Terug in de tijd! Deze winkelketens hadden ooit een vestiging in Harderwijk, Ermelo of Putten

Weet je nog: shoppen met je eerste zakgeld? Voor schoolspullen ging je naar V&D, videobanden huurde je bij Videoland en cd’s kocht je bij Free Record Shop. Tijd voor een trip down memory lane.

Bart Smit

Urenlang bladeren in het speciale speelgoedboek vlak voor pakjesavond. Grote kans dat jij dat deed als kind. Bart Smit ken je waarschijnlijk als speelgoedwinkel. Wist je dat deze zaak oorspronkelijk ook huishoudproducten verkocht? Pas later kwam de focus op speelgoed.

Een hoop filialen van Bart Smit veranderde vanaf 2016 in een vestiging van Intertoys. Inmiddels is de naam Bart Smit verdwenen uit de Nederlandse winkelstraten. De Bart Smit zat destijds aan het Triasplein 85 in Drielanden, Harderwijk.

bart smit
Bart Smit. Foto ANP | Robin van Lonkhuijsen

Free Record Shop

Uuuuurenlang snuffelen tussen de cd’s en dvd’s: Free Record Shop aan de Markt in Harderwijk was de place to be voor muziek. Of je nou fan was van metal, country, klassiek of pop; voor iedere muziekfan waren pareltjes te vinden.

Deze winkelketen ging failliet in april 2014 en al snel werd de zaak overgenomen door Boekenvoordeel. In die winkels kwamen shop-in-shops van Free Record Shop. Bij ons in Harderwijk verdween de zaak en kwam er geen Boekenvoordeel voor terug. Een nieuwe cd-winkel is er niet meer gekomen.

Schoenenreus

De kans is groot dat jij schoenen van Schoenenreus hebt gehad. In de winkel liep je eerst naar het geelrode meetapparaat om je maat te checken voordat je op zoek ging naar een nieuw paar sneakers, sandalen of laarzen. Weet je nog?

In 2013 ging de winkelketen al failliet, waarna een doorstart kwam. Helaas werd in 2015 opnieuw een faillissement uitgesproken door de rechtbank. De schoenenzaak zat aan de Vuldersbrink in Harderwijk. Inmiddels is de zaak helemaal in het ‘nieuwe’ pand van de Action opgegaan.

Videoland

Huh? Videoland is toch gewoon de streamingdienst van RTL? Ja, dat klopt, maar wist je dat Videoland vroeger een videotheek was? Je weet wel: zo’n zaak waar je naartoe ging om een videoband (of dvd) te huren.

Videoland was vroeger ook zo’n videotheek. Deze keten ging failliet in 2010. In Harderwijk heeft de zaak op meerdere plekken gezeten. Aan de Luttekepoortstraat zat hij op meerdere locaties en ook in winkelcentrum Tweelingstad heeft de videostore gezeten. Tegenwoordig is Videoland een online streamingsdienst van RTL.

The Phone House

De nieuwste Nokia, mooiste BlackBerry en de meest sprankelende hoesjes? Ze hadden het allemaal bij The Phone House. Bij de winkel moest je zijn voor telefoons en accessoires.

Het bedrijf Relevant Holdings nam in 2015 alle winkels van de keten over. In februari 2017 werd het faillissement aangevraagd voor de tak van The Phone House. Denk je nu HUH? Ze zitten toch nog steeds in Harderwijk en Ermelo, dat klopt! Die naam is echter zonder ’the’. Deze winkels stammen wel af van The Phone House. “De franchisenemers verenigden zich na het faillissement in een coöperatie, breidden het aantal vestigingen uit en bleven de naam Phone House voeren.”

Grote winkelketens die verdwenen

En deze grote winkelketens sloten ook de deuren, maar zaten niet in Harderwijk, Ermelo of Putten gevestigd. Wel zijn ze nog het benoemen waard;

V&D

Van woonaccessoires tot panty’s en van speelgoed tot delicatessen: bij V&D vond je alles wat je nodig had. In de zomervakanties werd de winkelketen druk bezocht door (aanstaande) scholieren voor kaftpapier, agenda’s en multomappen. Jij hebt vast ook ooit over de schoolcampus gestruind op zoek naar dat ene perfecte schrift.

Vroom & Dreesman, zoals V&D voluit heette, ging in 2015 failliet. Langzaamaan verdwenen alle winkels. De vestiging in Hilversum ging als laatste dicht, op 23 april 2016. Leuk feitje: sinds 2018 is er een webshop van V&D.

Kijkshop

Windowshopping kreeg bij Kijkshop een heel andere dimensie. Alle producten stonden netjes uitgestald in vitrines. Wilde je een mp3-speler, camera of scheerapparaat vasthouden? Dan moest een medewerker de glazen kast openen.

De eerste zaak van de winkelketen opende in 1973 in Den Bosch, later volgden andere locaties. Begin 2017 gingen twintig van de 87 vestigingen dicht. In januari 2018 werd bekend dat Kijkshop failliet was en dat alle filialen zouden verdwijnen.Tussen december 2019 en maart 2021 bestond er nog een webshop, maar deze is inmiddels ook verdwenen.

CoolCat

Was je op zoek naar een shiny outfit voor een schoolfeest of gewoon kleding voor een normale dag? Bij CoolCat slaagde je gegarandeerd. Bij binnenkomst kwamen de glitters, opvallende prints en de hipste jeans je tegemoet. En vergeet vooral muziek van de Spice Girls de Backstreet Boys niet.

In maart 2019 werd CoolCat failliet verklaard. In eerste instantie ging het alleen om de winkels in Nederland, maar twee weken later volgden ook de zaken in België. Sindsdien is CoolCat alleen nog een webshop met kinderkleding.

Goed nieuws voor de fans! Oprichter Roland Kahn wil dat CoolCat terugkeert in de winkelstraten, meldde RetailTrends. Begin 2022 opent een pilotstore, is de bedoeling. Details over de locatie en een openingsdatum zijn nog niet bekend.

De Harense Smid

Als je een nieuwe wasmachine, vaatwasser of koelkast zoekt, kom je tegenwoordig snel uit bij MediaMarkt, Coolblue of BCC. Vroeger kon je ook terecht bij De Harense Smid.

Helaas bestaat deze winkelketen niet meer. In 2006 sloot een aantal filialen vanwege een reorganisatie en in 2013 ging de zaak failliet. Kort daarna openden 25 winkels toch weer na een doorstart, maar in 2014 werd bekend dat BCC een hoop vestigingen overnam. Andere filialen gingen verder als Euronics of sloten voorgoed de deuren.

We zochten nog veel meer voor je uit…

Meer in deze categorie

Toen in Randmeren

Ga naar “VIDEO: Harderwijk in 1976; herken jij deze plekken?”

VIDEO: Harderwijk in 1976; herken jij deze plekken?

jaren zeventig
Ga naar “Het Dolfinarium in Harderwijk door de jaren heen: ‘Van 1965 tot 1980’”

Het Dolfinarium in Harderwijk door de jaren heen: ‘Van 1965 tot 1980’

dolfinarium harderwijk
Ga naar “Ganzenhoeder!? Dit vergeten beroep was er ook in Harderwijk en omgeving”

Ganzenhoeder!? Dit vergeten beroep was er ook in Harderwijk en omgeving

ganzen ganzenhoeder

In onze gids