Rotterdam

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bappie van vechtsportschool Brothers: ‘Ik denk dat ik doodga als de sportschool kapotgaat’

Aangeboden door Sportcentrum Brothers 17 januari 2020

Toen Bappie Tetteroo (30) twintig was begon hij een ‘ouderwetse, hardcore kickboksschool’. Inmiddels zit Brothers al acht jaar in een mooi, groot pand in Nieuwerkerk a/d IJssel (“van kruidenierswinkeltje naar Bijenkorf, zeg maar”), is hij bezig met een tweede vestiging en telt de school bijna 5.000 leden vanuit de wijde regio.

Meer sisters dan brothers inmiddels, en van alle leeftijden. Daar is Bappie trots op: “Tegenwoordig krijg ik van veel jongeren hoofdpijn, maar wat ik hier heb zitten is allemaal topjeugd. Gewoon goed volk, met ouders die komen kijken. We zijn echt een gezinssportschool, met jeugdtrainingen en ouder/kindtrainingen met disco erbij. Opa’s en oma’s zitten vaak te kijken in de lounge.”

Opa bij de deur, moeder achter de bar

Wat meteen duidelijk wordt, is dat Brothers een familiebedrijf is. Opa ontvangt iedereen, moeders staat achter de bar, een oom geeft training en compagnon Andy – die het fitnessgedeelte voor zijn rekening neemt – wordt geïntroduceerd als Bappies ‘tweede vader’. Zijn echte vader, Henkie – zelf ooit een fanatiek vechtsporter – overleed 2,5 jaar geleden, maar was tot die tijd altijd aanwezig. Andy: “Hij was een binder. Een klein mannetje, maar je luisterde wel naar ‘m.”

Gouden pik

Bappie: “Dag en nacht zat hij hier. Met een blikje Zero in z’n hand. Die man gaf iets aparts, ook in zijn lessen. En hij leerde mij hoe ik geld moest verdienen. Straatwijs, niet schoolwijs. Ik deed de topsportopleiding, maar na de eerste klas zei ik ‘doeidoei’. Ik heb geen diploma, niks, maar tot nu toe is het goed uitgepakt. ‘Een gouden pik’, zei mijn vader altijd. Alles wat hij voor me gespaard had heb ik in deze sportschool gegooid. Niemand wou me helpen, tot ik iemand tegenkwam die erin geloofde en de fitnessapparatuur voor me betaalde. Binnen vier maanden was dat afbetaald en kon ik verder. Na vijf jaar kon ik nog steeds niet aan de bel trekken bij de bank, maar inmiddels staan ze te trappelen.”

Sportschool mislukt, Bappie mislukt

Een paar maanden na zijn vaders dood werd Bappies zoon Henkie geboren. Vernoemd naar zijn opa. Het is vooral voor zijn gezin dat Bappie zo hard werkt – 24/7 is hij met Brothers bezig, tijdens openingstijden altijd op de vloer. Bappie: “Ik denk dat als de sportschool ooit kapotgaat, dat ik doodga. Ik zie het als een kind, en alles wat ik hier doe is voor mijn kinderen. Als dat mislukt ben ik zelf ook mislukt. Stel er loopt iemand rond die denkt: ik zoek een goed bedrijf dat ik wil kopen, dan sta ik daarvoor open, maar zou ik zelf toch weer een sportschool opbouwen. Kleinschaliger, met alleen ‘echte’ sporters.”

Lees verder onder de foto >

Bappie Tetteroo Henkie
Staredown met zoon Henkie

Gratis abonnementen voor de voedselbank

Andy: “Ik krijg regelmatig ‘s nachts een berichtje: ‘Kijk hier eens naar?’ Heeft-ie weer een slogan of actie bedacht. Daarbij draait het niet altijd om geld; het sociaal-maatschappelijke stukje is voor hem ook belangrijk. Zo heeft hij bijvoorbeeld vijftien jaarabonnementen aan de voedselbank gegeven. Daarmee maakt hij het verschil. Én met zijn persoonlijke betrokkenheid.”

