Avontuurlijke reis: dit zeilschip met passagiers vaart van Rotterdam naar Zuid-Amerika

fair ferry de morgenster (2)
Zeilschip De Morgenster vertrekt op zaterdag vanuit de Rotterdamse Veerhaven. - Foto: Fair Ferry

Heb je last van vliegschaamte, maar wil je wel een verre reis maken? Dan kun je met Fair Ferry mee. Deze duurzame veerdienst maakt reizen vanuit de Veerhaven. Aanstaande zaterdag vertrekt een zeilschip voor een avontuurlijke tocht over de oceaan richting Zuid-Amerika en het Caribisch gebied.

In zeven etappes en vier maanden tijd vaart zeilschip de Morgenster van Rotterdam naar onder andere Lissabon, Paramaribo en Sint Maarten. Om vervolgens nogmaals de Atlantische Oceaan over te steken, terug naar de Veerhaven.

We treffen Fair Ferry-oprichter Karel de Boer bij Café Loos. Met een kop koffie en uitzicht op de Rotterdamse Veerhaven bespreken we de pioniersvaart Nieuwe Wereld, zoals de eerste tocht over de oceaan heet.

Liften op zee

Als 18-jarige jongen maakte Karel geen backpackreis zoals zijn klasgenoten, maar ging hij liftend de oceaan over. “Ik had de ‘Hitchhikers guide over the ocean‘ waarin stond beschreven dat veel zeilschepen opstappers voor de nachten meenemen. Op een schip moet altijd iemand wakker blijven om alles in de gaten te houden”, vertelt Karel. Gibraltar was volgens zijn reisgids een plek waar veel schepen vertrekken, dus daar ging Karel heen. Al snel mocht hij mee en kon zijn grote avontuur beginnen.

Na vier verschillende schepen en een heleboel bestemmingen kwam hij terug naar Nederland omdat hij was aangenomen voor de kunstacademie. De ervaringen van deze avontuurlijke reis hebben het zaadje geplant voor het bedrijf dat hij nu, twintig jaar later, runt.

Lees verder onder de foto’s >

Naar Londen

Fair Ferry heeft in 2019 drie tochten van Rotterdam naar Londen gemaakt. “We hadden maar één vaart op de planning, maar kregen zoveel aanmeldingen dat we drie keer konden gaan”, vertelt Karel. “Mijn motivatie voor Fair Ferry is minder vliegen. Naar Londen varen is mooi, maar er is ook een treinverbinding.” Karel wilde iets groters aanbieden en de coronajaren gaven hem de ruimte om daar over na te denken. Zo ontstond de vaart Nieuwe Wereld.

Filosoof en cocktailshaker

“De route die we maken heeft zeven etappes en de Morgenster is in totaal vier maanden weg. We vertrekken van Rotterdam naar Lissabon en steken dan, via de Canarische Eilanden, de Atlantische Oceaan over.” De overige etappes gaan naar Cayenne, Paramaribo, Grenada, Martinique en Sint Maarten. “In totaal gaan er zeventig passagiers mee uit verschillende landen. De meeste mensen doen twee of drie etappes en een aantal gaat zelfs de volledige vaart mee.” Op De Morgenster zijn zeven bemanningsleden en per etappe is er plaats voor 24 gasten.

Karel heeft veel contact met de passagiers die de pioniersvaart gaan maken. “Ze zijn verschillend qua achtergrond: van backpackers die niet willen vliegen tot pensionado’s die geld en tijd hebben.” Ook zijn er al verschillende plannen voor onderweg ontstaan. “Een professionele cocktailshaker die meereist gaat op iedere bestemming een cocktail maken met lokale ingrediënten. En er is een filosoof aan boord die een boek meeneemt dat de passagiers onderweg met elkaar kunnen bespreken.”

Lees verder onder de foto’s >

De andere wereld op zee

Wat een verre vaart op een zeilschip zo bijzonder maakt? Karel: “De wereld op zee kennen we als landrotten helemaal niet. De maritieme wereld heeft eigen regels en dynamiek. Dat is tof om te ontdekken.” Ook de natuur ervaar je op een andere manier, vertelt hij. “De Noordzee is in deze tijd van het jaar best pittig en de sterrenhemel die je ’s nachts ziet, is echt prachtig.”

