Randmeren

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Michiel maakt foto’s van wilde dieren op de Veluwe: ‘Ik lok de dieren naar mij toe’

Door Nicole Berkouwer 22 oktober 2019

Michiel Leegerstee trekt elke donderdag zijn groene overhemd aan; hij mag weer genieten van de natuur. “Het is echt een vakantiegevoel hier in Ermelo.”

Doordeweeks werkt Michiel als inkoper in het Flevoziekenhuis te Almere. Op donderdag zit zijn werkweek erop en trekt hij zijn groene overhemd weer aan. Hij rijdt naar zijn vakantiehuis in Ermelo en dan begint voor hem het avontuur. Hij gaat op pad om de prachtigste natuurfoto’s te maken, en dat allemaal bij ons op de Veluwe én in Ermelo.

Michiel Leegerstee

Hoe ontstond zijn fotografieliefde dan?! Michiel begon zo’n 25 jaar geleden met natuurfotografie. Hij fotografeerde eerst bij de Oostvaardersplassen. Daar kon hij zo van genieten dat Michiel steeds vaker ging wandelen en genieten van de natuur. Hij besloot een cursus natuurfotografie te volgen van Jeroen Stel en merkte dat de natuur fotograferen zijn passie werd. ““Door anders te kijken, veel buiten te zijn en struinen over het internet leerde ik veel over natuur, maar ik wilde er nog wél wat aan toevoegen: de natuurbeleving.” En zo ontstond Belevingsfotografie.

Stukje kennis over de natuur

Onze inwoner van de week gaat vaak op pad om de natuur in te trekken. “Er valt altijd wel wat te beleven in de bossen, op de heide, langs de beken en de zandverstuivingen. Daarnaast werkt natuurbeleving ontspannend door de geluiden van vogeltjes, de geuren en kleuren, patronen van de bladeren, de wind die door de bomen waait en de (regen)wolken die voorbij drijven of hun water laten vallen.” Zijn hobby voor fotografie komt dan helemaal tot bloei.

Tekst gaat door onder de foto’s.

Eekhoorns @belevingsfotografie / Michiel Leegerstee
Eekhoorns @belevingsfotografie / Michiel Leegerstee
Een prachtig beeld in Harderwijk door @belevingsfotografie / Michiel Leegerstee
Edelhert Hubertus. Belevingsfotografie, Michiel Leegerstee

Voorbereiding

De voorbereidingstijd is zeer belangrijk. “Er is een aantal dingen belangrijk als je gaat fotograferen. Je moet kennis hebben van je apparatuur, maar kennis van je onderwerp is misschien nog wel belangrijker.” Daardoor weet de fotograaf exact waar hij moet zijn in de natuur. Michiel: “Daarnaast moet je je verdiepen in het eten. Door gevarieerde voeding voor zaad en insectenetende vogels aan te bieden heb ik al 43 soorten in mijn tuin gefotografeerd. Hang bijvoorbeeld potjes vogelpindakaas op, dat trekt vogels, maar ook eekhoorns en boommarters. Want je moet ze natuurlijk ook een beetje lokken.” En met dat lokken gaat Michiel wel consequent om. Zo hing hij eten voor eekhoorns op en plaatste daarbij een eekhoornnest in zijn achtertuin. Michiel: “Ik heb een pop-up tentje in de tuin gezet. Uren en uren heb ik zitten wachten tot het juiste moment. Plots was daar dan toch de eekhoorn! Ik heb er onwijs van genoten.”

Gouden tip

Een gouden tip heeft Michiel ook voor ons. “Neem een vuilniszak mee! Dat is het allerbelangrijkste in je fototas. Je kan ‘m over stammetjes leggen of er gewoon op gaan zitten. Als je zo’n half uur tot driekwartier zit, ga je helemaal op in de natuur waardoor ook de dieren je hebben ‘geaccepteerd’, vertelt de fotograaf. “Op dat moment is de natuurbeleving ook zo mooi.”

Tekst gaat door onder de foto’s.

De das is het wild. Belevingsfotografie, Michiel Leegerstee
Muis in het wild. Belevingsfotografie, Michiel Leegerstee
Boommarter op de wildcamera. @belevingsfotografie, Michiel Leegerstee
Kleine Vos, vlinder bij de Ermelosche Heide. @belevingsfotografie / Michiel Leegerstee
Michiel Leegerstee in zijn groene overhemd in Ermelo. Foto indebuurt Randmeren

Mooiste foto

Elke fotograaf heeft natuurlijk een favoriete foto. Als we kijken naar foto’s van Michiel in Harderwijk en omgeving, heeft hij ook een favoriet beeld. “Zelf vind ik de allermooiste foto die ik gemaakt heb in de regio een zonsondergang over het Wolderwijd met op de voorgrond het monument ter nagedachtenis aan de 117 bemanningsleden van de geallieerde vliegtuigen die in Harderwijk of directe omgeving tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Op die avond dat ik de foto maakte leek de hemel in vuur en vlam te staan waardoor het beeld van het neergestorte vliegtuig zoveel intenser werd.”

Lees ook

inwoner van de week Bertie Keizer bij haar pompoenen in Ermelo. Foto indebuurt Randmeren

Eten of uithollen, Bertie weet wel raad met pompoenen: ‘Ik heb mijn eigen favoriet’

Al 45 jaar woont Bertie Keizer aan de Harderwijkerweg in Ermelo. Als je rond de herfstperiode van Ha...
Marion Derks bij een deel van de Schaapskudde in Ermelo. Dierendag 2020 harderwijk ermelo putten dieren

Marion is schaapsherder in Ermelo: ‘In de toekomst wil ik met een quad de schapen hoeden’

Een bende witte wolkjes stormt dichterbij. Marion Derks is schaapsherder bij de Schapedrift in Ermel...
Anouk-Keurentjes indebuurt Randmeren De favorieten van

Leuk volgens local Anouk Keurentjes: ‘Deze plek mag je echt niet overslaan bij een bezoek aan Harderwijk’

Leuk volgens locals. Iedere Harderwieker, Ermeloër en Puttenaar mag zich aanmelden als local. Deze w...

adv.