Randmeren

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Marion is schaapsherder in Ermelo: ‘In de toekomst wil ik met een quad de schapen hoeden’

Door Nicole Berkouwer 8 oktober 2019

Een bende witte wolkjes stormt dichterbij. Marion Derks is schaapsherder bij de Schapedrift in Ermelo. Samen met haar 300 schapen loopt ze dagelijks over de heide in Ermelo. “In februari verwachten we zelfs 500 schapen in totaal.”

Honderden schaapjes lopen door de Ermelosche heide. Maar ze lopen niet zo maar los, nee. Deze lieve schaapjes horen bij de schaapskudde die Marion begeleidt. Samen met haar hond gaat ze dagelijks op pad om de kudde te laten grazen. Marion: “Ik vind het werk ontzettend leuk!”

Marion de schaapsherder in hart en nieren

Deze inwoner van de week is opgegroeid op de boerderij in Noord-Limburg (Roggel). Daar had ze al liefde voor haar 15 schapen op de boerderij. Ze koos voor de middelbare- en hogere landbouwschool en zo kwam ze via een tip van een schaapskudde waar ze destijds werkte bij de Schapedrift in Ermelo. In december 2002 werd Marion aangenomen om als schaapsherder in Ermelo te werken. Ze ging verhuizen, maar zo moeilijk als het tegenwoordig is om een woonruimte in Ermelo te vinden, was het vroeger ook niet gemakkelijk. Marion: “Ik woonde antikraak in het oude molenaarspand in Ermelo. Dat is waar nu het VVV-gebouw zit tegenover de molen. Het was ’s avonds en ’s nachts met regelmaat erg luidruchtig door mensen die de kroegen bezochten.”

Ondanks de herrie stond Marion ’s ochtends vroeg weer op en ging ze op pad met de kudde. “Er bestond toen nog geen schaapskooi. Ik startte met 40 schaapjes in een koeienstal. Ondertussen liep ik wel over de heide met de schapen en werd de schaapskooi gebouwd. In mei 2003 was de kooi pas klaar voor de schapen.” Met inmiddels 300 schapen onder haar hoede heeft ze al een enorme taak te volbrengen, maar dat zal niet lang meer duren. “In februari worden de lammetjes geboren en zitten we -als alles goed gaat- met 500 schapen in totaal.”

Tekst gaat door onder de foto’s.

Bezoekerscentrum Schapedrift Ermelo. Foto indebuurt Randmeren
Marion Derks bij een deel van de Schaapskudde in Ermelo. Foto indebuurt Randmeren
Schapen bij de Schaapskooi. Foto indebuurt Randmeren
Schapen bij de Schapedrift in Ermelo. Foto indebuurt Randmeren
Schaapsherder Marion Derks met haar kudde in Ermelo. Foto indebuurt Randmeren
Bij de schaapskooi in Ermelo. Foto indebuurt Randmeren (2)
Bordercollie Foto indebuurt Randmeren (2)
Daar komt de kudde weer aan. Foto indebuurt Randmeren (3)

Een eigen kudde opstarten

Marion heeft haar eigen kudde mogen opbouwen en dat is best wel bijzonder. “Veel schaapskuddes bestaan al, maar het is heel gaaf dat ik deze kudde zelf heb zien groeien. Ik herken niet alle schapen, maar de eigenwijze schapen zie je natuurlijk wel sneller.” De schaapsherder staat er niet helemaal alleen voor. “Gelukkig krijg ik ook nog hulp van buitenaf! Bijvoorbeeld van de buitenploeg, maar ook de hulpherders, die lopen in het weekend met de schapen over de heide. En de herdershulpen die in de lammertijd komen helpen of bijvoorbeeld helpen met het voeren van de schapen.”

Het begeleiden van de kudde vergt niet alleen een hoop mankracht, maar ook een goede stemming van de schaapsherder. “Als je even niet jezelf bent, dan wordt het een zooitje. De dieren merken het direct als je niet scherp bent en gaan daar dan wel eens mee aan de haal.” Maar onze inwoonster van de week is een harde werker en zorgt voor een goede band met de kudde en haar drie bordercollies. Binnenkort komt er zelfs een nieuwe hond bij!

Op de quad

Als we kijken naar de toekomst en wat Marion nog graag wil doen, worden we verrast door het antwoord: “Ik doe dit werk al 17 jaar met heel veel plezier. Maar als er een moment komt dat ik later dit werk niet meer kan doen, omdat ik bijvoorbeeld te oud word, dan wil ik rondrijden als schaapsherder op een quad.” Wij zien het al helemaal voor ons, Marion op de quad om de schaapskudde te begeleiden, vooral doen!

Wil je ook een bezoekje brengen aan de schaapskooi? Houd er dan rekening mee dat je een ander adres in je navigatie invoegt! Je komt er via de Drieërweg in Ermelo. De Postweg is een zijweg van de Drieërweg. Let wel op, want het is een zandweg met een énorm gat/plas water als je erheen rijdt.

Lees ook

Merel Fleischeuer uit Putten. Foto indebuurt Randmeren

Merel Fleischeuer uit Putten is een echte musicalfanaat: ‘Ik werd omvergeblazen door PIPPIN’

De 20-jarige Merel Fleischeuer uit Putten is fan van musicals. "Ik heb vier keer Mama Mia gezien, Bi...
KRAK chocolade Ermelo

Mark Schimmel laat ieders hart smelten: ‘Chocolade is net als whisky en wijn een ambachtelijk product.’

Mark Schimmel uit Ermelo is een echte fijnproever, hij is de man waar iedereen smoorverliefd op kan ...
  • Blijf op de hoogte van alle leuke verhalen uit Randmeren.

adv.