Randmeren

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Tim runt het Pietenhuis in Harderwijk: ‘De eerste brieven voor Sinterklaas zijn al binnen’

Door Nicole Berkouwer 19 november 2019

Tim Smit (31) is de projectleider van het Pietenhuis in Harderwijk. Dit jaar is het een bijzonder moment: de 10e editie én een nieuwe locatie van het Pietenhuis. “Dit jaar niet een heel huis, maar een hele wijk vol Pieten!”

Op woensdag 20 november wordt de Pietenwijk officieel geopend. In plaats van het Klooster in Harderwijk, zijn ze verplaatst naar het Havenkwartier. Tim: “Het is zo veel groter geworden dan het was.”

Ontstaan van het Pietenhuis

In 2010 kwam de échte Sinterklaas in Harderwijk. Veel moest er geregeld worden en zo heeft Cultuurkust het Pietenhuis gestart. Tim Smit startte als vrijwilliger met de eerste editie van het Pietenhuis. In het Klooster in Harderwijk werden verschillende kamers ingericht. “Een werkkamer voor Sinterklaas mag natuurlijk niet ontbreken”, vertelt Tim.

In de jaren die volgden groeide Het Klooster tot een mega Pietenhuis. Tim: “Er waren zo veel kamers, een klim- en klauterparcours, de plek waar de pieten slapen, de bakkerij waar pepernoten gebakken werden. Eigenlijk was er voor elke kamer wel iets bedacht; het was een waar pretpark.”

Feestje!

Inmiddels is het de 10e editie van het Pietenhuis en dat wordt spectaculair. De Pietenwijk krijgt een hele nieuwe locatie. In Speculaasstad kan je de pieten ontmoeten én met Sinterklaas op de foto gaan.

Tim: “We hebben dit samen met Stichting Nationaal Sinterklaasmuseum opgezet. Bert Kaasschieter was een echte touwtrekker van het Sinterklaasfeest. De meeste mensen kennen hem vast als ‘Mister Sinterklaas’. Hij heeft ervoor gezorgd dat mijn netwerk zo enorm gegroeid is binnen het Sinterklaasfeest.”

Tekst gaat door onder de foto.

de eerste brief van Sinterklaas is al binnen. Foto indebuurt Randmeren
De allereerste brief van Sinterklaas is al binnen. Foto indebuurt Randmeren

Blijvende herinnering

Het ­­­­­mooiste moment van zijn tien jaren in de Pietensferen kan hij zo opnoemen. Tim: “Ik ben met heel veel dingen zó ontzettend blij. Ik vind het prachtig als de kinderen Sinterklaas en zijn Pieten komen bedanken voor de cadeautjes die ze hebben gekregen.”

En ook een buitenlandverhaal blijft Tim bij. “Er kwam een familie uit Australië naar ons Pietenhuis in Harderwijk. Het was een Nederlands gezin. Zij wilden hun kinderen de Nederlandse cultuur en -feesten meegeven. Het gezicht van die kinderen toen ze Sinterklaas dan echt voor de allereerste keer zagen, dat is onbetaalbaar.”

’t Heerlijk avondje

Dit jaar start er weer een heel nieuw avontuur, want in samenwerking met alle 50 tot 100 (creatieve) vrijwilligers, Cultuurkust, de Molen, Vischafslag, Veluvia, Botterstichting en het Nationaal Sinterklaasmuseum zetten ze een spectaculaire versie van het Pietenhuis neer. Tim: “Nieuwe samenwerkingen, maar wel ontzettend leuk! Voor Sinterklaas gaan gelukkig nog een hoop deuren open.”

Volgende week is een speciale inwoner van de week. Niemand minder dan Sinterklaas wordt geïnterviewd! Heb jij nog een speciale vraag aan de Goedheiligman? Laat het ons weten!

Lees ook

Inge van Assen voor haar stand van Heerlijk Harderwijk in Het Oude Stadhuis. Foto indebuurt Randmeren

Heerlijk Harderwijk met Inge: ‘Het is volop genieten in onze Hanzestad’

Inge van Assen woont al dertig jaar met haar twee dochters en man in de binnenstad. Ze is enorm bevl...

Binnenkijken in het minimalistische huis van Sanne: ‘Ik mis mijn spullen gelukkig niet’

Sanne (27) woont samen met haar man Jurre en dochtertje in de wijk Stadsdennen, Harderwijk. Ze leven...

Ben jij gespot? Foto’s sinterklaasintocht 2019 in Harderwijk

De sinterklaasintocht op 16 november 2019 in Harderwijk was een feestje. De sfeer was uitstekend en ...

Meer over ’t Pietenhuis ontdekken?

’t Pietenhuis

Geopend11:00 - 17:00 *

Havendijk 9, Harderwijk

  • Blijf op de hoogte van alle leuke verhalen uit Randmeren.

adv.