Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Op visite bij Ben Akkerman: ‘Wij verkopen artistieke brillen met een verhaal’

Door Faayyaaz van Dijk 28 juni 2019

Eyeclusive – Eyewear by Ben Akkerman is een winkel op de Nieuwe Binnenweg met de meest fantastische brillen. Niet zomaar brillen, maar brillen die niet bij elke opticien te verkrijgen zijn. Sterker nog: sommige van de brillen zijn helemaal niet te verkrijgen in Nederland. De algehele belevenis is een luxe ervaring, zonder over the top te zijn. Vriendelijkheid, enthousiasme en ‘wilt u wat drinken’ (met wat lekkers) horen hier ook bij.

Ben Akkerman is een man met prachtige verhalen, want met zijn 77 jaar heeft hij natuurlijk het nodige meegemaakt. Ups en downs, vertelt hij, maar: “Een ding kunnen ze niet van je afnemen en dat is je spirit.” Dit jaar zit hij zestig jaar in het vak, maar 3,5 jaar geleden is hij helemaal opnieuw begonnen met een eigen zaak. “Ik ging een startersrekening openen, ik denk dat de mensen bij de bank nog steeds achter hun stoel liggen van het lachen. Ik word over drie jaar tachtig… Ook ik vind dat schokkend”, vertelt hij lachend.

Vol passie praat hij over brillen, maar waar komt dat vandaan? “Ik had vroeger niks met brillen. Ik wilde naar de cabaretierschool. Mijn vader had een brillenzaak en ik moest van mijn ouders de opleiding tot opticien voor één jaar volgen, voordat ik die opleiding mocht doen. Ik mocht tijdens de opleiding zelf een bril maken en dat vond ik zo fascinerend, dat ik in het vak ben doorgegaan.” Zo is zijn passie voor brillen ontstaan. Ben is voor buitenstaanders een stijlvolle, modebewuste en voor sommigen een excentrieke man. “Als ik wakker word en in bed lig, dan denk ik na wat ik wil aantrekken. De cirkel moet rond zijn voordat ik opsta. Ik volg geen trends – ik denk na over hoe ik me voel, wat voor weer het is en waar ik die dag naartoe moet.”

De fashion naar binnen

“Als je vroeger een brillenzaak binnenkwam stonden de mannen met witte jassen op je te wachten. Een bril was een noodzaak en werd niet gezien als modeaccessoire. Ik wilde hier verandering in brengen. Weg met de mannen in lange witte jassen en hup, de fashion naar binnen.” Vroeger ontwierp hij eigen brillen en nu? “Mijn vingers gingen kriebelen en ik heb weer brillen ontworpen die ik wil gaan laten maken. Deze worden in een oplage van 25 stuks gemaakt. Het leukste is als je carte blanche krijgt van een klant. Het maakt dan niks uit hoeveel een bril gaat kosten, als hij maar prachtig wordt.” Er zijn geen bekende namen zoals Chanel of Prada in de winkel te bekennen. “Nee, als je zoekt naar bekende merken, dan ben je bij mij aan het verkeerde adres. Gelukkig zijn er wel andere winkels die dat aanbod hebben. Wij verkopen brillen die bijna nergens te verkrijgen zijn. Het zijn artistieke brillen met een verhaal. Onze zaak is anders; het is een kunstzinnige en liefdevolle omgeving. De koffie is hier beter dan bij ons thuis en aan de tafel waaraan we zitten zijn vriendschappen gesloten.”

Hoe het met de toekomst zit? “Ik blijf dromen en ik heb nog steeds ambities. Ik wil Eyeclusive – Eyewear groter maken. Ik kan niet tot het einde van mijn leven zes dagen per week in de winkel blijven staan, maar dat ik er tot het einde sta is zeker.”

Wilt u wat drinken

Meer over Eyeclusive – Eyewear ontdekken?

Eyeclusive – Eyewear winkelen

Geopend10:00 - 18:00

Nieuwe Binnenweg 129A, Rotterdam

Bekijk meer:winkelen

adv.