Randmeren

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Van panterprint tot wit, de Harderwijkse Desiree maakt mondkapjes: ‘Leuk met strikjes of handig met elastiek’

Door Nicole Berkouwer 19 mei 2020

Vanaf 1 juni moeten we eraan geloven: mondkapjes in het openbaar vervoer (OV). In veel landen is het al verplicht, maar de Harderwijkse Desiree had geen keuze. “Ik reis dagelijks met het OV, dus dan wil ik wel een leuk fashion item.”

De Harderwijkse Desiree is bijna vijftig. Ze werkt in een winkel in Putten en begeleidt de werkdagbesteding. “Ik vind het heerlijk om creatief bezig te zijn. En ik houd van naaien op de naaimachine. Toen minister-president Rutte aangaf dat de mondkapjes verplicht werden, besloot ik te onderzoeken of ik ze zelf kan maken.”

Mondkapjes maken

En dat is gelukt. Desiree heeft al tientallen mondkapjes gemaakt. “Ik zocht verschillende patronen en uiteindelijk koos ik voor het patroon van het tijdschrift Libelle. Deze was niet te ingewikkeld om te maken én had een mooie vorm voor het gezicht”, vertelt Desiree.

Mondkapjes bestellen

Haar creatie deelde ze op haar social media. “Voor de grap plaatste ik de mondmaskers op Instagram en Facebook. Het viel me op dat ik al veel positieve reacties kreeg. Mensen waren enthousiast en voor ik het wist stroomden de bestellingen binnen.”

Populaire kleuren

Het begon pas echt storm te lopen toen ze haar mondmasker met panterprint online zette. “Ja, die ging hard! Sommige mensen willen graag een witte of zwarte; die zijn ook erg geliefd! Voor de vrouwen maak ik vooral nog veel roze en voor de mannen liep zwart zo hard, dat die kleur is uitverkocht en ik nu petrolblauw gebruik. Er zijn natuurlijk ook uitzonderingen, want voor anderen kan het niet bont genoeg. Tja, je moet toch met die mondkapjes op lopen, dus waarom zou je dan niet zo uitbundig mogelijk gaan?”

Tekst gaat door onder de foto.

Desiree Loois maakt mondkapjes harderwijk mondkapje maken
Desiree Loois maakt mondkapjes

Materiaal

Desiree gebruikt dus allerlei soorten kleuren en printjes, maar houdt ook rekening met het materiaal. “Het moet vooral goed kunnen ademen. Ik gebruik katoen, zodat mensen het in de wasmachine kunnen doen. Dat is ook beter voor het milieu, want sommige kapjes kan je na één keer gebruiken weggooien en dat vind ik zonde. Ik maak ze dubbellaags en daar plaats je zelf bij de mond een filter bij. Dat kan van alles zijn, van keukenpapier tot stofzuigerzakken. Het zorgt voor een goed ventilerend masker. Daarnaast mag je zelf kiezen of je met elastiek of met striklint je mondkapje vastmaakt.”

Uit de hand gelopen hobby

Eigenlijk is het een uit de hand gelopen hobby. “Omdat ik dus zo ontzettend van naaien houd en ik zelf met het openbaar vervoer moet reizen, wilde ik een mondkapje maken. Maar van familie en vrienden werd het ineens nog groter. Op een volle dag maak ik nu twintig mondkapjes. En aangezien ik ook tot de risicogroep behoor met een chronisch zieke man en een verstandelijk beperkte dochter, kan ik mezelf nu wel meer beschermen. Ik vind het leuk om ze te maken en mijn man bezorgt ze als koerier!”

Wil jij ook een mondkapje maken? Desiree heeft vijf tips op een rijtje gezet! Je leest ze hieronder. Ennee, volg indebuurt ook op Instagram en Facebook.

Lees ook:

Desiree Loois maakt mondkapjes harderwijk mondkapje maken

5 x tips om zelf een mondkapje te maken: ‘Het is heel makkelijk!’

De Harderwijkse Desiree maakt zelf mondkapjes. Ze houdt van naaien achter de naaimachine, maar vermo...
Kim Mourits met haar honden Ermelose hondenschool stewardess

Stewardess Kim uit Ermelo runt nu een hondenschool: ‘Ik heb mijn droombaan gevonden’

De ene dag vlieg je als stewardess de wereld rond, de andere dag staan alle vliegtuigen aan de grond...
Tuininspiratie harderwijk ermelo putten

Tuinliefhebbers opgelet: mogen wij bij jou in de tuin kijken?

Een tuin vol fleurige bloemen, tientallen vogelhuisjes of tuinkabouters. Wij zijn op zoek naar prach...
Arijan Menken, ook wel bekend als Dokter Rups

Ermelose Arijan bestrijdt de eikenprocessierups als Dokter Rups: ‘Met deze tips kom je ervan af’

Rode bultjes en vooral heel veel jeuk: de eikenprocessierups ligt op de loer en die kan voor heel wa...
gefluit boulevard en waterfront

Mysterie: waar komt dat gefluit op de boulevard en aan het Waterfront in Harderwijk vandaan?

Fúúúút: we kijken even om ons heen, maar niemand die ons nafluit of roept. We lopen verder over de b...

adv.