden ons wel over dat samenwerken, maar dat hebben we allemaal in de wind geslagen.” Eef: “Soms hoor je: ‘Ik zou echt niet met m’n man kunnen samenwerken, dat lijkt me vreselijk.’ Bij mij is het andersom: als ik Kees één dag niet zie ben ik al teleurgesteld.” Kees: “Ja, altijd balen hè, als je weer met Maaike moet werken?” Maaike, lachend: “Moet ik weer dat Kees-masker op…”

Taartjes van vrienden en familie

Kees: “Dick, de vader van Eef en Maaike, bakte altijd al boterkoek. Vanaf het begin zeiden we: ‘We willen Dickies boterkoek verkopen.’ ‘Net alsof mensen dat willen’, zei hij. ‘Daar ga je toch geen € 2,10 voor betalen?’ Maar mensen komen nu speciaal voor zijn boterkoek naar ons toe. Inmiddels hebben we al meer dan 500 stukjes verkocht. Mijn vader bakt dan weer onze red velvet, een vriendin uit de buurt de brownies en chocokoek, een andere vriendin vegan fudge en haar man maakt posters die we verkopen.” Eef: “We krijgen wel eens mailtjes van bekende bakkers, of we hun spullen willen verkopen. Maar die taartjes van vrienden en familie zijn juist onze kracht geworden. Daar kunnen we een verhaal bij vertellen.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Zus en Kees (@zus.en.kees) op

De band met ondernemers in de buurt

Het doet denken aan het verhaal van Pleur, net iets verderop. Ook een winkel/horecazaak met huiskamergevoel, waar de taartjes óók door familie gebakken worden. Maar van ongezellige concurrentie is geen sprake; de ondernemers steunen elkaar juist met tips, advies en het uitwisselen van ervaringen. Vooral in deze coronatijd komt dat handig van pas. En dat geldt niet alleen voor Pleur; zo’n band hebben Maaike, Eef en Kees ook met buurtgenoten Spullen voor in je huis, Tines en Coppi.

Dochter Pien als opvolgster

Als ze éven tijd hebben, zitten Maaike en Eef achterin de winkel. Vanuit daar runnen ze hun ontwerpbureau Studio Sluijter, waar het allemaal mee begon. Kees werkt drie dagen als wiskundeleraar. Regelmatig komen (oud-)leerlingen kijken hoe ‘Meneer van Vliet’ achter de koffiemachine staat. Maaikes man Pim staat eveneens voor de klas en ‘mag ook af en toe meedoen’ met de zussen en Kees. Een écht familiebedrijf dus, en een enthousiaste opvolgster is al geregeld. Pien, de zesjarige dochter van Pim en Maaike, vraagt regelmatig: ‘Het restaurantje is toch ook van mij?’ Mooi, want zo weten we zeker dat we nog lang kunnen genieten van deze huiskamer in Bergpolder!

Lees ook:

Pleur Rotterdam

Koffie en ‘pleuriszooi’: Danielle en Elise verblijden de stad met Pleur

Bergpolder heeft er een nieuwe hotspot bij: Pleur! Danielle (31) is het gezicht van de conceptstore,...
Son of a Brand Rotterdam

Son of a Brand is een winkel voor bestaande én nieuwe vrienden van Thomas en Raquel

Thomas van Boheemen en Raquel Duvalois wonen al jaren bovenin het Oude Noorden en openen er nu hun a...
Bite Club Rotterdam

Junior, Niels en Tim maakten van hun nachtmerrie een jongensdroom

Het verhaal van Bite Club Rotterdam klinkt als een jongensdroom, maar startte vanuit een soort nacht...

Meer over Zus en Kees ontdekken?

Zus en Kees koffiebars

Gesloten10:00 - 16:00

Bergselaan 239a, Rotterdam

Bekijk meer:koffiebars

adv.