Ermeloër Jaap deed mee aan de Paralympische Spelen: ‘Als je positief in het leven staat, bereik je meer’

Jaap de Vries deed mee aan de Paralympische Spelen paralympier ermeloer
Jaap de Vries deed mee aan de Paralympische Spelen. Foto indebuurt Randmeren

Ermeloër Jaap de Vries mocht vier keer meedoen aan de Paralympische Spelen en behaalde drie keer goud. “Ik werd afgekeurd bij de sporttest en dacht dat ik nooit meer kon voetballen.”

De Paralympische Spelen zijn in volle gang. Harderwijkse Lisa Kruger staat ook te stralen in het zwembad, maar ook in Ermelo zit een sportheld: Jaap de Vries mocht meerdere keren meedoen aan de Spelen.

Afgekeurd

Op z’n achtste werd Jaap afgekeurd als voetballer. “Destijds werden er nog sporttesten afgenomen voordat je een sport mocht doen. Bij de sporttest werd ik afgekeurd en voetballen kon ik wel vergeten.” Maar niets bleek minder waar. Jaap liet zich keuren in het Pius ziekenhuis in Harderwijk. Daar kreeg hij groen licht en zo begon De Vries met voetballen bij de voetbalclub in Horst. “Ik viel op met voetballen, kreeg een kans aangeboden om te spelen voor het Nederlands paralympisch team en begon het avontuur.”

Paralympiër uit Ermelo

In 1988 speelde hij zijn eerste Paralympische wedstrijd met z’n voetbalteam in Seoel, Zuid-Korea. “Ik was destijds aanvoerder en we hebben de prijs in de wacht gesleept.” Ook in 1992 in Barcelona (Spanje) speelde Jaap, net als in 1996 in Atlanta (Verenigde Staten) en 2000 in Sydney (Australië). “We wonnen drie van de vier keer.”

Tekst gaat door onder de foto.

Jaap de Vries tijdens de Paralympische Spelen ermeloer
Jaap de Vries tijdens de Paralympische Spelen. Foto indebuurt Randmeren

Barcelona

Doordat de Ermeloër meerdere keren meeging als topsporter met de Paralympische Spelen en verschillende WK’s speelde, heeft hij veel van de wereld gezien. “Ik ben onder andere naar Rio geweest, Sint Petersburg en Barcelona. Ik vergeet deze momenten nooit meer en genoot van de trips. Toen we langer in het land bleven, hadden we ook meer tijd om door de stad te trekken en de omgeving te verkennen. Dat was prachtig en genieten.”

Barcelona heeft nog steeds een bijzondere plek in mijn hart.

Voor de wedstrijd werd het elftal naar het stadion gereden met de bus. “In Barcelona gingen we met het team de berg op. We zagen de toeschouwers naar boven lopen en dat werden er steeds meer hoe hoger we kwamen. We wonnen die wedstrijd de gouden plak.”

Tekst gaat door onder de foto.

Ermeloër Jaap de Vries tijdens de Paralympische Spelen. Foto indebuurt Randmeren

Zo komt Jaap nog geregeld in Barcelona. “Ik houd van de zee, de temperatuur en de sfeer van het land. Vroeger ging ik vaak terug naar de Spaanse hoofdstad. Ik bezocht het stadion en voelde de haartjes omhoog gaan; kippenvel.” Tegenwoordig gaat hij niet zo vaak meer naar het voetbalstadion in Barcelona. “Ik heb mijn kinderen wel eens meegenomen, maar uiteindelijk is het toch een beleving die ik zelf heb meegemaakt. Dat overbrengen kan lastig zijn.”

Wat brengt het je?

Het heeft de Ermeloër ook veel gebracht. “In 1996 heeft voormalig koningin Beatrix mij geridderd in het Catshuis. Ook sta ik in het boek ‘De top 500; de beste Nederlandse sporters van de eeuw’. Johan Cruyff staat bijvoorbeeld in het boek en slechts vijf sporters met een beperking. Ik ben daar ook een van en daar ben ik trots op.”

Daarnaast wil Jaap nog een positieve noot toevoegen. “Door zuurstofgebrek bij mijn geboorte, kreeg ik een beperking. Soms vraag ik mij af of ik ook bij het nationale team had gevoetbald als ik deze beperking niet had. Maar anderzijds: ik sta nu hoog in mijn frequentie; ik ben hartstikke positief ingesteld. Als je positief in het leven staat, bereik je veel meer.”

Tekst gaat door onder de foto.

Het boek met de 500 beste sporters van de eeuw, waar Jaap de Vries ook in staat. Foto indebuurt Randmeren

Weerman

Nu Jaap niet meer als paralympiër op het veld staat, runt hij nog wel zijn bedrijven (waaronder een met houten picknicktafels) en voorspelt hij dagelijks het weer. Ook voor indebuurt.nl/randmeren vragen wij hem maandelijks het weer te voorspellen. In juli 2020 vertelde hij over zijn roeping als lokale weerman in het artikel: Ermelose Jaap: ‘Ik voorspel het weer beter dan de weermannen’

Harderwijkse paralympiër

Ook anno 2021 staat er een sportheld uit onze regio op de Paralympische Spelen; de Harderwijkse Lisa Kruger. Zij won op de Spelen in 2016 en ook dit jaar heeft ze al een zilveren plak verdiend. Ben je benieuwd wanneer zij moet zwemmen? Check dan hier haar zwemtijden.

Volg indebuurt Randmeren ook op Instagram of Facebook.

We zochten nog veel meer voor je uit…

Meer in deze categorie

Randmeerder van de Week

Ga naar “Nienke heeft een bijzondere hobby: ‘Popeye gaat óveral mee naar toe’”

Nienke heeft een bijzondere hobby: ‘Popeye gaat óveral mee naar toe’

Nienke Bot en haar Popeye en Olive figuurtjes.
Ga naar “Mariëtte en Maarten wroeten in hun moestuin in Putten: ‘We wisten niet dat het zó leuk was’”

Mariëtte en Maarten wroeten in hun moestuin in Putten: ‘We wisten niet dat het zó leuk was’

Maarten en Mariëtte in hun Volkstuintje in Putten
Ga naar “Project Rembrandt is weer begonnen: zo blikt oud-finalist Alfredo uit Ermelo terug op zijn avontuur”

Project Rembrandt is weer begonnen: zo blikt oud-finalist Alfredo uit Ermelo terug op zijn avontuur

alfredo doornkamp project rembrandt ntr

In onze gids