Randmeren

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Jantine geeft bijlessen in Harderwijk: ‘Extra ondersteuning zorgt voor een stralend kind’

Door Nicole Berkouwer 24 november 2020

Jantine van Hunenstijn werkte in het onderwijs en voelde dat er met één van haar leerlingen iets aan de hand was. Direct naar een psycholoog sturen wilde ze niet, maar het was wel het begin van JAM in Harderwijk. Een school voor onder andere bijlessen en schooluitvallers. “Ik geniet als een student haar eindexamen nu wél haalt”, aldus Jantine.

Elf jaar geleden begon JAM in Harderwijk. “We startten destijds met z’n drieën. We hebben onze voorletters gecombineerd en zo ontstond JAM. Mijn zus Astrid en ik draaien JAM nu zelf en er zitten twaalf kinderen en jongeren in de leeftijd van 10 tot 18 jaar op onze school.”

JAM in Harderwijk

Het is zelfs meer dan een school. “We willen kinderen en jongeren een extra steuntje in de rug geven en zijn er tijdelijk voor hen. We bieden, net zoals andere scholen, dagelijks lessen aan. Het verschil met een erkende leerschool, zoals je op het basis- en voortgezet onderwijs ziet, is dat wij maatwerk leveren en 1-op-1 kinderen en jongeren begeleiden. Dit is dus een plek waar zij terecht kunnen als het langere tijd niet lukt in het reguliere onderwijs.”

“Het is zo belangrijk om plezier en geluksmomenten te ervaren.”

“Iets waar ik regelmatig van kan genieten, zijn de verhalen die ik hoor van ouders. Als zij vertellen dat hun kind weer met een glimlach thuiskomt, dan kan ik daar enorm van genieten. Het is zo belangrijk om plezier en geluksmomenten te ervaren. Wij willen dat op onze locatie aanbieden.”

Tekst gaat door onder de foto.

Jantine (links op de foto) met haar zus Astrid bij een locatie van JAM in Harderwijk. Foto: Karolina Riedel

Een nieuwe plek

In totaal zijn er zes locaties en heeft Jantine al 50 man in dienst. “Mijn zus en ik begonnen ooit in mijn huis met een idee om kinderen die vastlopen te helpen. Dat groeide uit tot een plan en zo huurden we een pand aan het Oost-Einde. Vervolgens zaten we twee jaar in de oude dokterspraktijk aan de Herman de Manstraat in Harderwijk, daarna zes jaar lang op het Kloosterplein en sinds de zomer van 2020 aan Laan 1940-1945. Die laatste is zo’n ontzettend mooie plek. We hebben nu een tuin en willen in de toekomst een groentetuin of een kas plaatsen.”

Complimenten om te groeien

Die groentetuin zou handig van pas komen, want op school wordt veel gekookt. “Door te koken zien we de kinderen en jongeren opbloeien. Je kan zoveel leren door koken. Er zit bijvoorbeeld rekenen in, want hoeveel gram moet er precies in het gerecht? En hoe lang moet je koken? Daarna kunnen ze de gerechten meenemen naar huis of uitdelen op school. Zo ontvangen de jongeren veel complimenten en daar groeit iedereen van, zowel de gever van het compliment als de ontvanger.”

Tekst gaat door onder de foto.

Foto Karolina Riedel

Genieten van de kleine én grote momenten

Jantine geeft zelf nog bijlessen Duits. “Ik gaf vroeger Duitse lessen, dus ik vind het fijn om op die manier ook nog betrokken te zijn bij het onderwijs. Als er dan een leerling slaagt voor het examen Duits aan het eind van het jaar, dan gaan we langs met taart. Het is toch fantastisch dat het dan is gelukt! En dat soort momenten vieren we dan ook graag.”

Jantine geniet elke dag van de jongeren en kinderen om haar heen. “Elke vrijdag koken we van 17.00 – 19.00 uur. Als ik dan langskom en zie dat de leerlingen met hun begeleiders aan het koken zijn, dan voelt dat als een geluksmomentje. Je ziet het plezier bij zowel de begeleider als bij de leerling. Dan sta ik met een grote glimlach van een afstandje te kijken.”

Nooit te oud om te leren

Er zijn steeds meer buitenlandse volwassenen die de Nederlandse taal willen leren. “Opvallend veel Poolse mensen komen bij ons de Nederlandse taal leren. Het leukste is dat leeftijd dus niet uitmaakt. Iedereen wil ergens beter in worden en daar helpen wij graag bij.”

Volg indebuurt Randmeren ook op Instagram en Facebook.

Lees ook:

kerstkaartenactie indebuurt

Doe mee aan de indebuurt kerstkaartenactie voor ouderen in Harderwijk, Ermelo en Putten

Stel je eens voor dat je de feestdagen alleen doorbrengt. Voor veel ouderen is dit de realiteit. De ...

Bob maakt films, videoclips en veel meer: ‘Het is rijk, mooi en we gaan tot het uiterste’

Juwelier Schaftenaar in Harderwijk gaat reorganiseren: ‘Er komt extra woonruimte in de binnenstad’

Berenjacht in een nieuw jasje: zet een ‘Gluurpietje’ voor je raamMeer over JAM voor bijlessen en als school voor uitvallers ontdekken?

JAM voor bijlessen en als school voor uitvallers

middelbare scholen

Laan 1940/1945 Nr. 1, Harderwijk

Bekijk meer:middelbare scholen

adv.