Randmeren

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit vakantiepark in Ermelo onderging een ware metamorfose

Aangeboden door IGEV – Innovatiecentrum 6 juli 2020

De Noord-Veluwse gemeenten Putten, Ermelo, Nunspeet, Oldebroek, Elburg en Hattem streven er met tal van andere partijen naar om het energieverbruik van de bedrijven in de regio terug te dringen. En om het opwekken van duurzame energie te bevorderen. Het project Energieke Noord-Veluwse Bedrijven helpt ondernemers om slim te investeren in energiemaatregelen. Een van die ondernemers is Roland Haage, samen met zijn broer Alexander en zijn vrouw Elise runt hij Camping en Bungalowpark De Haeghehorst in Ermelo.

De geschiedenis van het recreatiebedrijf begint bijna zestig jaar geleden, toen de opa en oma van Roland en Alexander een bestaand kampeerterrein aan de Fazantlaan overnamen. Dat was in de pioniersjaren van het toerisme in Nederland. Door de jaren heen groeide het bedrijf, zowel in kwaliteitsniveau als in het aantal gasten. ”Onze ouders voegden er een binnen- en een buitenzwembad aan toe en dat was een gouden greep”, vertelt Roland. ”De laatste grote ontwikkeling is de uitbreiding van het terrein met ruim 3,5 hectare.”

ANWB Topcamping

De vijfsterrencamping is meerdere malen (ook dit jaar) bekroond met de titel ‘ANWB Topcamping’. Er zijn in totaal 350 verblijfsplaatsen, verdeeld over comfortplekken voor recreanten met eigen tent of caravan, 30 jaarplaatsen, 45 bungalows en 25 verhuureenheden, bijvoorbeeld in de vorm van safaritenten en cottages. Het nieuwe gedeelte biedt plaats aan ongeveer 70 overnachtingsplekken.

Bewustwording

”Het is logisch”, zegt Roland Haage, ”dat we met deze omvang, met het restaurant, de serre en de zwembaden grootverbruiker zijn van elektriciteit en gas. Het is dus ook logisch dat wij continu nadenken over besparingen op ons energiegebruik. Enige tijdje geleden hebben we studenten een scan laten maken. Uit die resultaten kwam naar voren dat kampeerders ook veel energie gebruiken. Voor de bewustwording berekenen we de energietarieven voor de langdurige arrangementen nu apart. De gasten kunnen dan zien hoeveel ze verbruikt hebben. Dat motiveert om verstandiger met energie om te gaan. Bovendien hebben we een systeem in gebruik genomen, waarmee we meterstanden uit kunnen lezen en het amperage aan kunnen passen. Via de ‘Mijn omgeving’– pagina van onze website kunnen onze gasten ook hun actuele energieverbruik bekijken.”

Aanpassingen

Voor verdere adviezen heeft De Haeghehorst zich aangesloten bij het project Energieke Noord-Veluwse Bedrijven. ”Omdat je weet dat je dan in zee gaat met betrouwbare partners.” Onlangs werd er een energiecontrole uitgevoerd. Die viel Roland alleszins mee. ”Twee aanpassingen waren noodzakelijk. Een daarvan – een gedeelte van de leiding isoleren bij een cv- is al opgelost. Met de tweede aanpassing zijn we bezig. Die gaat over onze spektakelglijbaan. Door de buis ontsnapt er nu warmte uit het zwembad. De oplossing ligt bij een afsluiting van de buis als die niet in gebruik is, zoals ’s nachts.”

Samenspel

Voor de nabije toekomst overwegen de eigenaren om zonnepanelen aan te leggen op de daken van de bedrijfsgebouwen. ”Daarbij gaan we niet over een nacht ijs. Voortdurend komen er nieuwe technieken op de markt, die voor ons rendabeler kunnen zijn dan de huidige. Verstandig omgaan met energie is een samenspel tussen bewustwording en slimme investeringen. Daar horen geen overhaaste beslissingen bij.”

Ga naar de website voor meer informatie over het project Energieke Noord-Veluwse Bedrijven.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door IGEV – Innovatiecentrum. Meer over IGEV – Innovatiecentrum ontdekken?

IGEV – Innovatiecentrum gemeentediensten

Bekijk meer:gemeentediensten

adv.