Lisanne (21) werkt bij het Autisme Café: ‘Vrijwilligerswerk is nooit saai’
Aangeboden door Stichting Welzijn Ermelo

”Wie denkt dat vrijwilligerswerk suf is, heeft het niet begrepen”, aldus Lisanne. De 21-jarige Harderwijker is al jaren vrijwilliger bij Welzijn Ermelo. ”Als ik één iemand kan helpen is mijn doel al bereikt.”
Normaal staat Lisanne één keer in de maand achter de bar bij het Autisme Café in Ermelo. ”Hier kunnen mensen met autisme zichzelf zijn en elkaar ontmoeten in een gastvrije, prikkelvrije ruimte”, legt ze uit.
Vast gezicht
Het café is vanwege de coronamaatregelen sinds december gesloten. ”Ik mis het ontzettend. Je bouwt echt een band op met de bezoekers en deelt dingen met elkaar. Ze vinden het altijd fijn dat ik er ben, en daar word ik weer blij van.”
Lisanne is het vaste gezicht en één van de aanspreekpunten van het café, samen met een autismecoach en een andere vrijwilliger. ”We willen er zijn voor de buurt en hier was veel vraag naar. ”
‘Ik kan niet stilzitten’
Lisannes liefde voor vrijwilligerswerk begon op de middelbare school. ”Ik moest een maatschappelijke stage lopen en dat vond ik zo leuk. In september 2019 ben ik begonnen als stagiaire bij het jongerenwerk van Welzijn Ermelo en sinds vorig jaar ben ik officieel vrijwilliger. ”Ik kan niet stilzitten”, lacht ze. ”En het geeft zo’n goed gevoel om anderen te kunnen helpen.”
De ervaring die Lisanne opdoet in het Autisme Café komt goed van pas bij haar werk in de gehandicaptenzorg. ”Ik leer zo hoe mensen met autisme denken. Deze kennis kan ik weer gebruiken tijdens mijn werk.”
Vrijwilligerswerk is nooit saai
”Leeftijdsgenoten zijn soms best verbaasd. Maar vrijwilligerswerk is echt niet alleen voor ouderen. Het is nooit suf of saai. Ik ben een tijd Maatje geweest, organiseerde leuke dingen voor jonge mantelzorgers en draai nog af en toe mee bij de activiteiten van het jongerenwerk.”
‘Als ik één iemand kan helpen, is mijn doel al bereikt’
Maar het mooiste vindt Lisanne de contacten die ze opdoet. ”Je leert steeds nieuwe mensen kennen en kunt mensen die het moeilijk hebben helpen.”
Lisanne heeft zelf ook het nodige meegemaakt. ”Ik heb een burn-out en een depressie doorstaan. Omdat ik met mijn ervaring iets positiefs wou doen, heb ik een opleiding tot ervaringsdeskundige gedaan. Mensen weten vaak zelf het beste wat de oplossing is voor hun problemen. Ze hebben iemand nodig die de juiste vragen stelt en ze steunt. Het maakt me trots als iemand mij in vertrouwen neemt en zijn/haar/hen verhaal met mij deelt. Als ik één iemand kan helpen is mijn doel al bereikt.”
Lisanne doet vrijwilligerswerk via Stichting Welzijn Ermelo. De stichting is altijd op zoek naar enthousiaste vrijwilligers voor allerlei functies. Benieuwd wat ze jou te bieden hebben? Check dan hun website.