Deze olympiërs uit Harderwijk, Ermelo en Putten deden mee aan de Olympische Spelen

Van 1980 tot en met 2021 heeft Nederland in totaal 1.584 sporters afgevaardigd naar de Olympische Spelen, zomer én winter: elf daarvan woonden in Harderwijk, Ermelo en Putten of zijn hier geboren. Ken jij ze allemaal?

Update: 27 juli 13.00 uur

Alice Naber-Lozeman (Paardensport)

Alice deed mee aan de vorige Olympische Spelen. “In 2016 was het zover en reed Alice op haar 45e haar eerste Olympische Spelen in Rio de Janeiro! Met ACSI Peter Parker behaalde zij met het team een prachtige 6e plaats; individueel werd zij 32e”, lezen we op haar website. Volgens de NOS komt zij oorspronkelijk uit Putten en woont ze inmiddels in Biddinghuizen.

Alice Naber-Lozeman op de Olympische Spelen in Rio in 2016.
Alice Naber-Lozeman op de Olympische Spelen in Rio in 2016. Foto EPA | FAZRY ISMAIL

Michiel de Ruiter (Freestyleskiën)

Michiel is geboren in Ermelo, maakte zijn debuut in 1985 en heeft twee Olympische Spelen mee mogen doen. In 1992 (Albertville) en 1994 (Lillehammer). In ’92 was het een demonstratie, waar Michiel 12e werd. In ’94 werd hij 17e.

Michiel de Ruiter in november 1993 bij de Olympische Spelen Ermelo
Michiel de Ruiter in november 1993 bij de Olympische Spelen. Foto ANP | Koen Suyk

Aart Vierhouten (Wielrennen)

Aart komt uit Ermelo en is tegenwoordig niet meer actief als topsporter, maar wel als sportcoach. In 1996 deed de Ermeloër mee aan de Olympische Spelen van Atlanta.

Michiel de ruiter wielrenner ermelo olympische spelen
Michiel de Ruiter tijdens een tour in de Chateauroux. Foto: ANP | Ed Oudenaarden

Martin van der Spoel (Zwemmen)

Ermeloër Martin van der Spoel deed ook mee aan de Olympische Spelen en wel van 1996. Hij kwam vier keer in actie. 4×200 meter vrije slag waar hij een 7e plaats behaalde. De 4×100 meter vrije slag, waar hij 5e werd. De 200 meter wisselslag waar hij 11e werd. En de beste prestatie: de 200 meter vrije slag finale waar hij 2e werd op 25 juli 1996.

Martin van der spoel olympische spelen ermelo
De Nederlandse esatfetteploeg is blij met de 5e plaats op de 4×100 meter. V.l.n.r. Pieter van den Hoogenbband, Martin van der Spoel en Mark Veens. Foto ANP | Paul Vreker

Monique Jansen (Atletiek)

De in Harderwijk geboren Monique Jansen is een ster in atletiek en mocht ook meedoen aan de Olympische Spelen. Haar specialisatie was discuswerpen. In 2012 deed ze mee en schreef De Stentor: “De Olympische Spelen van Londen is voor Monique Jansen het einddoel in dit olympische jaar. De 33-jarige krachtpatser verlengde haar abonnement op het winnen van goud bij het discuswerpen, in Londen haar olympische discipline. Stoeiend met de windflarden wierp zij het object in haar zesde en laatste het verst: 59.27 meter. Haar richtpunt was een landing voorbij de zestig meter geweest. Maar vanwege de weersomstandigheden zat die beste seizoensprestatie er voor haar niet in.”

Monique Jansen Harderwijk olympisch spelen olympier
Monique Jansen in actie bij de wereldkampioenschappen. Foto EPA | Diego Azubel

Chiel Warners (Atletiek)

Chiel is geboren in Harderwijk en deed in 2004 mee aan de Olympische Spelen in Athene. Hij deed mee aan de tienkamp en eindigde op een vijfde plaats, superknap! Datzelfde jaar werd hij uitgeroepen tot atleet van het jaar, door de Atletiek Unie.

olympische spelen harderwijk ermelo putten olympier
De in Harderwijk geboren Chiel Warners tijdens een tienkamp op de Olympische Spelen van 2004. Foto: AFP PHOTO TOSHIFUMI KITAMURA TOSHIFUMI KITAMURA / AFP

Thea Limbach (Schaatsen)

Geboren in Harderwijk: Thea Limbach. In 1984 deed ze mee aan de Olympische Spelen. Daar schaatste ze de 500 meter (plek 27), 1000 meter (plek 21), 1500 meter (plek 9) en 3000 meter (plek 13), lezen we op schaatsstatistieken.

