Hennie is mentor: ‘We hebben een lange weg met zijn tweeën bewandeld’

Aangeboden door Stichting Mentorschap Overijssel Gelderland

Mentor Hennie | Eigen beeld

Kwetsbare mensen hebben soms wat extra hulp nodig om de regie over hun eigen leven te houden. Bijvoorbeeld een jongvolwassene met een verstandelijke beperking of een hulpbehoevende senior. Stichting Mentorschap Overijssel Gelderland zorgt voor werving, opleiding en ondersteuning van vrijwillige mentoren. Wil jij ook echt iets voor een ander betekenen?

Stichting Mentorschap Overijssel Gelderland zoekt mentoren voor personen die door hun ziekte of beperking in bepaalde situaties moeite hebben met het begrijpen van informatie en het nemen van beslissingen. Voor hen is het ingewikkeld de regie te houden wanneer het gaat over hun verzorging, verpleging, begeleiding en behandeling. Een mentor helpt hen daarbij. Puttenaar Hennie Rook (70) is zo’n mentor bij Stichting Mentorschap: “Het echt iets kunnen betekenen voor mensen die vrijwel niemand hebben, vind ik erg belangrijk en mooi werk.”

Van welzijnswerker naar mentor

Omdat mentoren van Stichting Mentorschap onder andere meekijken in zorgdossiers en aanschuiven tijdens een overleg met andere betrokkenen, wordt de stichting benoemd door de rechter. Vrijwilliger Hennie is alweer sinds 2004 mentor. Ze werkte toen nog als welzijnswerker. Daarvoor werkte ze 45 jaar lang als sociaal cultureel werker en maatschappelijk werker.

Hennie: “Voordat ik startte als mentor had ik een schoonmoeder die in een verpleeghuis verbleef. Zij had mensen om zich heen die zich over haar bekommerde. Toen kwam het besef naar boven dat het voor iedereen belangrijk is om een vaste contactpersoon te hebben die zich over diegene ontfermt. Ik wilde iets voor mensen betekenen die dat niet hadden.” Zodoende besloot Hennie zichzelf in het diepe te gooien en op te geven als mentor. Ze behaalde destijds haar certificaat Mentorschap.

Als startende mentor bij Stichting Mentorschap word je begeleid, ondersteund, professioneel geschoold en ontvang je een reiskostenvergoeding.

Lees verder onder de video

Embed niet geladen. Accepteer eventueel de cookies om deze te kunnen zien. Cookie-instellingen
Video: Mentorschap

‘De één heeft meer hulp nodig dan de ander’

Al vijftien jaar lang biedt Hennie hulp en ondersteuning aan verschillende mensen als mentor. Als eerste ga je een kennismakingstraject aan met een cliënt. Het moet natuurlijk wel goed klikken van beide kanten. Dit traject bestaat uit een aantal ontmoetingen. Is er een match? Dan ga je een persoonlijke band aan met je cliënt. Hennie: “Sinds 2006 heb ik verschillende cliënten gehad. Variërend van iemand met dementie tot iemand met een lichtverstandelijke beperking. De één heeft meer hulp nodig dan de ander. Dit is afhankelijke van de zorgvraag. Met sommigen communiceer je direct, zij kunnen vaak zelf nog beslissingen nemen voor zichzelf. In vaktermen: de regie houden. Voor anderen, die dat minder goed kunnen, communiceer je via betrokkenen van de zorginstelling.”

Progressie: lange weg met zijn tweeën

Sinds zes jaar is Hennie onder andere mentor van een 29-jarige vrouw met een lichtverstandelijke beperking. “Haar hoef ik eigenlijk alleen te ondersteunen. Zij is zelf prima in staat om de regie over haar eigen leven te houden en weet prima kenbaar te maken wat ze wil bij haar betrokkenen. Dit was in het begin wel anders. Toen liep ze nog wel eens weg als ze iets niet wilde. Ze is sindsdien erg gegroeid en houdt zich prima aan haar (zelfgemaakte) afspraken. Dit was een lange weg die we met zijn tweeën hebben bewandeld via verschillende instellingen. Ik zeg haar dan ook regelmatig hoe trots ik op haar ben.”

Regelmatig contact

Mentoren helpen met praktische ondersteuning en bieden een luisterend oor. Je hebt regelmatig contact met je cliënt, zorgverleners en of begeleiders. Als je cliënt nog familie of naasten heeft, informeer je hen ook regelmatig. Ook Hennie ziet of spreekt haar cliënten regelmatig: “Ik heb onder meer regelmatig contact met de 29-jarige vrouw. Vaak komt de vraag voor een afspraak vanuit haar. Dat maak je niet vaak mee als mentor, maar is erg leuk. Ik merk daardoor dat ze ons contact zeker waardeert. Ze heeft altijd wel een leuk en of praktisch plan in petto: van samen kleren uitzoeken bij de kledingbank tot even lunchen.”

Als mentor bespreek je met je cliënt allerlei zaken op het gebied van zorg. Denk bijvoorbeeld aan zaken voor de gezondheids- en woonsituatie van je cliënt. Afhankelijk van de zorg- en woonsituatie overleg je ook met andere betrokkenen van je cliënt. Bijvoorbeeld met de huisarts en de wooncoördinator (multidisciplinair overleg). Samen bespreek je dan de ontwikkelingen en zorgdoelen.

Werken aan een betere toekomst

Je werkt als mentor ongeveer vier uur per maand (gemiddeld één uur per week). Dit hangt natuurlijk wel af van jouw cliënt en het doel dat jullie samen voor ogen hebben. Samen werken jullie aan een betere toekomst. Hennie staat regelmatig paraat voor haar cliënten. “Ik geef aan dat ze mij telefonisch kunnen bereiken, mocht er iets aan de hand zijn, en merk dat ze dat erg fijn vinden. De Puttense mentor haalt veel voldoening uit haar werk als mentor. “Ik blijf leren en groeien, juist ook op maatschappelijk niveau.”

Meer informatie?

Nog meer weten over de rol van mentor bij Mentorschap? Je kunt altijd contact opnemen met Stichting Mentorschap. Dat kan via telefoonnummer 06-83651525, per mail of via het online contactformulier. Luister hier naar de podcast of lees online meer over deze maatschappelijke functie.

Stichting Mentorschap Overijssel Gelderland

Postbus 250, 6950 AG Dieren

Nu gesloten

Meer informatie

Stichting Mentorschap Overijssel Gelderland

Postbus 250, 6950 AG Dieren

Nu gesloten

Meer informatie

Meer in deze categorie

Partnerbijdragen

Ga naar “We mogen weer: deze 5 musicals zijn nu (met korting) in het theater te zien”

We mogen weer: deze 5 musicals zijn nu (met korting) in het theater te zien

Aangeboden door Leukstetickets.nl

Ga naar “Insidertip: dit restaurant in Harderwijk heeft een menukaart met bijna honderd gerechten”

Insidertip: dit restaurant in Harderwijk heeft een menukaart met bijna honderd gerechten

Aangeboden door ’t Zusje Harderwijk

't zusje harderwijk horecazaken
Ga naar “Zo helpt Landstede MBO leerlingen met hun studiekeuze: ‘Sfeer proeven is het belangrijkste’”

Zo helpt Landstede MBO leerlingen met hun studiekeuze: ‘Sfeer proeven is het belangrijkste’

Aangeboden door Landstede MBO

In onze gids