Randmeren

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Martijn Adam heeft zijn eigen tuinderij: ‘Die draden aan je sperzieboon zijn verleden tijd’

Door Nicole Berkouwer 20 augustus 2019

Ken je van die gele courgettes?! En wist je dat er nog veel meer (on)bekende groenten op de grens tussen Harderwijk en Ermelo groeien? Martijn verbouwt zijn eigen groenten en fruit. En heeft daarnaast nog prachtige roze, blauwe en gele bloemen. Wij stellen jullie voor aan de inwoner van de week: Martijn Adam.

Stadsoogst Harderwijk

Het is even zoeken, want het adres van Stadsoogst Harderwijk ligt nét op de grens van Harderwijk. Met de auto rijd je zelfs een stukje door Ermelo, maar dan vind je de tuinderij toch echt in Harderwijk. Martijn: “We hebben een prachtig stuk grond waar we prima onze producten kunnen verbouwen. Het is de ideale plek voor ons.” En dat klopt, want met de fiets rijd je binnendoor en ben je binnen no time op de oogstplek waar Martijn druk bezig is. ’s Ochtends samen met zijn vrouw Ilse, maar ’s middags ook regelmatig alleen. Martijn: “Ja het is ideaal zo, want dan kunnen we ook de zorg voor de kinderen goed dragen.”

Martijn Adam

Zijn liefde voor de tuinderij heeft hij al wat langer. Martijn: “We begonnen met een moestuin en dat breidt dan uit met een plan aan de gemeente. Dat is allemaal al langer geleden en inmiddels verzorgen we ook feestjes. Eind augustus is er bijvoorbeeld weer een feestje. Dat houden we dan gezellig hier op ons terrein. Ilse zet dan een aantal hele lange tafels neer en zo maken we er samen een leuk feest van.”

De spontaniteit is overigens wel opvallend. Ze zijn net terug van (slechts) een weekje vakantie, maar Martijn wordt alweer hartelijk begroet door de klanten bij Stadsoogst Harderwijk. ‘Hoe was je vakantie?’ is de meest gestelde vraag. Martijn: “Het is leuk dat mensen hier komen voor de gezelligheid, maar ze gaan hier ook weer weg met onze gezonde producten.”

Tekst gaat door onder de foto’s.

Winkeltje Foto indebuurt Randmeren
Tuinderij Foto indebuurt Randmeren
Enorme gele courgettes Foto indebuurt Randmeren
Kasplanten Foto indebuurt Randmeren
Mooie bloemen Foto indebuurt Randmeren
Eigen vervoer Stadsoogst Harderwijk Foto indebuurt Randmeren
Speeltuin voor de kids Foto indebuurt Randmeren
Martijn Adam bij zijn eigen aardappeloogst Foto indebuurt Randmeren

Vlezige boontjes

Vlezige boontjes, heb je daar ooit van gehoord?! Deze groentespecialist heeft met zijn eigen tuinderij een aantal soorten groenten en fruit die je niet zomaar in de supermarkt tegenkomt. Martijn: “Wat wij doen is vrij kleinschalig. In de grote supermarkten kunnen ze deze soorten groenten en fruit daardoor niet leveren. Wij hebben momenteel vlezige boontjes, die zijn nét wat sappiger en krokanter dan de normale sperzieboon. Ook zitten er geen draden aan, echt een vlezige boon.” Maar ook de maïskolven zijn zoeter. “In Nederlandse supermarkten wordt alles heel grootschalig aangepakt, bij ons winkeltje is het aanbod ook maar net wat er groeit. Sommige mensen hebben een verkeerd idee bij een stadsoogst. Die verwachten dat er dan nog zand aan de bieten zit of tussen de sla. Dat is totaal niet wat wij doen, dat zouden we zelf ook niet fijn vinden. Ik heb de middelen om het netjes te houden en schoon te maken. De groenten en fruit die niet tot mijn (hoge) verwachting behoren, komen op de composthoop. Dat is ook weer goed voor de natuur.”, aldus onze inwoner van de week.

Meedoen?!

Ken jij iemand die in het zonnetje gezet mag worden? Omdat diegene gewoon ontzettend lief is, vrijwilligerswerk doet of anderen enorm blij maakt? Of heb jij iets gewonnen en verdien je wel een pluim? Wij komen graag langs! Mail ons en wie weet ben jij de ‘inwoner van de week’.

Lees ook:

Binnenkijken bij de B&B van Geert en Charla

Binnenkijken bij de bekendste televisie-B&B van Geert en Charla in Harderwijk

Daar waren ze weer! De B&B van Geert en Charla was wederom te zien in een herhaling van Omroep Max o...

Yes! Meer treinen op traject Harderwijk – Amersfoort

NEE! Een wespenplaag! 6 tips om ze op afstand te houden


Meer over Stadsoogst ontdekken?

Stadsoogst groenteboeren

Gesloten12:00 - 17:00

Tuindersbrink 5, Harderwijk

Bekijk meer:groenteboeren

adv.