Bijna beste sportschool van Zuid-Holland

Bappie: “Ik heb met iedereen die hier komt sporten een band, en probeer dat bij elke trainer zo te houden. Mensen moeten lachend binnenkomen en lachend weggaan. Ik hoef niet de beste of de grootste te zijn, voor mij is het goed als het gezellig is en ik genoeg geld verdien – op een leuke manier. In het begin dacht ik dat ik me niet kon meten met de rest, maar nu zit ik daar wel. Gisteren hadden we 65 man in de kickboksles, dus in mijn eentje lesgeven is niet meer te doen; we hebben nu drie trainers per les. Vorig jaar werden we verkozen tot beste sportschool van regio Zuidplas, en in Zuid-Holland waren we nummer twee. De drive is om nummer één te worden.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Sportcentrum Brothers (@sportcentrumbrothers) op

Bappie als kind

Als we vragen wat Bappie als kind wilde worden begint hij te lachen. Hij roept richting bar: ‘Ma, wat wilde ik vroeger nou worden?’ ‘Pooier!’ roept ze terug. Gelukkig kwam al snel die liefde voor de sport erin. “In eerste instantie ging ik voetballen, bij HOV in Kralingen, maar daar was ik snel klaar mee. Achter een bal aanlopen en in de kou staan? Daar was ik veel te lui voor toen. Mijn vader deed aan vechtsport en zo begon ik op mijn zevende met kickboksen. Ik vond het meteen geweldig: die kick, het vechten… Na drie maanden won ik het Zuid-Hollands kampioenschap.”

De voordelen van boksen

De voordelen van boksen, volgens Bappie: “Je wordt heel fit, het zorgt voor veel stressverlies, het is goed voor je conditie en tegenwoordig is een klein stukje zelfverdediging ook wel handig.” Andy: “Maar fit zijn is het belangrijkste. Als je fit bent voel je op elke manier je zelfvertrouwen groeien. Je spieren en botten worden sterker, je slaapt beter en je kunt je motivatie en focus beter vasthouden.”

Lees verder onder de foto >

Bappie Tetteroo Henk Tetteroo Nel Tetteroo
Bappie met zijn ouders Henk en Nel

Goede recensies en kopietjes als compliment

Bappie: “Weet je wat ik mooi vind? Dat ik na tien jaar kan zeggen: ‘Ik heb iets veranderd in omgeving Rotterdam, qua sportscholen. Met acties die eigenlijk nergens op slaan en een massa mensen die lid zijn geworden.” Andy: “Zoals hij en zijn vader dat concept hebben neergezet, daar zie je nu kopieën van komen. Feitelijk is dat het grootste compliment.” Bappie: “Ik blijf er ook bij dat de boxingbagles mijn uitvinding is en als ik mensen zo hoor geven wij de beste lessen. Via OneFit krijgen we alleen maar goeie recensies. Vooral dat de drempel niet zo hoog is: je komt hier binnen en voelt je meteen thuis.” Andy: “En we zorgen voor goede begeleiding. Bij stoten en trappen gaat het om techniek. Die kun je leren. Gaat het even niet goed, dan wordt dat opgemerkt.”

Uitpakken met gekke acties

In september bestaat Brothers tien jaar, en reken maar dat we dan ‘gekke acties’ kunnen verwachten. Bappie: “We gaan uitpakken. Dit is nog nooit gebeurd in Europa.” Hou de Facebookpagina in de gaten, want daar komt alles als eerste voorbij. Hier bekijk je alle lessen en prijzen. En: tot 22 januari betaal je maar €9.95 voor een maand lang onbeperkt fitnessen, en €24,95 voor onbeperkt sporten!Meer over Sportcentrum Brothers ontdekken?

Sportcentrum Brothers

sportcentra

Gesloten09:00 - 13:00

Eerste Tochtweg 13a, Nieuwerkerk aan den IJssel

Bekijk meer:sportcentra

adv.