Randmeren

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Rien is initiatiefnemer van de weggeefkast in Harderwijk: ‘Mensen blij maken met spullen is fantastisch’

Door Nicole Berkouwer 18 februari 2020

Nog wat dingen in huis waar je niets meer mee doet? Rien Bregman (44) startte het initiatief om een weggeefkast in Harderwijk neer te zetten. “Het mooiste is dat spullen nu niet liggen te verstoffen op zolder, maar iemand anders daar juist blij mee is.”

Hergebruik van objecten en duurzaamheid is helemaal hot. Door de weggeefkast gaat Harderwijk ook met de trends mee. Rien is de starter van dit project: “Iemand legt er leuke ‘cadeautjes’ in en een ander mag het kosteloos gebruiken. Dat is het idee van een weggeefkast. Ik zag het concept in Dordrecht en verbaasde mij erover dat in Harderwijk nog niet zoiets was.”

Inwoner Rien

Rien kwam in 1999 in Harderwijk wonen en is momenteel manager communicatie bij Stichting Gave. “In mijn werk heb ik oog voor de ander en zoek ik verbinding, eigenlijk werk ik met dit project aan hetzelfde idee”, vertelt Rien.

Opening

In december 2017 opende de weggeefkast. “Met het idee ben ik naar de gemeente gegaan en daar heb ik mijn verhaal gedeeld. Het wijkteam heeft vervolgens Chantal getipt, en zo was er al iemand uit de wijk betrokken. Dat vond ik heel fijn, want het is leuker om samen zo’n project op te starten. Vervolgens vroeg ik mijn buurman of hij wilde helpen en zo waren we al met drieman sterk”, vertelt Rien enthousiast.

Tekst gaat door onder de foto’s.

Weggeefkast in Harderwijk. Foto indebuurt Randmeren
Regels van de weggeefkast in Harderwijk. Foto indebuurt Randmeren
Weggeefkast. Foto indebuurt Randmeren
Hier vind je de kast. Foto indebuurt Randmeren
Hier vind je de kast. Foto indebuurt Randmeren
Weggeefkast. Foto indebuurt Randmeren

Speciale kast

De kast tikte Rien op de kop via Marktplaats. “De houten kast in Dordrecht stond bij iemand in de voortuin, maar hier wilden we een plek waar mensen ook droog kunnen staan. Die plek werd bij de Van Speyklaan, naast het Harderwijkhuis. Daarnaast kozen we voor steviger materiaal, zodat het niet snel gaat rotten. Ook kwam er een slotje op, zodat er ’s nachst geen overlast van is.”

Geen kringloop

De weggeefkast heeft ook nog een sociale waarde. “De uitdaging is dat het geen kringloop is. Er mag absoluut geen eten of glas in. Daarnaast is het belangrijk dat de spullen heel zijn. Een meerwaarde is bijvoorbeeld dat het contact in de buurt versterkt wordt. Als ik kijk naar wat ik het belangrijkste vind, dan is dat wel een ander iets gunnen. Zo heb ik zelf ooit ook boeken en puzzels in de kast gelegd.”

‘LEGO is alles’

Meest geliefd

Sommige spullen zijn na een paar uur al weg. “Het meest gewilde object in de kast is toch wel LEGO”, vertelt de initiatiefnemer. “Dat gaat echt binnen mum van tijd weg. Het is ook best leuk dat het aanbod zo divers is. Van lampenkappen tot leerzame boeken en van puzzels tot kleding. Ik hoop dat ik mensen kan verbinden met de weggeefkast en dat mensen bewuster omgaan met de dingen die ze in huis hebben.”

Heb jij ook iets voor in de weggeefkast? Je vindt hem aan de Van Speyklaan in de wijk Tweelingstad in Harderwijk en is dagelijks geopend van 08.30 – 17.00 uur. Je kunt ze ook volgen via Facebook.

Lees ook:

Ecoline draagt een bijzondere naam

Deze Harderwijkse dame heeft een bijzondere naam: ‘Ik ben er trots op’

Henk, Roos of Karin: de standaardnamen doen weinig wenkbrauwen fronsen. Voor sommige mensen is het e...
Linda van Rouwendaal

Ermelose Linda (28) vertrok naar Australië: ‘Ik reis de wereld rond’

Van Ermelo naar Australië: Linda van Rouwendaal (28) is geboren en getogen in Ermelo, maar besloot a...

Binnenkijken in het minimalistische huis van Sanne: ‘Ik mis mijn spullen gelukkig niet’

Sanne (27) woont samen met haar man Jurre en dochtertje in de wijk Stadsdennen, Harderwijk. Ze leven...

adv.