Randmeren

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De Puttense Annelies verloor 21 kilo: ‘De waarschuwing van de arts zorgde voor een omslag’

Door Nicole Berkouwer 14 januari 2020

De gemiddelde vrouwelijke Nederlander heeft een gewicht rond de 72 kilo volgens het artikel van AD. De Puttense Annelies Petersen woog meer dan dat. Ze kwam bij de huisarts en die vertelde dat haar cholesterol heel hoog was. Ze gooide het roer om en verloor 21 kg. “Ik moest vooral de kaas en de wijn laten staan.”

Annelies heeft vier kinderen, waarvan er nog twee thuiswonen bij haar in Putten. Ze heeft samen met haar man een kaaswinkel in Ermelo. “Ik ben echt dól op kaas en wijn. Ik ben gewoon dol op bourgondisch eten, waardoor het weekend al op donderdag begon.”

Afvalmethodes

Dertien jaar geleden is Annelies begonnen met afvallen. “Ik wilde mijn zwangerschapskilo’s eraf. Maar dat bleek toch knap lastig. Ik probeerde van alles: e-nummers vermijden, Camebridge, Weight Watchers met een puntensysteem, Intermittent Fasting waarbij je alleen tussen 12.00 en 20.00 uur eet. Maar niks leek echt te werken of ik hield het zelf niet vol.”

Omslag

Tot daar het moment was dat Annelies wel moest. “Ik ging in maart 2018 naar de huisarts. Hij vertelde mij dat mijn cholesterol veel te hoog was. Ik moest aan de bak.”

De Puttenaar ging naar de sportschool in Putten en sprak met sportcoach Martin en eigenaar Timon. “Zij wilden iets nieuws lanceren waarvoor ik mij meteen heb aangemeld. Daarbij meten ze je lengte, gewicht en kijken ze naar het actieve leven dat je leidt. Bijvoorbeeld of je een kantoorbaan hebt of juist niet. Vervolgens kreeg ik een programma waarbij ik meer structuur in mijn dag kreeg. Ik mocht 6 keer per dag eten, waarvan drie grote maaltijden en drie kleine maaltijden.”

Voor Annelies was dit dé oplossing. “Ik hoefde niet meer apart te koken, want ik mocht ook brood, aardappels en pasta nuttigen. Uiteraard moest ik dat wel wegen. En daarmee kan ik elke 2,5 uur eten waardoor ik geen hongergevoel meer heb. Ik kan wel zeggen dat het leven nu een stuk leuker is geworden.”

Tekst gaat door onder de foto’s.

Annelies Petersen in haar keuken in Putten. Foto indebuurt Randmeren

Favoriete gerechten en tegenvallers

De hoeveelheden zijn vooral aangepast door het programma wat Annelies volgt. Daardoor mist ze ook een aantal gerechten. “Het meest mis ik de stamppot. Die grote hoeveelheid aardappels, dat is niet zo verstandig. Mensen zeggen dan wel dat ik het met bijvoorbeeld witte peen in plaats van aardappels kan klaarmaken, maar dat vind ik gewoon niet hetzelfde.”

Maar er zijn ook enorme verbeteringen bij. “Waar ik wel positief verrast door ben is de soda stream. Het is bruisend water, maar dan met suikervrije smaken. Veel beter dan dat ‘kale’ water. Het is trouwens ook beter voor het milieu, doordat de fles herbruikbaar is. Ik kan wel zeggen dat dat echt een uitkomst is voor mij.”

Sporten

Naast het bewuster omgaan met eten, sport Annelies ook veel. “Ik sta drie keer per week in de sportschool. Dat heeft mij ook enorm geholpen met afvallen. Het is gezellig en meestal zijn we met een vaste groep.” Annelies gaat overigens wel enorm vroeg sporten, want om 06.00 uur staat ze al op de loopband. “Ja, voor mij werkt dat! Een heerlijk begin van de dag.”

Of de Puttenaar al helemaal op gewenst gewicht zit? “Nee, ik zou eigenlijk nog wel zes tot acht kilo minder willen wegen. Dan heb ik wat speling als er leuke uitjes zijn. Maar als dit mijn ‘uiteindelijke’ gewicht is, mag ik ook niet klagen. Ik zit heerlijk in mijn vel en ben gewoon bewuster met wat ik eet, zonder dat ik apart hoef te koken. Dat is echt ideaal, want op deze manier houd ik het wél vol.”

Lees ook

Timon Gakes van Wellness Centre Putten. Foto indebuurt Randmeren (1)

Timon runt ‘sociale’ sportschool in Putten: ‘De eerste sportschoolbaby’s zijn al geboren’

Fanatiek sporten zat er bij Timon Gakes al vroeg in. En nog steeds is deze sportliefhebber dagelijks...
sportscholen in harderwijk ermelo en putten

7 x sportscholen in Harderwijk, Ermelo en Putten

Het nieuwe jaar is begonnen en dat betekent: goede voornemens! Veel mensen zien dit als hét moment o...
Helen van der Heijden met haar Zilveren Schuiver. Foto indebuurt Randmeren

De Harderwijkse Helen wint de Zilveren Schuiver: ‘Eigenlijk is de prijs voor een grotere groep’

Helen van der Heijden nam op de eerste zaterdag van 2020 haar Zilveren Schuiver in ontvangst. De pri...
Gezocht fitte ermeloërs puttenaren en Harderwijkers

Gezocht: Harderwijkers, Ermeloërs en Puttenaren die (tientallen) kilo’s zijn afgevallen

Het zijn zo’n beetje de meest gehoorde goede voornemens die er zijn: meer bewegen, gezonder eten en ...

adv.