Joost verzamelt de mooiste schoenen: ‘Het is een uit de hand gelopen hobby’

Student Joost (23) is er druk mee, schoenen! Hij zit regelmatig in de schoolbanken als Social Worker, doordeweeks werkt hij als hovenier en in het weekend als chef in de keuken. “Ik spaar voor de mooiste schoenen en vetste kleding.”

Joost woont sinds maart 2020 in de binnenstad van Harderwijk en werkt voornamelijk in Zeewolde. “Daar kom ik vandaan, maar in de binnenstad wonen is ook heel fijn.”

Fascinatie voor kleding

Sinds de basisschool draagt Joost al speciale kleding. “Ik ben gefascineerd door truien en hoodies waar ik dan ook weer een soort gilet overheen droeg. Ik was altijd bezig met styling.” Vanaf de brugklas ging zijn passie voor kleding door op zijn schoenen. “Ik weet nog dat ik mijn eerste paar Nike Airmax One kocht. Het is een vrouwenschoen, waarop de winkelier mij vertelde dat ik het niet moest doen. Maar ik vond het model zo mooi, dat ik besloot ze te dragen. Vanaf dat moment was ik om.”

‘Mijn inspiratie komt van rappers.’

Meer schoenen = minder slijtage

Joost begon met één paar schoenen. “Ik had standaard één paar Airmax, dus die sleten heel snel. Weggooien vond ik zonde, maar toch moest ik eraan geloven. Op dat moment ontdekte ik dat wanneer ik meer paar schoenen had, ze minder snel sleten. Dus ik kocht meerdere sets: één paar werkschoenen, schoenen voor de kroeg, iets wat ik dagelijks kan dragen en zo breidde mijn collectie uit. Mijn hobby begon uit de hand te lopen.”

Tekst gaat door onder de foto’s.

Drie uur lang in de rij

Tegelijkertijd ontdekte Joost verschillende rappers met een mooie kledingstijl. “Ik kopieerde de stijl en wilde net zo modieus door het leven gaan als de bekende rappers. Ik zocht naar de merken Surpreme, Palace en Patta. Ik heb zelfs één keer drie uur lang in de rij gestaan voor een exclusief shirt. Mensen verklaren me voor gek, maar ik ben er wel superblij mee.”

Schoenenverzamelaar

Naast de fysieke winkels houdt de schoenenverzamelaar alle online platforms in de gaten. “Online is er zoveel meer te vinden. Exclusieve schoenen kan je kopen bij een online loterij. Daar komen de unieke paren voorbij en moet je geluk hebben om de schoen te bemachtigen. Stel dat je ze daar koopt voor 160 euro, dan kan je ze later doorverkopen voor 500 euro. Dat zou ik trouwens niet snel doen, want ik wil die schoenen zelf gewoon veel te graag dragen.”

Vitrinekast

Om zijn liefde voor schoenen te showen, staan de schoenen in de vitrinekast. “Ik woon samen met een vriend in dit appartement. Zijn ouders deden deze kast weg. Wij wilden ‘m dolgraag overnemen, want dit is de ideale plek om de schoenen uit te stallen. De platen die achter de schoenen staan, matchen qua kleur en zijn toffe platen.”

Tekst gaat door onder de foto’s.

Droomschoenen

De favoriete schoen van Joost is de Airmax One. “Die draag ik heel vaak en zit super lekker. De Leopard is eigenlijk ook een vrouwenschoen, maar ik krijg altijd complimenten.” Ook de Air Jordan One vindt Joost tof. “Maar als ik echt mag dromen, dan kies ik voor de Nike x Sean Wotherspoon Air Max 97/1, waarvan een voorbeeld is te zien bij onder andere Nike. Sean Wotherspoon heeft het ontwerp en design van de schoen gemaakt en is echt fabuleus. Rappers dragen deze schoenen ook en het is echt een droom om deze ooit aan mijn collectie toe te voegen.”

Ben jij ook een verzamelaar? Laat het ons weten via [email protected] en wie weet staan wij binnenkort bij jou op de stoep. Volg indebuurt Randmeren ook op Instagram en Facebook.

Lees ook:

Meer in deze categorie

Randmeerder van de Week

Ga naar “Nienke heeft een bijzondere hobby: ‘Popeye gaat óveral mee naar toe’”

Nienke heeft een bijzondere hobby: ‘Popeye gaat óveral mee naar toe’

Nienke Bot en haar Popeye en Olive figuurtjes.
Ga naar “Mariëtte en Maarten wroeten in hun moestuin in Putten: ‘We wisten niet dat het zó leuk was’”

Mariëtte en Maarten wroeten in hun moestuin in Putten: ‘We wisten niet dat het zó leuk was’

Maarten en Mariëtte in hun Volkstuintje in Putten
Ga naar “Project Rembrandt is weer begonnen: zo blikt oud-finalist Alfredo uit Ermelo terug op zijn avontuur”

Project Rembrandt is weer begonnen: zo blikt oud-finalist Alfredo uit Ermelo terug op zijn avontuur

alfredo doornkamp project rembrandt ntr

In onze gids