Harderwijkse Ingelia vertrok naar Spanje: ‘Ik schrok van de lockdown’

Ingelia in Spanje harderwijkers
De Harderwijkse Ingelia woont en werkt in Spanje

Een tijdje geleden deden wij een oproep aan Harderwijkers, Ermeloërs en Puttenaren die momenteel in Spanje wonen. De Harderwijkse Ingelia reageerde daarop en vertelt waarom ze naar Spanje verhuisde en hoe het is om te leven in het land waar code rood geldt vanwege corona.

Ingelia is geboren en opgegroeid in Harderwijk. Inmiddels woont ze vijf jaar in Spanje. “Al op jonge leeftijd had ik de droom om als au pair te werken in het buitenland. In 2015 vertrok ik naar Madrid om daar mijn droom te volgen.”

Als au pair aan de slag in Spanje

Toen Ingelia naar Spanje vertrok wist ze nog niks van het land, de cultuur en sprak ze de taal nog niet. “De bedoeling was dat ik een paar maanden in Spanje zou blijven, maar dat werd toch iets langer. Ik ben een beetje verliefd op Spanje geworden. De cultuur en het leven in Spanje zijn fantastisch. Inmiddels werk ik nu niet meer als au pair, maar fulltime op kantoor. Daar regel ik de klantenservice van een verzekeringsmaatschappij en is ook hartstikke leuk. Ik woon en werk hier nog met veel plezier.”

Tekst gaat door onder de foto.

Ingelia in Spanje harderwijkers
De Harderwijkse Ingelia woont en werkt in Spanje

Totale lockdown in maart

In maart laaide de coronacrisis op in Spanje en ging het land in een strikte lockdown. “Ik moet zeggen dat ik erg geschrokken ben van de situatie rondom het coronavirus. Begin maart leek het nog een ver-van-mijn-bed-show. Om eerlijk te zijn had ik niet verwacht dat het zo zou gaan lopen.”

‘Het was een ver-van-mijn-bed-show.’

Halverwege maart werd de algehele lockdown afgeroepen. “Dit betekende voor mij dat ik maanden niet buiten ben geweest. Maandenlang zijn enkel de supermarkten en apotheken open geweest, voor de rest waren alle winkels gesloten. We mochten uitsluitend met een goede reden naar buiten, met de kans dat er om een bonnetje ter controle werd gevraagd. Sowieso moest je in je eentje over straat en kinderen moesten binnen blijven.”

‘De schrik zit er goed in’

De regels in Spanje zijn enigszins gelijk aan de Nederlandse, namelijk anderhalve meter afstand houden en thuiswerken. In Spanje is een mondkapje overigens wél verplicht. “De lockdown is nu opgeheven, maar de schrik zit er nog goed in”, vertelt Ingelia.

‘Waar je voorheen niks hoorde buiten, hoor je nu weer stemmen van kinderen.’

“We zijn helaas nog niet coronavrij en zitten er nog midden in. Gelukkig is de sfeer op straat wel heel erg veranderd. Waar je voorheen niks hoorde buiten, hoor je nu weer stemmen van kinderen bijvoorbeeld. De meeste winkels zijn nu ook open, maar mogen een x-aantal mensen naar binnen en we zijn bijvoorbeeld verplicht onze handen te desinfecteren. Bij de meeste supermarkten krijg je ook handschoenen die je moet dragen. Uiteraard zijn er minder toeristen te vinden in Madrid. Als het zo warm is als in Madrid momenteel, dan is lopen met een mondkapje echt geen pretje.”

Tekst gaat door onder de foto.

De Harderwijkse Ingelia woont en werkt in Spanje

Wees voorzichtig

“Ik zie op social media veel discussies voorbij komen over de maatregelen met betrekking tot het coronavirus. Ik begrijp dat de situatie niet zo erg is geweest als in Madrid en ik hoop dat het ook niet zo erg zal worden! Desondanks zou ik je toch op het hart willen drukken om voorzichtig te zijn! Misschien geloof je niet dat 1,5 meter afstand houden werkt, maar doe het op z’n minst uit respect naar een ander. Elke besmetting die we kunnen voorkomen is er één.”

Terug naar Harderwijk?

De Harderwijkse heeft nog geen plannen gemaakt om terug te keren. “Soms mis ik het wonen op de Veluwe wel. Voornamelijk de rust. Dat is natuurlijk in het prachtige Madrid dan weer lastig te vinden. Maar, ik heb nog geen moment spijt gehad dat ik in Madrid ben gaan wonen”, besluit Ingelia.

Woon jij ook in het buitenland en vind je het leuk om jouw verhaal met ons te delen? Stuur dan een mailtje naar [email protected] of via onze Facebook of Instagram.

Lees ook:

Meer in deze categorie

Randmeerder van de Week

Ga naar “Nienke heeft een bijzondere hobby: ‘Popeye gaat óveral mee naar toe’”

Nienke heeft een bijzondere hobby: ‘Popeye gaat óveral mee naar toe’

Nienke Bot en haar Popeye en Olive figuurtjes.
Ga naar “Mariëtte en Maarten wroeten in hun moestuin in Putten: ‘We wisten niet dat het zó leuk was’”

Mariëtte en Maarten wroeten in hun moestuin in Putten: ‘We wisten niet dat het zó leuk was’

Maarten en Mariëtte in hun Volkstuintje in Putten
Ga naar “Project Rembrandt is weer begonnen: zo blikt oud-finalist Alfredo uit Ermelo terug op zijn avontuur”

Project Rembrandt is weer begonnen: zo blikt oud-finalist Alfredo uit Ermelo terug op zijn avontuur

alfredo doornkamp project rembrandt ntr

In onze gids