Randmeren

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Energiebesparing verplichting voor ondernemers: dit zijn de voordelen

Aangeboden door IGEV – Innovatiecentrum 22 september 2020

De Noord-Veluwse gemeenten Putten, Ermelo, Nunspeet, Oldebroek, Elburg en Hattem hebben samen met andere partijen de handen ineen geslagen om het energieverbruik van de bedrijven in de regio terug te dringen. Het project Energieke Noord-Veluwse Bedrijven helpt ondernemers om slim te investeren in energiebesparende maatregelen. Rabobank Randmeren is één van de partners van dit project. Coen Nap, directeur mkb geeft uitleg over nut en noodzaak van de maatregelen.

Wettelijke verplichting

Energiebesparing levert een verlaging van de kosten op. Dat is voor elke ondernemer interessant. Waarom is het dan toch nodig om ondernemers te motiveren om in actie te komen?

”Ondernemers met een hoger energieverbruik zijn al een aantal jaren verplicht om milieu-investeringen te doen die zij binnen vijf jaar terug kunnen verdienen. Tijdens bijeenkomsten merk ik vaak dat veel ondernemers niet op de hoogte zijn van deze wettelijke verplichting”, legt Coen uit.

”De overheid gaat nu handhaven, oftewel controleren of ondernemers aan deze verplichting voldoen. De handhavers bezoeken bedrijven. Als ze constateren dat een ondernemer niets heeft gedaan om de verplichtingen na te komen, of zelfs niet eens een plan heeft om een hoog energieverbruik terug te dringen, dan kunnen zij een forse boete opleggen. Het is dus wel belangrijk dat er meer aan gedaan moet worden om ondernemers goed te informeren over deze wettelijke verplichting.”

Goede investering

Coen vervolgt. ”Los van de wettelijke verplichting is er voor ondernemers voordeel te behalen met energiemaatregelen. Daar zijn velen zich gelukkig wel van bewust. Maar de beslissing hierover wordt vaak uitgesteld, omdat zij verwachten dat de diverse toepassingen steeds beter worden en wellicht ook goedkoper. Dat maakt het lastig, want het is moeilijk in te schatten wanneer het beste moment is om in te stappen. Maar het gaat om nu al rendabele investeringen, dus mijn advies luidt dan ook om nu beslissingen te nemen.

Gelukkig zien we wel degelijk een toename van deze investeringen. De terugverdientijd is de laatste tijd ook alsmaar korter geworden. Een ondernemer die deze investering laat schieten, is dus niet zo verstandig bezig. De huidige rentestand zorgt er ook nog eens voor dat investeren interessant is.”

Milieu verbeteren

”Het gaat uiteraard niet alleen om kostenbesparingen. Ondernemers nemen zeker ook beslissingen met als motivatie om het milieu te verbeteren. Vergeet niet dat bedrijven door leveranciers, klanten en het grote publiek ook steeds scherper beoordeeld worden op duurzaamheid.””

Gratis advies

Niet iedere ondernemer weet op welke manieren hij of zij het beste in het productieproces of in het bedrijfspand het energieverbruik kan verminderen.

”Juist daarom is het raadzaam om advies in te winnen. Het project ‘Energieke Noord-Veluwse Bedrijven’ biedt de service van gratis advisering, toegespitst op de specifieke omstandigheden van het bedrijf . De ondernemer hoeft zich hiervoor alleen maar aan te melden via [email protected]

Verschillende financieringsmogelijkheden

Maar een ondernemer moet dan wel geld beschikbaar hebben om het advies op te kunnen volgen.”Er zijn gelukkig prima financieringsmogelijkheden”, stelt Coen. ”Rabobank Nederland heeft de bevordering van duurzame economie, energiebesparing en het opwekken van duurzame energie tot speerpunten gemaakt. Daarom zijn wij ook als lokale banken betrokken bij initiatieven en projecten die duurzame energie mogelijk maken. We hebben dan ook middelen beschikbaar om initiatieven te steunen of een duw te geven.”

”Niet elke ondernemer heeft inderdaad geld op de plank liggen voor deze investeringen. En het is begrijpelijk dat de middelen die ze wel beschikbaar hebben, liever willen gebruiken voor hun primaire bedrijfsvoering of voor innovaties. Daarom kunnen wij hen als Rabobank niet alleen helpen met een financiering voor dit doel, maar bijvoorbeeld ook met lease-oplossingen voor zonnepanelen. En door partijen bij elkaar te brengen die met slimme samenwerkingen veel voor elkaar kunnen betekenen.”


Deze bijdrage wordt je aangeboden door IGEV – Innovatiecentrum. Meer over IGEV – Innovatiecentrum ontdekken?

IGEV – Innovatiecentrum gemeentediensten

Bekijk meer:gemeentediensten

Lees ook:

Noord-Veluwe wordt een energieneutrale regio: zo ziet dat eruit

De Noord-Veluwse gemeenten Putten, Ermelo, Nunspeet, Oldebroek, Elburg en Hattem proberen het energi...

Ondernemer Ronald: ‘De kansen die energiebesparing biedt, worden nog te weinig gezien!’

De Noord-Veluwse gemeenten Putten, Ermelo, Nunspeet, Oldebroek, Elburg en Hattem streven er met tal ...

Dit vakantiepark in Ermelo onderging een ware metamorfose

De Noord-Veluwse gemeenten Putten, Ermelo, Nunspeet, Oldebroek, Elburg en Hattem streven er met tal ...

adv.