Thea Limbach harderwijk olympier olympische spelen
Thea Limbach in 1982 op een toernooi. Foto ANP | Koen Suyk

Theo Bos (Baanwielrennen)

Hierdenaar Theo Bos ging in 2004 naar de Olympische Spelen. Daar behaalde hij het zilver op de sprint in Athene. Tijdens de Olympische Spelen van Tokio maakt hij dagelijks verslag van de gebeurtenissen via AD.nl

Theo Bos op de Olympische Spelen in 2004, Athene. Hierden
Theo Bos op de Olympische Spelen in 2004, Athene. Foto: AFP PHOTO / DAMIEN MEYER DAMIEN MEYER / AFP

Jan Bos (schaatsen)

Hierdenaar (en broer van Theo Bos) Jan Bos heeft vaak meegedaan met de Olympische Spelen. De Winterspelen in 1998 in Nagano deed hij mee aan de 500 meter schaatsen. Hij werd 12e, op de 1500 meter werd hij 4e en hij nam een zilveren plak mee naar huis om de 1000 meter.
In 2002 deed Jan mee aan de Olympische Winterspelen in Salt Lake City. Op de 1000 meter werd hij 2e, op de 1500 meter 7e en op de 500 meter 9e. Ook in 2004 stond hij op de Olympische Spelen, maar dan wel in een andere sport: wielrennen. Hij werd 6e met team sprint van de mannen. In 2006 en 2010 deed de schaatser ook mee, maar behaalde geen plek op het podium. Een compleet overzicht van zijn prestaties vind je via deze link van NOC*NSF.

Op de Olympische Spelen van 1998 en 2002 veroverde hij zilver op zijn specialiteit, de 1000 meter. “Bos, die bekend stond om zijn fraaie techniek, zette in 2011 een punt achter zijn loopbaan. Daarna pakte hij het trainersvak op, zo werkte hij onder meer korte tijd voor de Internationale Schaatsacademie in Inzell”, lezen we op schaatsen.nl

Hierdenaar Jan Bos tijdens zijn Olympische Spelen in Salt Lake City 2002.
Hierdenaar Jan Bos tijdens zijn Olympische Spelen in Salt Lake City 2002. Foto: AFP | Timothy A. Clary

Manon Bollegraf (tennis)

Geboren in ‘s-Hertogenbosch, maar inmiddels wonend in Ermelo: Manon Bollegraf. Ze deed mee aan de Olympische Spelen in 1996 en werd daar vierde op dames double.

Manon Bollegraf
Brenda Schultz (l) en Manon Bollegraf in actie. Het Nederlandse koppel won de kwartfinale in twee sets: 6-4 6-3 en gaat door naar de halve finale. Foto ANP | Toussaint Kluiters

Fedor den Hertog (wielrennen)

Geboren in Utrecht, maar wonend in Ermelo: Fedor den Hertog (1946-2011). “In 1968 behaalde hij goud op de Olympische spelen in Mexico met de ploegentijdrit over 100 kilometer, samen met Joop Zoetemelk, Fedor den Hertog, Jan Krekels en René Pijnen”, schreef De Stentor.

Het AD schreef over hem: “In november 2009 presenteerde hij een boek over zijn leven: ‘Fedor’ met als ondertitel Eenzaamheid is de school van het genie, geschreven door Joop Holthausen. Den Hertog verhaalt daarin over zijn moeilijke jeugd in Ermelo als zoon van een Russische moeder en een hardvochtige godvrezende vader. Het is een verhaal van een gepijnigde jongen die een uitweg zocht in fietsen en filosoferen: Iwan de Mysticus was een andere bijnaam. In 2007 werd bij hem prostaatkanker geconstateerd. Zijn laatste maanden bracht hij door in een hospice in Ermelo waar hij gisteren overleed.”

Fedor den Hertog ermelo olympische spelen
Goud voor Nederland tijdens de Olympische Spelen in Mexico, 1968 tijdens de 100km ploegentijdrit. Vlak voor de finish de heren in actie. Voorop JOOP ZOETEMELK, RENE PIJNEN, FEDOR DEN HERTOG en JAN KREKELS.

Waar komen olympiërs vandaan?

NOS maakte een handig kaartje waarop je dit kunt zien. Komende week komt er een interview online met een oud-paralympisch speler uit Ermelo: houd indebuurt.nl/randmeren in de gaten om het te lezen.

We zochten nog veel meer voor je uit…

Swipe door om alle inwoners uit Harderwijk, Ermelo en Putten te bekijken die naar de Olympische Spelen zijn geweest als olympiër tussen 1980 en 2021.

Meer in deze categorie

Randmeerders

Ga naar “De leukste, grappigste en mooiste verhalen uit Harderwijk, Ermelo en Putten”

De leukste, grappigste en mooiste verhalen uit Harderwijk, Ermelo en Putten

In Frankrijk, Harderwijk Nederland
Ga naar “Dit Harderwijkse lied gaat over onze Hanzestad: ‘Een stad met allure’”

Dit Harderwijkse lied gaat over onze Hanzestad: ‘Een stad met allure’

Harderwijk harderwijks lied van harderwijk nummer
Ga naar “Nienke heeft een bijzondere hobby: ‘Popeye gaat óveral mee naar toe’”

Nienke heeft een bijzondere hobby: ‘Popeye gaat óveral mee naar toe’

Nienke Bot en haar Popeye en Olive figuurtjes.

In onze gids