Als Karel hier over nadenkt komen er ervaringen van zijn naschoolse liftreis boven. “De waakdienst vanaf 4.00 uur is altijd zwaar, want dan wil je lichaam echt slapen. Ik zat een keer te suffen op het dek toen er ineens een gigantische potvis uit het water opdook. Ik dacht bijna dat het een hallucinatie was.” Ook heeft hij een keer gezwommen op een plek waar de oceaan wel vijf kilometer diep is. “Dat geeft echt een ander gevoel dan zwemmen bij het strand. Dit moeten de passagiers en de bemanning van onze pioniersvaart ook gaan doen.”

Uitzwaaimoment

Ben je geïnteresseerd in de Morgenster, Fair Ferry en de reis die de pioniers gaan maken? Aanstaande zaterdag, 19 november, vertrekt het zeilschip vanuit de Veerhaven en jij kunt bij het uitzwaaimoment zijn. Voorafgaand mag je het schip op voor een korte rondleiding. Vervolgens vertrekken de passagiers richting zee. Als je hierbij aanwezig wilt zijn, is het aan te raden om je online aan te melden.

Wil je zelf wel mee op deze avontuurlijke reis? Boekingen voor de vaart van 2023 staan al open, op de website vind je meer informatie. Liever klein beginnen? “Volgend jaar komen we met een pioniersvaart tussen Oostende en Ramsgate“, vertelt Karel. “Deze veerdienst bestond tot tien jaar geleden nog, en wij willen onderzoeken of er genoeg animo is om ‘m terug te brengen.”

Lees ook:

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Insidertip: Vinh en Simche hebben een knusse buurtbakkerij in West”

Insidertip: Vinh en Simche hebben een knusse buurtbakkerij in West

aap noot brood
Ga naar “Bij Thuistoko Eva bestel je Indische gerechten: ‘De maiskoekjes zijn naar opa’s recept’”

Bij Thuistoko Eva bestel je Indische gerechten: ‘De maiskoekjes zijn naar opa’s recept’

Thuistoko Eva_3
Ga naar “Restaurant On Cru: ‘Fine dining, met een warme en hartelijke sfeer’”

Restaurant On Cru: ‘Fine dining, met een warme en hartelijke sfeer’

Aangeboden door Restaurant On Cru

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Edet toiletpapier van € 7,49 voor € 3,99”

Edet toiletpapier van € 7,49 voor € 3,99

 • Dirk
 • Geldig t/m 7 februari 2023
Ga naar “CALVÉ PINDAKAAS van € 9,68 voor € 4,50”

CALVÉ PINDAKAAS van € 9,68 voor € 4,50

 • Jumbo
 • Geldig t/m 7 februari 2023
Ga naar “JUMBO TOILETPAPIER van € 17,08 voor € 11,99”

JUMBO TOILETPAPIER van € 17,08 voor € 11,99

 • Jumbo
 • Geldig t/m 7 februari 2023
Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023

Vacatures

Ga naar “Financieel medewerker”

Financieel medewerker

 • Page Personnel
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Leerkracht middenbouw Rotterdam”

Leerkracht middenbouw Rotterdam

 • DIT IS WIJS
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Assistent Accountant”

Assistent Accountant

 • WR.nl Solliciteren
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Vitaliteitscoach Parttime”

Vitaliteitscoach Parttime

 • RGF Staffing the Netherlands B.V.
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Koningsdag 2023 in Rotterdam”

Koningsdag 2023 in Rotterdam

 • 27 april 2023
Ga naar “NN Marathon Rotterdam 2023”

NN Marathon Rotterdam 2023

 • Van 15 apr t/m 16 apr
NN Marathon RotterdamNN Marathon Rotterdam
Ga naar “IFFR 2023”

IFFR 2023

 • T/m 5 feb
IFFR 2023
Ga naar “Holi festival Rotterdam”

Holi festival Rotterdam

 • 11 maart 2023
holi rotterdamholi rotterdam
Ga naar “Het Kunstenaarsbal”

Het Kunstenaarsbal

 • De Doelen
 • Van 11 feb t/m 12 feb
Het Kunstenaarsbal 1Het Kunstenaarsbal 1