Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bij Mystiek merken ze: de Rotterdammer is een stuk minder nuchter geworden

Door Britte Kramer 30 oktober 2020

Bij Mystiek, op de hoek van de Witte de Withstraat en Schiedamse Vest, is het altijd druk. Toen de winkel 24 jaar geleden opende was dat wel anders. Mensen stonden twijfelend voor de ingang: durf ik naar binnen of niet? Maar, vertelt Michelle, de Rotterdammer is een stuk minder nuchter geworden.

Michelles ouders begonnen de winkel destijds omdat er in Rotterdam zo weinig aanbod was, op spiritueel gebied. Sinds haar veertiende helpt ze al mee, en inmiddels runt ze de zaak met haar broer Marc.

Gewaagd project in de ‘shoarmastraat’

Michelle: “Het begin was niet makkelijk hoor. 24 jaar geleden was alles rondom spiritualiteit nog ‘vaag’ en ‘zweverig’. Het werd mijn ouders dan ook sterk afgeraden om dit te beginnen, vooral op zo’n grote schaal. Meestal zie je dat spirituele winkels juist klein zijn en dit waren eigenlijk drie panden. Het was dus best een gewaagd project en de Witte de Withstraat was echt nog een nachtstraat. De shoarmastraat. Maar vooral mijn moeder zag toen al: dit kan wat worden. In die zin zijn het echt pioniers. Dat bewonder ik wel.”

Nóg drukker sinds corona

In de afgelopen 24 jaar heeft Mystiek een grote klantenkring opgebouwd. Michelle: “Vooral sinds corona zien we dat het nóg drukker is. Wij staan voor ‘bij jezelf komen’, voor bezinning en persoonlijke groei. Juist in deze tijd, waarin iedereen lost is en angst regeert, horen we dat mensen heel blij zijn dat we open zijn. Vooral in de beginperiode waren de yogamatten en meditatiekussens niet aan te slepen. Op dat moment beseften we ook heel erg: o ja, shit, we doen er wel echt toe. Iemand koopt niet alleen een mooi product; het betekent dat diegene een moment voor zichzelf neemt, en dat is essentieel.”

Publiek erg veranderd

“We zien ook dat het publiek heel erg veranderd is. Toen we net open waren, waren onze klanten minimaal veertig, en tachtig procent was vrouw. Een gigantisch verschil met nu. We zien echt alle leeftijden en ook heel veel mannen en jongens. Veel kinderen zijn ook helemaal gek van de winkel, met alle steentjes. Sommigen houden hun spreekbeurt erover, en laatst kwam een jongen hier zijn spaarpot legen om een steen van zeventig euro te kopen. Je denkt dat ze weinig interesse hebben voor andere dingen dan bloody iPads, maar hier gaan ze toch helemaal in op.”

Lees verder onder de video >

Advies en een luisterend oor

Het mooiste vind Michelle het contact met klanten. Die komen soms ook puur voor advies naar de winkel, of voor een luisterend oor. “Veel mensen die hier voor het eerst komen zijn erg zoekend en weten niet waar ze moeten beginnen. Of ze vinden zichzelf raar, omdat ze hooggevoelig zijn of contact hebben met geesten. Hier merken ze dat ze niet de enige zijn. Stenen kunnen dan bijvoorbeeld helpen om je energieveld af te sluiten. Maar we hoeven niet altijd iets te verkopen. Soms geven we alleen een aardingsoefening mee die ze thuis kunnen doen.” 

Intuïtief personeel aannemen

Inmiddels werken er vijftien mensen bij Mystiek. Michelle: “Als we mensen aannemen doen we dat ook heel intuïtief. Het gaat om de klik en energie. Als je iemand gaat doorzagen haal je hem of haar uit de comfortzone. Natuurlijk moeten ze ook wel een beetje capabel zijn hè, het gaat niet alléén om de gezelligheid, haha. Maar iedereen werkt hier met plezier en gelooft in wat-ie doet. Ik denk dat mensen dat ook voelen als ze hier rondlopen. De sfeer en rust hier zijn onze kracht; het gevoel welkom te zijn en dat het oké is hoe je bent.”

Héél veel stenen

Yoga, meditatie en vooral stenen doen het vanaf het begin af aan goed, bij Mystiek. “Vooral ons stenenaanbod hebben we door de jaren heen enorm opgebouwd en uitgebreid. Inmiddels zijn we daarin een van de grootsten van Nederland. Drie stenen worden het meest verkocht. De rozekwarts, die staat voor liefdesenergie; de amethyst – tegen stress en voor rust en spirituele groei – en de bergkristal, die werkt heel vitaliserend. Ze worden ook vaak samen gekocht.”

Interesse verschuift

“Wat je ook ziet, is dat de interesse verschuift. De laatste tijd zien we een revival van wicca – hekserij – en sjamanisme. Orakelkaarten en alles rond astrologie – vooral de maan – is héél populair op dit moment, net als alles rondom tantra en seksualiteit. Verder zijn de salie en palo santo niet aan te slepen. Dat gebruik je om jezelf of je huis te reinigen van negatieve energie. Het werkt echt en is een heel normaal ding geworden. Soms doet m’n dochter het ook bij mij. Als ik chagrijnig ben zegt ze: ‘Mam, ga even zitten’. Dan pakt ze een wierookje en valt ‘t weer van je af. Vooral ook nu rondom corona verkopen we het heel veel. Het brengt even verlichting van alle negativiteit.”

Lees ook:

Astronammu Nina Keijzer astroloog Rotterdam

Nina (20) is astroloog, maar geen zweefteef: ‘Dates beginnen vaak al snel over Astro TV’

Als je Nina Keijzer (20) hoort praten, hoor je een nuchtere Rotterdamse vol humor. Misschien is ze j...
Knuffelcoach Kirsten Jense

Dag modewereld! Kirsten is nu knuffelcoach en legt uit wat gebrek aan aanraking met je doet

Huidhonger is een van dé coronawoorden. Aanraking is megabelangrijk voor mensen en een gebrek eraan ...
Opruimcoach Helder Mariette Oostinjen

Opruimcoach Mariette geeft tips: zo krijg je meer rust in je huis én in je hoofd

Mariette Oostinjen (40) is opruimcoach. Met haar bedrijf Helder helpt ze mensen meer rust en ruimte ...

Meer over Mystiek ontdekken?

Mystiek boekhandels

Gesloten10:00 - 17:30

Schiedamse Vest 79, Rotterdam

Bekijk meer:boekhandels

adv.