Binnenkijken: zo zien de drijvende tiny houses (met jacuzzi) in de Rijnhaven eruit
In de Rotterdamse Rijnhaven drijven vijf tiny houses. Je hebt ze vast wel eens zien liggen terwijl je over de…
Heb je last van vliegschaamte, maar wil je wel een verre reis maken? Dan kun je met Fair Ferry mee. Deze duurzame veerdienst maakt reizen vanuit de Veerhaven. Aanstaande zaterdag vertrekt een zeilschip voor een avontuurlijke tocht over de oceaan richting Zuid-Amerika en het Caribisch gebied.
In zeven etappes en vier maanden tijd vaart zeilschip de Morgenster van Rotterdam naar onder andere Lissabon, Paramaribo en Sint Maarten. Om vervolgens nogmaals de Atlantische Oceaan over te steken, terug naar de Veerhaven.
We treffen Fair Ferry-oprichter Karel de Boer bij Café Loos. Met een kop koffie en uitzicht op de Rotterdamse Veerhaven bespreken we de pioniersvaart Nieuwe Wereld, zoals de eerste tocht over de oceaan heet.
Als 18-jarige jongen maakte Karel geen backpackreis zoals zijn klasgenoten, maar ging hij liftend de oceaan over. “Ik had de ‘Hitchhikers guide over the ocean‘ waarin stond beschreven dat veel zeilschepen opstappers voor de nachten meenemen. Op een schip moet altijd iemand wakker blijven om alles in de gaten te houden”, vertelt Karel. Gibraltar was volgens zijn reisgids een plek waar veel schepen vertrekken, dus daar ging Karel heen. Al snel mocht hij mee en kon zijn grote avontuur beginnen.
Na vier verschillende schepen en een heleboel bestemmingen kwam hij terug naar Nederland omdat hij was aangenomen voor de kunstacademie. De ervaringen van deze avontuurlijke reis hebben het zaadje geplant voor het bedrijf dat hij nu, twintig jaar later, runt.
Lees verder onder de foto’s >
Fair Ferry heeft in 2019 drie tochten van Rotterdam naar Londen gemaakt. “We hadden maar één vaart op de planning, maar kregen zoveel aanmeldingen dat we drie keer konden gaan”, vertelt Karel. “Mijn motivatie voor Fair Ferry is minder vliegen. Naar Londen varen is mooi, maar er is ook een treinverbinding.” Karel wilde iets groters aanbieden en de coronajaren gaven hem de ruimte om daar over na te denken. Zo ontstond de vaart Nieuwe Wereld.
“De route die we maken heeft zeven etappes en de Morgenster is in totaal vier maanden weg. We vertrekken van Rotterdam naar Lissabon en steken dan, via de Canarische Eilanden, de Atlantische Oceaan over.” De overige etappes gaan naar Cayenne, Paramaribo, Grenada, Martinique en Sint Maarten. “In totaal gaan er zeventig passagiers mee uit verschillende landen. De meeste mensen doen twee of drie etappes en een aantal gaat zelfs de volledige vaart mee.” Op De Morgenster zijn zeven bemanningsleden en per etappe is er plaats voor 24 gasten.
Karel heeft veel contact met de passagiers die de pioniersvaart gaan maken. “Ze zijn verschillend qua achtergrond: van backpackers die niet willen vliegen tot pensionado’s die geld en tijd hebben.” Ook zijn er al verschillende plannen voor onderweg ontstaan. “Een professionele cocktailshaker die meereist gaat op iedere bestemming een cocktail maken met lokale ingrediënten. En er is een filosoof aan boord die een boek meeneemt dat de passagiers onderweg met elkaar kunnen bespreken.”
Lees verder onder de foto’s >
Wat een verre vaart op een zeilschip zo bijzonder maakt? Karel: “De wereld op zee kennen we als landrotten helemaal niet. De maritieme wereld heeft eigen regels en dynamiek. Dat is tof om te ontdekken.” Ook de natuur ervaar je op een andere manier, vertelt hij. “De Noordzee is in deze tijd van het jaar best pittig en de sterrenhemel die je ’s nachts ziet, is echt prachtig.”
Als Karel hier over nadenkt komen er ervaringen van zijn naschoolse liftreis boven. “De waakdienst vanaf 4.00 uur is altijd zwaar, want dan wil je lichaam echt slapen. Ik zat een keer te suffen op het dek toen er ineens een gigantische potvis uit het water opdook. Ik dacht bijna dat het een hallucinatie was.” Ook heeft hij een keer gezwommen op een plek waar de oceaan wel vijf kilometer diep is. “Dat geeft echt een ander gevoel dan zwemmen bij het strand. Dit moeten de passagiers en de bemanning van onze pioniersvaart ook gaan doen.”
Ben je geïnteresseerd in de Morgenster, Fair Ferry en de reis die de pioniers gaan maken? Aanstaande zaterdag, 19 november, vertrekt het zeilschip vanuit de Veerhaven en jij kunt bij het uitzwaaimoment zijn. Voorafgaand mag je het schip op voor een korte rondleiding. Vervolgens vertrekken de passagiers richting zee. Als je hierbij aanwezig wilt zijn, is het aan te raden om je online aan te melden.
Wil je zelf wel mee op deze avontuurlijke reis? Boekingen voor de vaart van 2023 staan al open, op de website vind je meer informatie. Liever klein beginnen? “Volgend jaar komen we met een pioniersvaart tussen Oostende en Ramsgate“, vertelt Karel. “Deze veerdienst bestond tot tien jaar geleden nog, en wij willen onderzoeken of er genoeg animo is om ‘m terug te brengen.”
Aangeboden door Restaurant On Cru
In onze gids
Populaire rubrieken