Randmeren

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

IJme’s computerwinkel is allesbehalve doorsnee: ‘We verkopen nu ook vintage meubilair’

Aangeboden door VISA 7 augustus 2020

Bij een ICT-zaak verwacht je waarschijnlijk een winkel vol computers, maar bij Elementa in Ermelo aan de Stationsstraat doen ze het allemaal net even anders. IJme Woensdregt heeft het roer de afgelopen maand helemaal omgegooid: hij verkoopt naast computers nu ook vintage meubels, eco-verantwoorde cadeaus en honing uit eigen tuin. “Ik probeer mensen bewust te maken van hun gedrag.”

Waar de coronacrisis voor vele ondernemers het extra zetje gaf om creatiever te ondernemen, was dat voor IJme niet per se de aanleiding. “We hebben in de wereld te maken met enorme bergen plastic, ook in Nederland. Zo stom! Daar wilde ik mensen bewust van maken. Niet veel later kwam ik in gesprek met Jed Vintage. Zij had genoeg spullen, wij de winkelruimte. Haar vintage meubels vind je nu bij ons in de computerzaak. Door Jed haar meubels uit te stallen, hebben we elke keer weer een ‘nieuwe’ inrichting in de zaak.”

Rare inrichting 

Maar met alleen vintage meubels en computers, voelde de winkel voor IJme nog niet compleet. Hij raakte opnieuw in gesprek met lokale ondernemers, ditmaal met de Ecomeisjes. “Samen verkopen we ansichtkaarten met bloemenzaadjes, netten tasjes in plaats van plastic zakjes en broodzakken, die de mensen mee kunnen nemen naar de bakker hiernaast.”

“Mijn nichtje maakt wasbare make-up pads en boterhamzakjes en mijn vrouw is imker op onze eigen boerderij: de eieren en honing neem ik mee naar de zaak. Daar hebben we inmiddels al een aantal vaste klanten voor! Je ziet mensen kijken: wat is het hier raar ingericht. Al die vintagespullen in een computerzaak, kan dat wel? Maar ik zie dat als een opening voor een leuk gesprek!”

Tekst gaat verder onder de galerij.

Foto | Elementa
Foto | Elementa

 

Matchmaker 

Met een bar als aanspreekpaal in het midden van de winkel en een groot boekenrek dat de werkruimte van IJme uit het zicht houdt, was de winkel al anders dan gewend. “Het duurde echt wel even voordat de inwoners van Ermelo mij wisten te vinden. Ik krijg vaak de vraag: ‘Je bent toch een computerzaak?’ Maar wij verkopen hier vooral aandacht. Ik heb ook geen dozen met apparatuur in de winkel staan, dat ligt achter. We voeren eerst een gesprek, voordat ik de geschikte laptop aan de mensen koppel. Of we proberen de oude laptop te repareren. Ik vind dat je bewust moet omgaan met je spullen. Ik hoef mensen niet per se iets nieuws aan te smeren, dat is helemaal niet goed voor het milieu.”

Rock & Roll 

Is het niet een beetje veel, horen we je denken? Maar voor IJme is het perfect. “Onze inrichting was altijd al anders dan anders: een beetje rock, je moet mij echt niet in een witte balie-omgeving zetten. Daar pas ik niet. Sommige ondernemers vinden al die vintage spullen misschien zonde voor hun winkeloppervlak, maar dat ik nu sinds kort ook duurzame producten verkoop, vind ik super. Het plaatje van mijn winkel is nu helemaal compleet. Mensen komen hier niet alleen om iets te kopen, maar ook voor een praatje. Ik probeer mensen bewust te maken van hun gedrag. Zolang ik de duurzame producten beschikbaar stel, worden mensen vanzelf nieuwsgierig.”

Tekst gaat verder onder de galerij.

Foto | Elementa
Foto | Elementa

Stuur jouw vernieuwende idee in!

Ben jij ook ondernemer en heb je je bedrijf – net als IJme – opnieuw uitgevonden? Dan heb je geluk! Visa is namelijk een actie gestart om innovatieve ondernemers te ondersteunen. Je kunt jouw idee insturen via deze website. Uit alle inzendingen selecteert Visa vijftien winnaars. Ieder bedrijf krijgt een advertentiecampagne t.w.v. €2.000,- op Facebook en/of Instagram om hun bedrijf te promoten. De tweede prijs is ook niet mis: vijftien ondernemers krijgen een online workshop van een retailspecialist. Enneh, ben jij geen ondernemer maar ken je wel iemand waarvan je zegt: die moet hier écht aan meedoen? Stuur hem of haar dan dit artikel door!


Deze bijdrage wordt je aangeboden door VISA. Meer over VISA ontdekken?

VISA

Geopend09:00 - 18:00

adv.