Randmeren

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Els Schrijver is stadsgids: “Wij laten dingen zien die niet elke Harderwijker kent”

Door Nicole Berkouwer 16 juli 2019

De mooiste plekjes in Harderwijk, die weet Els Schrijver haarfijn te vinden. Els is stadsgids en coördinator van de stadsgidsen in Harderwijk. Ze neemt mensen mee naar de mooiste en onbekende plekjes van onze stad.

In de jaren ’70 kwam Els in Harderwijk wonen. Ze heeft een liefde voor de stad en wilde na haar pensioen graag de mensen rondleiden en meenemen in de geschiedenis van de stad. Maar zelfs voor haar pensioen mocht Els al beginnen met de cursus om stadsgids te worden van onze prachtige Hanzestad.

Stadsgids

Niet iedereen kan ‘zomaar’ stadsgids worden. Els kende iemand die al werkzaam is bij de stadsgidsen en werd getipt. Els: “De cursus begon al bijna en na lang wikken en wegen heb ik toch de keuze gemaakt om stadsgids van Harderwijk te worden.” Tijdens de cursus leer je samen met andere nieuwe stadsgidsen uit Harderwijk de stad beter kennen. Je leert over de geschiedenis, maar ontwikkelt ook een eigen stijl om de stad aan anderen te laten zien. Els: “Aan het eind van de cursus verzamel je zelf een groepje bij elkaar en ga je proefwandelen. Daarna volgt een examen met de commissie van stadsgidsen. Zij luisteren en kijken of het verhaal mooi overloopt en of je geschikt ben voor de rol als stadsgids.”

Els slaagde voor de cursus en loopt nu al een tijd mee als stadsgids. Ook heeft Els de rol als coördinator omarmd. Els: “Ik heb een aparte telefoon waar iedereen mij op kan bereiken. Zo melden hele groepen zich aan voor een bedrijfsuitje, maar ook echte Harderwijkers die vrienden meenemen om de stad te laten zien.”

Kiekmuur Foto indebuurt Randmeren
Oude en nieuwe bastion Foto indebuurt Randmeren
Hanzebaken Foto indebuurt Randmeren
Nieuwe blokhuis Foto indebuurt Randmeren

‘Wij laten dingen zien die niet elke Harderwijker kent’

Toeren door Harderwijk

Een rondje wandelen duurt ongeveer 1,5 uur. Dat is een korte tijd om alles van Harderwijk te laten zien, maar daar heeft Els een handige manier op gevonden: “Gewoon nog een keer extra terugkomen! Daarnaast laten wij dingen zien die niet elke Harderwijker kent. Dus ook voor mensen die al jaren in de stad wonen, zijn sommige verhalen nieuw. De rozentuin kent ook niet iedereen, maar is werkelijk prachtig om te zien.” De stadsgidsen hebben een enorme sleutelbos, dus ergens binnengluren kan ook. Bijvoorbeeld bij vissershuisje in de binnenstad. In het plantagepark zijn ook twee nieuwe bezienswaardigheden. Het muziektentje en de ‘bedriegertjes’. Els: “Bij de bedriegertjes is de stad van vroeger te zien. Het water is de Zuiderzee en ook de grachten om de stad zijn met water gevuld.”

Enige raam bij de stadsmuur Foto indebuurt Randmeren
Het Soephuis Foto indebuurt Randmeren
Rozentuin Foto indebuurt Randmeren
Els Schrijver is stadsgids in Harderwijk. Op deze foto staat ze op haar favoriete plek, de rozentuin in Harderwijk. Foto indebuurt Randmeren
Bedriegertjes Foto indebuurt Randmeren

Verhalen van de stad

Er gonzen ook veel verhalen rond. Els kent er een hoop, maar deze is wel interessant voor de Harderwijkers: “Binnen Harderwijk zijn wel een stuk of zeven kloosters geweest. Mensen weten dat Harderwijk protestants is, maar in de middeleeuwen waren mensen vooral katholiek. Ook Basiliek was vroeger een klooster. De non die daar woonde had een vriendje die op zee ging. Vervolgens duurde het (te) lang voordat het vriendje terugkwam, dus versleet de non een aantal andere mannen. Toen haar voormalig vriendje lucht van de zaak kreeg, keerde hij terug en vluchtte de non naar ’t Nonnetje op de Vischmarkt. Of hij haar ooit gevonden heeft, dat vertelt het verhaal niet.”

Om te onthouden

In totaal zijn er 18 stadsgidsen in Harderwijk, dagelijks is een rondleiding door Harderwijk en het leuke is dat je in andere steden ook herkenningspunten gaat ontdekken. Tevens is er nog een verhaal over de België: tijdens de eerste wereldoorlog zijn 13.000 tot 14.000 Belgische militairen gedecreteerd. Wil je het hele verhaal horen? Loop dan eens mee met een stadsgids in Harderwijk.

Meedoen aan de rubriek ‘Inwoner van de week’? Meld je hier aan.


Meer over Gillde van Harderwijker Stadsgidsen ontdekken?

Gillde van Harderwijker Stadsgidsen

Eline werkt bij Brownies&downieS: ‘Ik vind het opruimen en helpen in de bediening heel leuk!’.

Eline van Strien werkt bij Brownies&downieS Harderwijk. Dat ken je vast wel van hun prachtige concep...
KRAK chocolade Ermelo

Mark Schimmel laat ieders hart smelten: ‘Chocolade is net als whisky en wijn een ambachtelijk product.’

Mark Schimmel uit Ermelo is een echte fijnproever, hij is de man waar iedereen smoorverliefd op kan ...
Aaltjesdagen Crew

Christel en Suzanne zijn echte Aaltjesdagen touwtrekkers

Christel van der Stouw en Suzanne van Harten zijn twee enthousiaste en energieke vrijwilligers voor ...

adv.