Randmeren

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Steven maakt van windsurfen zijn beroep: ‘Zomers op het water, ’s winters op de ski’s’

Door Nicole Berkouwer 11 augustus 2020

Met deze zonnige dagen is het heerlijk vertoeven op het water. Voor surfleraar Steven (27) is mooi weer belangrijk, het liefst in combinatie met wind. “Voor windsurfen is dat cruciaal.”

Steven is surfleraar bij Telstar in Ermelo en woont en werkt de laatste jaren vooral in het buitenland. Momenteel verblijft hij in Ermelo. “Doordat ik als surfer werk, is mijn werk heel erg seizoensgebonden. In de zomer sta ik op een surfplank en in de winter met ski’s op de berg als skileraar.”

10 jaar in de sportwereld

De ‘tijdelijke’ Ermeloër is niet alleen maar dol op het water. “Ik ben altijd gek geweest van sport. Daardoor volgde ik een sportopleiding en maakte ik kennis met de verschillende takken in de sportwereld. Inmiddels zit ik tien jaar in het vak en deed ik vaak aan klimmen, raften en mountainbiken. Inmiddels geef ik drie jaar les op de surfplank en dan vooral het windsurfen”, vertelt Steven.

Tekst gaat door onder de foto’s.

Steven is surfleraar in Ermelo. Foto indebuurt Randmeren
Steven op het water. Foto indebuurt Randmeren
Steven windsurfen. Foto indebuurt Randmeren
Steven met zijn eigen surfboard. Foto indebuurt Randmeren

Surflessen

De switch naar windsurfen was voor Steven geen moeilijke keuze. “Tijdens mijn studie kwam ik al in aanraking met watersport en dat vond ik leuk. Ik begon in Kroatië met surfles geven en inmiddels sta ik hier in Ermelo. Een enorm verschil. De organisatie is hier veel strakker dan in het buitenland. Ook ten opzichte van de surfers, die worden veel beter ingelicht over de weersomstandigheden en de lessen.”

Progressie maakt de sport mooi

Steven vindt de surflessen het leukste als mensen een volle week les nemen. “Dan zie ik ze steeds beter worden, controle krijgen over de plank en echt het windsurfen beheersen. Na een week surfen, krijgen de sporters een certificaat waar het niveau van de sporter op staat. Daarmee kun je bij andere surfscholen aantonen hoe ver je techniek is en start je meteen op je eigen niveau.”

Opscheppers

Grappige situaties maakt de windsurfer genoeg mee. “Het leukste om te zien is als mensen plezier hebben in de sport”, vertelt Steven. “Maar soms kunnen wij ook wel hard lachen om amateurs. Zo kwam er eens een man die met het grootste zeil en de grootste plank het water op wilde, maar er was geen briesje wind. We adviseerden nog om niet te gaan surfen, maar hij moest en zou op de plank staan. Tja, eenmaal op het water gebeurde er natuurlijk niks en lachten wij hardop aan de kant.”

Tekst gaat door onder de foto’s.

Surfclub. Foto indebuurt Randmeren
Telstar Surfclub in Ermelo. Foto indebuurt Randmeren
Teamoverleg. Foto indebuurt Randmeren

Eigen surf- of skischool?

De plannen voor de komende seizoenen is natte vingerwerk. “In de afgelopen tien jaar ben ik vooral in het buitenland geweest. Mijn baan is enorm veelzijdig en ik kan op de mooiste plekken lesgeven. Zo wilde ik vroeger heel graag mijn eigen skischool in Oostenrijk beginnen, maar dat laat ik varen. Het is lastig om de juiste papieren daar te bemachtigen en moeilijk om als Nederlander in het buitenland te beginnen. De Oostenrijkers kiezen toch sneller voor hun eigen volk.”

Familie

Even geen buitenlandavontuur voor Steven, gokt hij. “Mijn zus heeft twee kinderen en ik vind het leuk om meer tijd door te brengen met familie. Dat had ik vroeger nooit gedacht, maar inmiddels word ik zelf ook wat ouder. Binnen deze surfschool zijn doorgroeimogelijkheden en wie weet houdt dat mij wel in Nederland.”

Beoefen jij ook een bijzondere sport of ben jij fanatiek op het water? Laat het ons weten, dan maken wij er een mooi verhaal van. Mail je bijzondere sport door naar [email protected] of DM ons op Instagram en Facebook.

Lees ook:

Frank Hoogerwerf in ijssalon De Parel in Putten veluwe ijs

Frank runt ijssalon De Parel in Putten: ‘Na 25 jaar wil ik nog volop door’

Pistache, chocolade, aardbei of stracciatella: Frank Hoogerwerf schept de meest uiteenlopende ijssma...

Volkszanger Frank van Etten opent samen met vriendin snackcafé in Harderwijk: ‘Ik ben het nog niet verleerd’

Harderwijkse Ingelia vertrok naar Spanje: ‘Ik schrok van de lockdown’

adv.