Randmeren

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Sint Nicolaas in Harderwijk: ‘De magie van Sinterklaas zit ook in volwassenen’

Door Nicole Berkouwer 26 november 2019

Elk jaar komt Sinterklaas in Harderwijk met de boot aan. Zo ook dit jaar. Maar wie is Sinterklaas eigenlijk en hoe zit dat dan allemaal? Wij zochten het uit en interviewden the man himself in Speculaasstad.

Rond 16 november vaart de (stoom)boot jaarlijks de haven van Harderwijk binnen. Sinds twee jaar gebeurt dat aan de vernieuwde boulevard in Harderwijk. Echter, het concept blijft wel degelijk gelijk aan de succesformule. “Veel kinderen op de kade en een vrolijke stemming, daar houden we van!”

Voor ieder wat wils

Hoewel Sinterklaas in zijn ornaat hetzelfde is, is niets minder waar. De Sint heeft namelijk een hoop hulp. “De man met de mijter die aankomt in de haven is een ondernemer uit de binnenstad. Hij speelt al jaren de belangrijkste rol van het feest.” In Speculaasstad (voorheen ’t Pietenhuis) is dat wel anders. Daar lopen drie verschillende Sinterklaas-personages rond. Wij spraken met een nog niet zo bekende Sint: Hugo!

Sinterklaas heeft een grote taak

Hugo werd vrijdag gebeld door de manager van Speculaasstad in Harderwijk. “De nood was hoog en de belangrijkste man van het feest kon niet komen. Ik werd gevraagd om de Sint te spelen en besloot dit te gaan doen. Sinds mijn 18e was ik niet meer in deze rol gekropen, maar mán wat is het leuk.”

Tekst gaat door onder de foto’s.

Werkkamer Sinterklaas. Foto indebuurt Randmeren
Werkkamer Sinterklaas. Foto indebuurt Randmeren
Werkkamer Sinterklaas. Foto indebuurt Randmeren
Grapjes maken met Sinterklaas en Reporter Piet. Foto indebuurt Randmeren
Werkkamer Sinterklaas. Foto indebuurt Randmeren
Sinterklaas met zijn Pieten. Foto indebuurt Randmeren

De magie van Sinterklaas

Als je als Sinterklaas ergens binnenkomt, merk je meteen verandering van de mens, geeft Hugo aan. “Ook de volwassenen gaan zich anders gedragen. Soms vinden ze het een beetje ongemakkelijk en de meeste ouders blijven ook wel op een afstandje naar de grote kindervriend kijken. Daar kan ik dan weer leuk op inspelen, door een extra grapje te maken en mensen daarmee op hun gemak te stellen. Per slot van rekening zit in ieder mens nog een kind.”

Maar niet alle kinderen staan te springen om een bezoekje aan de enige echte Sint Nicolaas. “Het leukste van deze rol is om energie te geven en angst weg te nemen. De rode knop die bijvoorbeeld in de Werkkamer van Sinterklaas zit, gebruik ik om de angst van de kinderen weg te nemen. Als ze nog jankend voor de deur staan, kan ik zeggen dat ze met deze ‘speciale’ knop, de angst wegdrukken. Het zorgt ervoor dat ze wel naar binnen moeten lopen en dan ineens al naast mij staan. Dat is natuurlijk fantastisch.”

Sinterklaas voor iedereen?

Iedereen zal de rol anders vertolken, maar het blijft wel een kinderfeest. “Het is belangrijk dat we dit kinderfeest vieren. Iedereen moet betrokken worden, jong én oud. Want ook voor de ouders moet het leuk zijn! Dus een grapje hier en daar, net even wat ondeugend, dat maakt het nóg leuker. Elke Sint zal zijn rol anders vormgeven, maar ik zou het ontzettend leuk vinden dit vaker te doen.”

En verder

Ben jij benieuwd hoe de rest van Speculaasstad eruit ziet? Of wil je nog meer Sinterklaas- en Pietennieuws uit Harderwijk, Ermelo of Putten? Lees dan ook:

Binnenkijken in Speculaasstad in Harderwijk ‘Kids klaar? Bakken maar!’

Het Pietenhuis bij 't Klooster is verleden tijd. Sinds november 2019 verovert Speculaasstad de haven...
Pietenfeest in Harderwijk Ermelo en Putten 2019

Pietenfeest in Harderwijk, Ermelo en Putten: alle sinterklaasvieringen op een rij

De Pieten zijn in het land en de Pietenfeesten zijn in overvloed. Waar moet je beginnen, wat is wann...
Tim Smit runt het Pietenhuis in Harderwijk Foto indebuurt Randmeren

Tim runt het Pietenhuis in Harderwijk: ‘De eerste brieven voor Sinterklaas zijn al binnen’

Tim Smit (31) is de projectleider van het Pietenhuis in Harderwijk. Dit jaar is het een bijzonder mo...
  • Blijf op de hoogte van alle leuke verhalen uit Randmeren.

adv.