Project Rembrandt is weer begonnen: zo blikt oud-finalist Alfredo uit Ermelo terug op zijn avontuur

alfredo doornkamp project rembrandt ntr
Alfredo Doornkamp is bezig met een nieuw project en zit in de eerste fase van zijn schilderij.

Schilderen, ontdekken en mooie kunstwerken maken; in december 2020 was Ermeloër Alfrédo Doornkamp finalist bij het televisieprogramma Project Rembrandt. Met veel plezier schilderde hij doek na doek. In de finale won hij nét niet. “Ik zou het zo weer overdoen als ik de kans kreeg.”

Afgelopen zondag begon het NTR televisieprogramma weer op NPO 1. Dat deed ons meteen terugdenken aan Ermeloër Alfrédo die het vorig seizoen tot de finale schopte. “Ik heb de uitzending live gekeken en werd terug geslingerd in de tijd. Ik vroeg mij meteen af: ‘Hoe zou ik dat nu doen?’. De opdrachten zijn wel anders, want de amateurschilders moesten nu met gezichtsuitdrukkingen werken. En ook filmen ze nu op een andere locatie. Maar ik kan mij nog goed herinneren hoe de spanning door mijn lijf gierde.”

Zo kijkt Alfrédo terug op Project Rembrandt

Alfrédo kijkt nog steeds met veel plezier terug op zijn tijd bij Project Rembrandt. “Het heeft mij ontzettend geïnspireerd en gaf mij daadkracht om te doen wat ik leuk vind.” Hij geeft inmiddels les op middelbare school Groevebeek Putten en is daar docent Beeldende Kunst en Vormgeving. “Ik had een pabo-diploma, maar moest nog wel de papieren hebben om bevoegd les te geven op de middelbare school. Daar word ik goed bij geholpen en ik studeer en werk nu met veel plezier.”

Hé! Dat is Alfrédo!

In Ermelo wisten veel mensen al wie hij was, maar ook buiten het dorp wordt hij nog steeds herkend. “Zo werd ik aangesproken op straat in Rotterdam. Meestal zeggen mensen dan iets van: ‘Hé! Dat is Alfrédo!’ of ze roepen iets over Project Rembrandt. Ook in het buitenland, bijvoorbeeld op Aruba, weet men nu wie ik ben.”

Op Groevenbeek is hij ook een bekendheid. “Vooral voor de jeugd uit de eerste klas is het bijzonder. Die vragen soms om een handtekening. Dat is leuk en grappig.”

Tekst gaat door onder de foto’s >

Nieuwe blik op de wereld

Het programma heeft Alfrédo meer gebracht dan alleen een andere baan. “Ik ben met veel meer kleur naar de wereld gaan kijken. Zo wilde ik vroeger grote steden bezoeken, zoals New York of andere plaatsen in Amerika. Nu wil ik graag naar Rome, omdat daar veel meer kunst is te bewonderen.”

Ook schildert hij meer. “Ik ben nu dagelijks bezig met mijn hobby. Ook de ruimtes in huis zijn veranderd, veel minder strak en veel speelser. Er dwaalt wel eens een potlood rond in huis, omdat ik dan weer aan het hobbyen ben geslagen.”

Gouverneur

Een ander project waar Alfrédo mee bezig is, is een portretschilderij. “Ik ben gevraagd om de gouverneur van Sint Maarten te schilderen. Hij is de allereerste gouverneur van het land en stopt in februari. Als cadeau geven ze hem een zelfportret. Ze hebben het doek al gezien en waren onder de indruk. Nu mag ik zelfs naar Sint Maarten om bij de plechtigheid te zijn, een speech te geven en daarna wordt het doek onthuld. Dat is echt heel tof!”

Het schilderij staat nog niet in onderstaande afbeeldingen, wel laten we een aantal andere werken van Alfrédo zien. Tekst gaat door onder de foto’s >

Nieuwe ontdekkingen

Door Project Rembrandt oefent hij ook met nieuwe technieken. “Zo leerde ik door het programma met een droge naald te werken. Dat heb ik thuis op andere materialen geprobeerd. Zo ontdekte ik dat je door te krassen met Oost-Indische inkt op hout, hele mooie ontwerpen kunt maken. Het is eigenlijk een soort tatoeëren.”

Motiveer jezelf en geef niet op

In het televisieprogramma werd hij goed opgevangen. “Het was een pittige periode. Ik werd opnieuw vader, werkte veel en moest natuurlijk ook bezig met de pencelen voor het televisieprogramma. Desondanks zou ik het zo weer overdoen. Naast mijn coach Iris, werd ik ook enorm gemotiveerd door de mensen achter de schermen. Mijn tijd bij Project Rembrandt was mede daardoor ontzettend leuk. Ik wil anderen daarom ook motiveren om door te gaan en niet op te geven.”

Alfrédo heeft ook veel steun ervaren uit zijn omgeving. “Ik ben zo blij met de mensen die om mij heen staan, zoals mijn vriendin. Zonder hun support had ik het niet aangedurfd. Moedig daarom ook in je omgeving mensen aan om hun dromen te volgen.”

Het nieuwe seizoen van Project Rembrandt is elke zondag te zien op NPO 1 om 20.30 uur.

Volg indebuurt Randmeren ook op Instagram en Facebook.

We zochten nog veel meer voor je uit…

  • Blijf op de hoogte van alle leuke verhalen uit Randmeren.

Meer in deze categorie

Randmeerder van de Week

Ga naar “Nienke heeft een bijzondere hobby: ‘Popeye gaat óveral mee naar toe’”

Nienke heeft een bijzondere hobby: ‘Popeye gaat óveral mee naar toe’

Nienke Bot en haar Popeye en Olive figuurtjes.
Ga naar “Mariëtte en Maarten wroeten in hun moestuin in Putten: ‘We wisten niet dat het zó leuk was’”

Mariëtte en Maarten wroeten in hun moestuin in Putten: ‘We wisten niet dat het zó leuk was’

Maarten en Mariëtte in hun Volkstuintje in Putten
Ga naar “Kees heeft vier volkstuintjes: ‘We eten bijna het jaar rond uit eigen tuin’”

Kees heeft vier volkstuintjes: ‘We eten bijna het jaar rond uit eigen tuin’

kees witteveen moestuin volkstuintjes volkstuin putten

In onze gids