Randmeren

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Leander en Mayke geven jongeren theaterles: ‘Toneelspel heeft ook waarde in het echte leven’

Aangeboden door Stichting Cultuurkust 2 november 2020

Stel, je hart gaat sneller kloppen bij het zien van een theatervoorstelling en eigenlijk zie jij jezelf óók wel stralen op de bühne. Je hebt alleen geen ervaring, dus die droom om ooit het toneel te betreden lijkt onmogelijk. Geen nood, want vakdocenten Leander en Mayke van Jongerentheaterschool Wolf van Cultuurkust helpen je op weg. ‘Of je nu beginnend of gevorderd bent, de Jongerentheaterschool is er voor iedereen!’’

Jongerentheaterschool (JTS) Wolf van Cultuurkust is dé ontmoetingsplek voor jongeren tussen de 12 en 21 jaar die geïnteresseerd zijn in theater. In vier verschillende theaterklassen leer je – afhankelijk van leeftijd en ervaring – de ins en outs van het vak. Of je nou voor het eerst op de planken staat of auditie wilt doen voor een vakopleiding, theaterdocenten Leander (29) en Mayke (33) begeleiden je tijdens dit avontuur. ”Ik voel me bevoorrecht dat ik onderdeel mag zijn van alle ontwikkelingen en de belevingswereld van jongeren.”

Van les bij het buurtcentrum tot opleiding tot vakdocent

De twee creatievelingen waren van jongs af aan al geïnteresseerd in theater. ”Bij de schoolmusicals was ik al een fanatiekeling”, zegt Mayke. ”In groep 7 kwam ik achter het bestaan van theaterles, dus meldde ik mij direct aan! Iedere zaterdag en zondag stond bij mij in het teken van theater en daar leefde ik dan ook de hele week enorm naar toe. Rond die leeftijd is bij mij het vuurtje aangewakkerd.”

Ook Leander creëerde op jonge leeftijd een passie voor theater. ”Ik was ongeveer zes jaar oud toen ik een theaterles volgde in het buurtcentrum. Een paar jaar later ging ik naar de jeugdtheaterschool. Dit heb ik gedaan tot ik de opleiding Docent Theater ging volgen.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

JTS voorstelling Tramlijn Begeerte | Foto: Henriëtte Houtsma

Nu – jaren na hun eigen eerste kennismaking met theater – geven Leander en Mayke zelf les en begeleiden ze jongeren van verschillende leeftijden. ”Het is zo leuk om te doen! Jongeren komen vaak bleu binnen, maar na een aantal lessen ontpoppen zij zich, bloeien ze op en is het theater van hen”, legt Mayke uit. ”De ontwikkeling is duidelijk zichtbaar en dat maakt deze doelgroep ontzettend interessant.”

Vier verschillende theaterklassen

De Jongerentheaterschool bestaat uit vier verschillende klassen: oriënteren, verdiepen, de productie en tot slot Jongerentheatergroep Wolf. Kom je voor het eerst of wil je doorstromen vanuit een kindercursus? Dan is Theaterklas I de perfecte plek om je talenten te ontdekken. ”In deze groep maken jongeren tussen de 12 en 16 jaar kennis met toneelspelen”, zegt Leander. ”We werken in deze klas vooral aan het spelplezier, het ‘durven’ spelen en de basistechnieken. Je moet je kwetsbaar op kunnen stellen, dus het is belangrijk dat je je veilig voelt in een groep. Daarnaast leer niet alleen improviseren, maar ook samen te spelen. Het jaar sluit je af met een kleine presentatie. Extra leuk!”

‘Het is belangrijk dat je je veilig voelt in de groep’

De tweede theaterklas is voor jongeren die doorstromen vanuit de eerste groep of hongerig zijn naar meer theater. ”Je krijgt les van gastdocenten die expert zijn op een bepaald gebied van het vak, bijvoorbeeld muziektheater of spelen vanuit beweging. Heel tof!” Ben je tussen de 14 en 19 jaar oud? Wil je graag in een theaterproductie spelen en heb je genoeg ervaring en ambitie? Dan kan je meedoen met de derde groep: productie. ”In deze klas leren we hoe je een voorstelling maakt en hoe een tekst eigenlijk in elkaar zit. Deze groep maakt dan ook voor het eerst een productie van een uur”, zegt Mayke enthousiast.

Jongerentheatergroep Wolf is de laatste en oudste groep. ”Met deze jongeren ga ik dieper in op het maakproces”, zegt Leander. ”Je leert als het ware hoe je een voorstelling regisseert. Ook stoom ik in deze groep bepaalde jongeren klaar die graag willen werken in het vak.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

JTS voorstelling Tik Tak | Foto: Henriëtte Houtsma

Leer jezelf kennen als speler en persoon

Leander en Mayke weten als geen ander hoe bijzonder het is om de magie van theater te ontdekken. ”Ik voel me bevoorrecht dat ik onderdeel mag zijn van alle ontwikkelingen en de belevingswereld van jongeren”, zegt Mayke. ”Iedere les is anders en geen enkele groep is hetzelfde. Het is tof om te zien als er kwartjes vallen en dat ze de juiste timing, humor of een compleet ander talent ontdekken. Je ziet ze op vakgebied, maar ook persoonlijk groeien.”

Daar sluit Leander zich helemaal bij aan. ”Op een gegeven moment leren ze ook zichzelf kennen. Hoe ze zijn als maker, toneelspeler, maar ook als persoon. De waarde van theater kan enorm zijn en eigenlijk is het belangrijk dat iedere jongere hier ooit een stukje van leert kennen. Al is het maar op school. Naast toneelspelen leer je namelijk ook verantwoordelijkheid nemen. Je kijkt en luistert naar elkaar, maar je leert je ook te uiten. Dit is belangrijk in de theaterwereld én het echte leven.”

Beginnend of gevorderd? Kom langs!

Dus, ben jij tussen de 12 en 21 jaar en ben je knettergek op theater? Neem dan eens een kijkje bij Jongerentheaterschool Wolf van Cultuurkust. ”De lessen zijn juíst ideaal over jongeren die dol zijn op theater, maar het een tikkeltje spannend vinden. Wees niet bang, want je bent in goede handen!” De lessen voor het nieuwe seizoen zijn ondertussen al in volle gang, maar je kunt je nog inschrijven! Oh, en fun fact: de theaterschool komt in oktober ook naar Zeewolde. Tof!

Meer weten over Jongerentheaterschool Wolf van Cultuurkust? Klik dan op de oranje button voor meer informatie over hoe jij je kunt aanmelden, de theaterlessen en de vier klassen.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Stichting Cultuurkust. Meer over Stichting Cultuurkust ontdekken?

Stichting Cultuurkust opleidingen

Klooster 4, Harderwijk

Bekijk meer:opleidingen

adv.