Randmeren

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De Harderwijkse Helen wint de Zilveren Schuiver: ‘Eigenlijk is de prijs voor een grotere groep’

Door Nicole Berkouwer 7 januari 2020

Helen van der Heijden nam op de eerste zaterdag van 2020 haar Zilveren Schuiver in ontvangst. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan iemand die zich heeft ingezet voor de schaatsbaan in Harderwijk. Helen: “Deze prijs is eigenlijk voor iedereen van Scouting Verbraak Margriet Groep.”

De Zilveren Schuiver is dit jaar gemaakt door Juwelier Zuyver. De prijs bestaat sinds 2007 en wordt aan een vrijwilliger gegeven die zich inzet voor Harderwijk op IJs. Zo is de prijs al eens naar Aalt Jansen, Jan Riemer Vlijm en Marloes Bos gegaan.

Zilveren Schuiver

Harderwijk op IJs is de organisatie die de prijs uitreikt aan een vrijwilliger die (vaak) meehelpt met de schaatsbaan. De Scouting Verbraak Margriet Groep helpt al jaren mee. Helen: “In 2015 begonnen we met het helpen van de schaatsbaan op de Markt in Harderwijk. Van jassen halen, tot koffie en thee inschenken. We maakten altijd een gezellig praatje met de mensen. Dat zorgde ervoor dat we vaker werden gevraagd om mee te helpen.”

Mascotte

Sinds twee jaar is er ook een nieuwe mascotte van de partij. “Pucky is de ‘levende’ pinguïn die op het ijs staat”, vertelt Helen. “Onze scoutingleden mogen in het pak en ja, ik heb er zelf ook al vaker ingezeten. Bloedheet is het, haha! Op de avond van de uitreiking wilde ze mij ook in het pak, maar gelukkig was het ook goed als ik meeliep met de mascotte. Ik had totaal niet verwacht dat ik de Zilveren Schuiver zou ontvangen. Het was echt een verrassing.”

Tekst gaat door onder de foto’s.

Helen van der Heijden met haar Zilveren Schuiver. Foto indebuurt Randmeren
De Zilveren Schuiver van Harderwijk op IJs. Foto indebuurt Randmeren
De winnaar van de De Zilveren Schuiver van Harderwijk op IJs. Foto indebuurt Randmeren
Rob en Helen van der Heijden. Foto indebuurt Randmeren

Scouting

Maar helpen bij de schaatsbaan is niet het enige wat Helen doet. “Ik geef binnen de scoutinggroep leiding aan de ‘bevers’. Dat zijn kinderen van 5 tot 7 jaar. Het mooiste is dat je kinderen die een beetje hulpeloos binnen ziet komen, ziet uitbloeien tot sterke persoonlijkheden. Iedereen laat elkaar in zijn of haar waarde en de kinderen staan daardoor echt in hun eigen kracht.”

Liefde op het eerste gezicht

Het meest bijzondere in de scouting is een prachtig (romantisch) verhaal. Helen: “Ik heb mijn man ontmoet bij de scouting, haha! Het was 1995 toen de wereld jamboree in Dronten was. Dat is hét evenement waar alle scouts uit de hele wereld samenkomen. Eens in de zoveel jaar wordt dat georganiseerd. Van de 25.000 scouts vonden wij elkaar.”

Haar man Rob, leidinggevende van de explores (14 tot 18 jarigen) en voorzitter van de scoutinggroep beaamt dat: “Deze Rotterdamse dame heb ik naar het prachtige Harderwijk gekregen. Inmiddels hebben we twee kinderen van 17 en 18 jaar.”

Zo zie je maar, scouting is meer dan knopen leggen en helpen bij de ijsbaan. Voor je het weet ben je een huwelijk en twee kinderen verder.

Lees ook

Lianda en Georgina in de oliebollenkraam. Foto indebuurt Randmeren

Lianda bakt oliebollen: ‘We runnen deze familiekraam speciaal in Harderwijk’

Appel-beignets, krentenbollen of toch een heerlijke appelflap? Het is 31 december en dat betekent: o...
Willy Wiersma en Marion Dirksen bij het kerstbomenhotel in Harderwijk. Foto indebuurt Randmeren

Marion helpt bij het kerstbomenhotel: ‘Wij zorgen voor een overzomering van je kerstboom’

Door weer en wind, in de hete zomers en koude winters. Marion Dirksen is vrijwilliger bij de Ontmoet...

adv.