Randmeren

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mark Schimmel laat ieders hart smelten: ‘Chocolade is net als whisky en wijn een ambachtelijk product.’

Door Nicole Berkouwer 18 juni 2019

Mark Schimmel uit Ermelo is een echte fijnproever, hij is de man waar iedereen smoorverliefd op kan worden. Waarom? Hij maakt súperlekkere chocolade en praat met veel liefde en passie over chocolade, desserts en patisserie. JAMMIE

Mark is een echte liefhebber van eten, hij werkte jarenlang in de keuken van Ron Blaauw (topchef!), maar vond zijn passie voor chocolade acht jaar geleden. “In de keuken krijg je de zakken met chocolade binnen, maar ik wilde graag zelf de chocolade maken. Dat was blijkbaar uniek.”, aldus Mark.

Mark Schimmel

“Uit eigen nieuwsgierigheid begon ik mij meer te verdiepen in de cacaobonen en de chocolade die geleverd werd. Ik vroeg vervolgens of ik cacaobonen kon kopen om vervolgens zelf chocolade te gaan maken. Door die vraag en interesse, ontstond een hele goede samenwerking met een Nederlandse cacaohandelaar. Met hem werkte ik ook samen in de horeca en hij nodigde mij uit om mee te gaan naar verschillende chocoladebeurzen, zo ook in hartje Amsterdam. Dat begon allemaal zo’n 8 jaar geleden, want het ontwikkelen van smaken, kennis opdoen en veel leren over de werkwijze kost tijd. Het branden van de bonen, walsen, de juiste temperatuur gebruiken, smelten, smaken proberen; pas vier jaar geleden ben ik op de particuliere markt gekomen met het merk KRAK.”

‘Geheimzinnig werden de repen verkocht die onder de toonbank lagen’

“In het begin was het nog heel zeldzaam als er repen van KRAK chocolade lagen. Dan lagen de repen onder de toonbank van de winkelier en werden ze best wel geheimzinnig verkocht. Het was ook altijd spannend of er überhaupt repen van ons op dat moment te koop waren. Inmiddels kan je de repen ook kopen bij bijvoorbeeld Molen De Koe in Ermelo en Gastrovino De Bourgondiër in Ermelo”

Tekst gaat door onder de foto.

Mark Schimmel, de chocolatier van KRAK chocolade
Mark Schimmel, de chocolatier van KRAK chocolade. Foto: Emmely van Mierlo

‘De Rolls Royce onder de cacaobonen komen uit Peru’

Awards winnen

“Op de beurs leerde ik ook een vrouw uit Londen kennen, die had weer een oom in de Filipijnen en zo begon het verhaal. 13 chocolademakers kregen de cacaobonen en mochten daar een aantal repen chocolade van maken. Uiteindelijk waren de 6 repen gekozen die het lekkerste waren en heb ik een bronze award gewonnen. Hartstikke gaaf natuurlijk!” Mark verkoopt ook een paarse chocoladereep, welke de zilveren Europese Award heeft gekregen. Én vorige week nog een extra prijs in de wacht sleepte: een wereldwijde bronzen medaille! “De paarse reep is de ‘Hibiscus/Vanille’. Deze heeft 40% cacao en 80 gram witte chocolade. De hibiscusbloem is een dorstlesser. Dat geeft de reep een mooie zuur, maar is zelf geen dorstlesser.”, aldus Mark.

‘België maakt gewoon pralines’

“Ze noemen België het land van de bonbons en chocolade, maar het zijn gewoon pralines. Soms is het lastig uitleggen dat een reep duurder is dan de chocoladerepen uit de winkel. Het is geen candybar. De chocoladeletters worden ook gewoon in de thee gedoopt. De supermarkten en repen die voor 2 euro op de markt liggen, zijn vooral van bulkcacao en cacaopoeder gemaakt. KRAK chocolade is een ambachtelijk product. 70 procent van de smaak is genetisch bepaald door de boom waaraan de bonen groeien en het fermentatieproces. Ik ben echt stapjes teruggegaan om de origine van de cacao te ontdekken, ontwikkelen en ben daarna smaken gaan creëren. Het leukste van mijn werk als chocolatier is dat ik zelfvoorzienend ben in mijn producten. Daarnaast wil ik KRAK chocolade tot een succes maken. Chocolade is net als whisky en wijn een ambachtelijk product, waarbij je verschillende smaken kan proeven.”

Tekst gaat door onder de foto.

Mark Schimmel, de chocolatier van KRAK chocolade
Mark Schimmel, de chocolatier van KRAK chocolade. Foto: Emmely van Mierlo

Meedoen!

Ken jij of ben jij iemand die wel in het zonnetje gezet mag worden? Bijvoorbeeld omdat je ambachtelijke producten maakt, een bijzondere bijdrage levert voor Harderwijk, Ermelo en Putten? Wij zijn op zoek naar een ‘Inwoner van de week’. Meld jezelf of iemand anders aan of tip de redactie. Wie weet tot snel!


Meer over KRAK Chocolade ontdekken?

KRAK Chocolade

Julianalaan 100, Ermelo

Stadsdichter Henk Ruiter Harderwijk

Henk is stadsdichter: ‘Historische gedichten zijn niet zo mijn ding’

Stadsdichter Henk Ruiter (36) werkt als sociaal-juridisch dienstverlener bij MEE Veluwe, maar is sin...

Ronnie werkt al 18 jaar voor VVV Ermelo

Christel en Suzanne zijn echte Aaltjesdagen touwtrekkers

adv.