Randmeren

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Gert Staal heeft circa 35.000 oude foto’s: “Gooi alsjeblieft nooit foto’s weg”

Door Nicole Berkouwer 6 augustus 2019

Gert Staal verzamelt foto’s van vroeger. Hij heeft in al zijn verzameljaren zo’n 35.000 foto’s bewaard en vaak achterhaald wie er op de foto staat. Gert: “Oude foto’s mag je nooit weggooien, breng ze dan maar naar mij!”

Gert Staal is een echte Telgtenaar, hij is er geboren en woont nu alweer lange tijd in het vertrouwde buurtschap. “Ik woonde een tijdje in het centrum van Ermelo, maar hier in Telgt ben ik pas écht thuis.”, zegt Gert. Hij heeft zijn verzamelliefde voor oude foto’s in zijn jeugdjaren ontwikkeld.

Verzamelliefde in jonge jaren

Zo begon Gert rond zijn 12e jaar met het verzamelen van oude foto’s. “Eerst vroeg ik binnen mijn eigen familie wie er op de foto’s staan en zo verzamelde ik de foto’s. Dan breidt het uit naar tantes, oudtantes en zo duik je steeds verder de geschiedenis in.”, vertelt Staal. Op zijn 15e heeft hij al zoveel foto’s dat hij zijn eerste expositie opstelt. Gert: “De foto-expositie was in ’t Buurthuis Ons Huis, dat ligt net op de grens in Horst. Het waren vooral portretfoto’s, maar ook schoolfoto’s en foto’s van boerderijen. En alles, dus de mensen en de boerderijen, komt uit Ermelo en Putten.” Inmiddels is de verzameling énorm en heeft hij het opgeslagen in zijn werkkamer. Daar staan een aantal archiefkasten waar Gert al zijn foto’s bewaart.

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Bijkamer Foto indebuurt Randmeren
Gert Staal verzamelt foto's van vroeger. Foto indebuurt Randmeren
Klein deel van de collectie van families uit Putten Foto indebuurt Randmeren
Klein deel van de collectie, families uit Ermelo Foto indebuurt Randmeren
Sjoelen in de Hof van Minemeu Foto indebuurt Randmeren
Verzamelliefde Foto indebuurt Randmeren
Gert Staal in zijn archiefkast Foto indebuurt Randmeren
Werkkamer van Gert Staal Foto indebuurt Randmeren

Trouw- en rouwkaarten

Maar niet alleen foto’s zijn in zijn archief te vinden. Gert: “Ik vind het leuk om trouwkaarten te ontvangen. Als ik daar dan ook de foto bij vindt in het archief van het koppel, dan plak ik ze bij elkaar en mag het in de verzameling.” Ook de rouwkaarten neemt Staal mee. “Soms herken je de naam op de rouwkaarten en weet ik dat er nog foto’s van zijn. Dan voeg ik ze bij elkaar en dan is het weer een geheel.” Gert heeft zijn archiefkast netjes geordend en op achternaam gerangschikt.

De Hof van Minemeu

Het exposeren van de foto’s doet Gert nog steeds, namelijk in De Hof van Minemeu. Daar kan je naast de foto-expositie ook een potje sjoelen en even gezellig kletsen in de naastgelegen kamer. Maar waar komt die naam Minemeu vandaan? “Meu betekent tante en mijn tante Mina noemden we altijd Minemeu. Zij heeft 90 jaar op het familie-erf gewoond op twee verschillende boerderijen, hier in Telgt. Ik vond het een mooi idee om haar naam hier te laten terugkomen.”, vertelt onze inwoner van de week. Binnenkort houdt Gert Staal een expositie, namelijk op de Open Monumentendag. Dat valt dit jaar op zaterdag 14 september. Gert: “Van 10.00-13.00 uur mag je een kijkje nemen in De Hof van Minemeu. De koffie staat klaar.”

Meedoen?!

Ben jij of ken jij iemand die wel even in de spotlight mag staan? Meld diegene of jezelf dan aan! Mail ons of tip de redactie. Wij komen graag bij jou langs.


Meer over De Hof van Minemeu ontdekken?

De Hof van Minemeu

Telgterweg 224, Telgt

Lees ook:

Anneke Wullink

Anneke Wullink is verkeersregelaar op de Zomerbraderie in Ermelo: ‘Ik ben vrijwilliger in hart en nieren’

Het is tijd voor een nieuwe inwoner van de week. Deze week zetten we Anneke Wullink in het zonnetje!...

adv.