Binnenkijken bij Lenny en Hercules: ‘Ooit naar Engeland varen zou geweldig zijn’

Door Nicole Berkouwer 14 oktober 2019

Sinds 26 september ligt De Vlotburg aan wal nabij de Haven van Harderwijk. Lenny de Vries is eigenaar van het schip en vaart heel het land door. Maar hoe ontstond dit schip met ál die middeleeuwse spullen aan boord? Wij gaan binnenkijken bij Lenny: “Ik wilde altijd al ridder worden. Ik vind het heerlijk om op dit schip te wonen.”

Kastelen, jonkvrouwen, ridders en avontuur. De van oorsprong Surinaamse Lenny de Vries had maar één droom: “Ridder worden en op een boot rondvaren!” En dat is hem gelukt! In slechts 3 jaar tijd heeft hij een oud schip opgeknapt tot het varende kasteel van nu.

Terug naar de middeleeuwen

Wanneer je De Vlotburg binnentreedt, word je overspoeld met middeleeuwse spullen. Van ridderpak tot paarden en van de martelkamer tot het dek; overal is gedacht aan de stijl en cultuur van toen. Eenmaal beneden treffen we de favoriete plek van Lenny aan. Lenny: “De plek waar ik het meest trots op ben, is als ik hier aan tafel zit.” Hij zit samen met drie figuratieve poppen aan een houten tafel in het donker. Lenny: “Het is nu extra donker, omdat de ramen aan de rechterkant van de kade geen licht doorlaten. We zitten daar te laag voor. Eigenlijk staan we nu zelfs onder water.” En dat klopt. Het schip kent drie lagen en de onderste laag, ligt deels onder het wateroppervlak. De lichten zijn wat donkerder en het oogt zelfs een beetje geel. Of het komt door het glas in lood of door de kroonluchter, dat laten we in het midden.

Tekst gaat door onder de foto’s.

Binnenkijken bij Lenny de Vries op zijn middeleeuwse schip. Foto indebuurt Randmeren
Het riddersschild Indebuurt Randmeren
De Ridderkamer op De Vlotburg Foto indebuurt Randmeren
Ridderpak onderdelen Foto indebuurt Randmeren
DE favoriete plek van Lenny op zijn kasteelboot. Foto indebuurt Randmeren
De favoriete plek van Lenny op zijn kasteelboot. Foto indebuurt Randmeren

Hercules

Van binnen lopen we zo door naar het bovendek met een stijl trappetje. Onze binnenkijker roept: “Hercules, Hercules!” We verwachten een hond, door het hondenspeelgoed, maar niks is minder waar. Een heus paard komt afgestormd op het eten waarmee onze binnenkijker rammelt. Lenny: “Hercules is mijn tweede paard. Het is het kleinste paardje ter wereld. Het is een Falabella, een Argentijns paardensoort. Hiervoor had ik een groter (Fries)paard, maar die is er helaas niet meer. Hercules komt van oorsprong uit het circus, maar luisterde daar niet zo goed. Ik zag wel wat in het eigenwijze paardje. Want wat moet een ridder zonder paard?!”

Engeland

Ondanks dat zijn dromen al zijn uitgekomen, hij op een kasteelboot vaart en dagelijks in zijn ridderpak rondloopt met een paard aan zijn zijde, droomt Lenny nog steeds. “Het zou mij fantastisch lijken om naar Engeland te varen. Daar is écht heel veel te beleven met de middeleeuwen.” Maar voorlopig blijft Lenny in Nederland en Duitsland rondvaren, want zijn partner ziet het niet zo zitten om zo ver te varen. “Daarboven bij de Nederlandse eilanden – Schiermonnikoog – wordt het water al wat robuuster. Ze vindt het dan fijner om met de auto naar Duitsland te rijden.”

Tekst gaat door onder de foto’s.

Lenny en zijn paard Hercules. Foto indebuurt Randmeren
Paardenkamer Foto indebuurt Randmeren
Spinnenwiel op de Vlotburg. Foto indebuurt Randmeren
Heksenkamer Foto indebuurt Randmeren
Ridder Foto indebuurt Randmeren
De Vlotburg is aangemeerd in Harderwijk. Foto indebuurt Randmeren
De martelkamer op het middeleeuwse schip. Foto indebuurt Randmeren
Martelkamer deel 2 Foto indebuurt Randmeren

Je kan De Vlotburg in Harderwijk nog bekijken tot en met 28 oktober. Hij ligt aan de boulevard in Harderwijk, naast het Dolfinarium – niet te missen! En echt een aanrader!

Meedoen?!

Heb jij geen middeleeuws schip, maar wél een rijtjeshuis, griezelhuis met Halloween of gewoon een leuke jaren ’80 woning waar je blij mee bent? Meld je dan aan voor de rubriek ‘binnenkijken’ via [email protected] of via onze Facebook-pagina of Instagram. Wij komen graag een kijkje nemen in jouw paleis(je)!

Lees ook:

Gespot op de Ossenmarkt in Putten. Foto indebuurt Randmeren

Ben jij gespot op de Ossenmarkt in Putten?!

Heb jij ook zo genoten van onze uittip? En ben jij toevallig ook gespot op de Ossenmarkt in Putten?!...
Binnenkijken bij Bianca Houben bij haar plantenverzameling. Foto indebuurt Randmeren

Binnenkijken in het plantenwalhalla van Bianca: ‘Planten verdienen een tweede kans’

In onze rubriek ‘Binnenkijken bij‘ maken wij graag van jouw woning in Harderwijk, Ermelo en Putten e...

Binnenkijken bij Lydwina: ‘Ik ben dol op mijn woning in de binnenstad’

In onze rubriek 'Binnenkijken bij' komen wij graag bij jouw woning in Harderwijk, Ermelo en Putten v...

adv.