Mariëtte en Maarten wroeten in hun moestuin in Putten: ‘We wisten niet dat het zó leuk was’

Maarten en Mariëtte in hun Volkstuintje in Putten
Maarten en Mariëtte in hun Volkstuintje in Putten. Foto indebuurt Randmeren

Het is officieel nog winter, maar in de moestuin kun je altijd aan de slag. “We gaan voor het tweede jaar onze moestuinavontuur aan”, vertellen Mariëtte en Maarten.

Het duo begon vorig jaar met hun eigen tuintje in De Volkstuin in Putten. “Maarten kreeg een paar jaar geleden een plantenkasje met zaadjes cadeau. Dat vond hij zo leuk, dat we doorgingen in onze achtertuin met zaadjes planten en fruit kweken. Al snel kreeg hij De Volkstuin op het oog.”

Vallen en opstaan

Maarten en Mariëtte ging kijken bij een stukje grond en waren op slag verkocht. “We tekenden meteen en voor we het wisten hadden we ons eigen stukje grond om te gaan planten, zaaien en oogsten. Er stonden al een aantal struiken en boompjes, dus dat was voor ons een mooie start van het seizoen. We begonnen namelijk in maart en hadden mazzel met alles wat nog leefde.”

Tekst gaat door onder de foto >

moestuin
Maarten aan de slag in hun Volkstuintje. Foto indebuurt Randmeren

Ook in de winter aan de slag

Er staan vandaag de dag nog steeds bomen en struikjes, maar ook de nieuwe oogst zit in de grond. Het duo heeft zelfs nog een extra tuintje erbij gehuurd om hun moestuinavontuur uit te breiden. “We zijn al volop bezig met tekeningen maken. Wat planten we waar en hoe gaan we onze nieuwe tuin indelen. Er is eigenlijk altijd wel wat te doen. De voorbereidingen en bedenken welke groente, fruit en bloemen je wil planten, is al voorpret voor ons.”

Na maanden ploeteren, viel de oogst weg

Vorig jaar hadden ze die voorpret nog niet, maar haalden Maarten en Mariëtte hun plezier uit het tuinieren. Juist op het moment dat de twee op vakantie gingen, brak de paniek uit. Er heerste een tomatenziekte die snel door verschillende tuintjes waaide.

Bij terugkomst voelde het alsof alle moeite voor niks was.

“Dan ben je net heel blij dat je tomaten ziet groeien en dat ze een mooie kleur krijgen, overkomt ons zoiets. Het was ongelooflijk balen dat er zo’n tomatenziekte rondging. We konden op dat moment ook niks doen, want het gebeurde nét op het moment dat we zelf op vakantie waren. Bij terugkomst voelde het alsof alle moeite voor niks was.”

En ook dat kan gebeuren in een moestuin. “Achteraf relativeer je dat wel, maar op dat moment is dat echt heel vervelend. Als we thuis waren, hadden we ze nog verder van elkaar kunnen zetten, zodat de plantjes elkaar niet zouden besmetten. Maar hier gaan we komend jaar dus rekening mee houden. Alles ruimer opzetten.”

Tekst gaat door onder de foto >

Mariette aan het snoeien in de tuin. Foto Moestuinavonturen

Hakken en zagen

En de ruimte hebben ze zeker. Het duo knutselde zelfs een complete tuinkas in elkaar. “Het is ontzettend leuk dat we dezelfde hobby delen.” Maarten vult aan: “Mariëtte zegt nog vaak tegen anderen ‘Als ik eerder had geweten dat het zo leuk was, was ik er veel eerder mee begonnen’. En dat vind ik heel leuk om te horen.”

De schik die die twee samen hebben, dat is prachtig om te zien

Ook voorzitter Kees van De Volkstuinvereniging in Putten ziet het tweetal stralen in de Volkstuin. “De schik die die twee samen hebben, dat is prachtig om te zien. Als buitenstaander kan ik daar ook enorm van genieten.” Benieuwd naar zijn verhaal? En wat de toekomst is voor De Volkstuinen in Putten? Lees dan ook onderstaande verhalen:

De moestuinavonturen kun je volgen via insta: Moestuin avonturen met M&M. En volg indebuurt Randmeren ook op Instagram en Facebook.

Meer in deze categorie

Randmeerder van de Week

Ga naar “Nienke heeft een bijzondere hobby: ‘Popeye gaat óveral mee naar toe’”

Nienke heeft een bijzondere hobby: ‘Popeye gaat óveral mee naar toe’

Nienke Bot en haar Popeye en Olive figuurtjes.
Ga naar “Project Rembrandt is weer begonnen: zo blikt oud-finalist Alfredo uit Ermelo terug op zijn avontuur”

Project Rembrandt is weer begonnen: zo blikt oud-finalist Alfredo uit Ermelo terug op zijn avontuur

alfredo doornkamp project rembrandt ntr
Ga naar “Kees heeft vier volkstuintjes: ‘We eten bijna het jaar rond uit eigen tuin’”

Kees heeft vier volkstuintjes: ‘We eten bijna het jaar rond uit eigen tuin’

kees witteveen moestuin volkstuintjes volkstuin putten

In onze gids