Randmeren

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Harderwijkse Mohamed helpt jongeren in nood: ‘Een dakloze jongen heeft nu een huis’

Door Nicole Berkouwer 24 maart 2020

Mohamed Yousfi (24) is jongerenwerker in Harderwijk. Wanneer jongeren in de penarie zitten, komt hij langs en geeft hij adviezen. “Het geeft een goed gevoel om anderen te helpen.”

De Harderwijkse Mohamed maakt het verschil voor jeugd in de leeftijd van elf tot drieëntwintig jaar. “Samen met nog zes andere collega’s vertegenwoordigen we Talent House. Talent House is het jongerencentrum van welzijnsorganisatie Zorgdat.”

Ervaringsdeskundige van het straatleven

Zo’n drie jaar geleden haalde Mohamed zijn diploma, maar dat had ook anders kunnen lopen. “Ik heb de opleiding Sociaal Cultureel Werker gedaan. Maar ik was vroeger ook een ervaringsdeskundige op straat. Ik snap daardoor heel goed wat de jongeren meemaken. Ik spreek de taal en ik ken de straatcultuur.”

Talent House

Toch gooide hij zijn leven om. “Ik ben vrijwilligerswerk gaan doen bij Talent House. Het geeft mij een heel goed gevoel en ik help andere mensen graag. Door mijn vrijwilligerswerk ben ik ook stage gaan lopen bij Talent House. Inmiddels werk ik als vaste kracht binnen het team en dat is tof.”

Bijzonder moment

Jongeren helpen met een opleiding of werk vinden doet Mohamed dagelijks, maar soms krijg je bepaalde momenten niet meer uit je geheugen. “Ik was op straat toen ik een jongen aansprak. Hij was alleen en ik schat een jaar of twintig. We raakten aan de praat en hij vertelde dat hij dakloos was. Mijn collega heeft hem de dag erna geholpen en nu heeft hij een huisje. Dat ga ik nooit meer vergeten.”

“Ik spreek de taal en ik ken de straatcultuur”

Dagindeling

Mohamed’s dag ziet er geen dag hetzelfde uit. “Normaal gesproken is er elke maandagavond een bijeenkomst voor jongeren met een beperking. En elke woensdagavond mogen alle jongeren langskomen in het Talent House. Dan slaan we een balletje over de tafeltennistafel, of helpen ze met de klusjes in de tuin.”

Corona

Door het coronavirus is de locatie aan de Johanniterlaan niet meer geopend voor bezoekers en jongeren. Daarom zetten de medewerkers zich vol in op straat. “We gaan nu juist naar buiten om jongeren te herinneren dat samen zijn nu echt niet kan. Je wil je ouders of anderen toch ook niet besmetten?”

Daarom zetten ze ook vol in op social media. “We willen hen ook helpen met vraagstukken die momenteel spelen. Daarom zijn we nu heel actief op onze Instagram. Daarnaast zijn we bezig met de Facebookpagina, Tiktok en Discord. Die laatste is een chatprogramma waar meerdere mensen tegelijk met elkaar contact hebben. We gaan daar een livestream op doen, maar ook over jongerenzaken praten.”

“Hij was pas twintig en al dakloos”

Hulp nodig?

Talent House werkt nauw samen met de politie in Harderwijk, maar ook met scholen, gemeente, verenigingen en stadstoezicht. Ook komen jongeren van Halt in het Talent House.

Signaleer jij iets in je omgeving? Of ben jij degene die wel even een praatje willen maken met Talent House? Dan kan je ze bereiken via 0341 – 741 016 of stuur ze een mailtje. Meer informatie en de contactgegevens van Talent House vind je hier.

Lees ook:

Coronahulp Harderwijk Harderwijkers

Wilco roept Harderwijkers om coronahulp: ‘We kunnen veel betekenen voor anderen nu’

Ben je verkouden, grieperig of behoor jij tot de categorie die niet meer zelf boodschappen kan doen?...
Koningsdag Harderwijk 2020 evenementen in harderwijk ermelo putten afgelast

Avondvierdaagse en andere evenementen die nu niet doorgaan in Harderwijk, Ermelo en Putten

Alle evenementen en samenkomsten in Harderwijk, Ermelo en Putten worden tot 1 juni verboden, óók die...
verbod verboden in harderwijk ermelo putten corona

Dit is vanaf nu verboden in omgeving Harderwijk en zo reageren onze inwoners

Veel mensen houden zich aan de maatregelen tegen het verspreiden van het coronavirus, maar lang niet...
binnenkijken bij renata in harderwijk zwart interieur

Vijftig tinten zwart in het huis van de Harderwijkse Renata: ‘De keukenboer schrok zich rot’

Of zwart een kleur is, daar valt over te twisten, maar de Harderwijkse Renata krijgt er geen genoeg ...

adv.