Randmeren

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Harrie redt levens met zijn stichting: ‘Elke 300 meter moet een AED komen’

Aangeboden door Rabo ClubSupport 12 november 2020

Met Rabo ClubSupport investeert Rabobank in lokale clubs en verenigingen. Dat doen ze niet voor niks: dit zijn dé plekken waar je als buurt samenkomt. Stichting AED uit Nijkerk deed ook mee en gaat voor een Hartveilig Nijkerk en Hoevelaken. Penningmeester Harrie Smorenburg: “Zo redden we levens.”

Met een AED (Automatische Externe Defibrillator) red je levens. Je hebt ze vast wel eens gezien als je door het centrum rijdt of binnen een bedrijventerrein rondloopt. De belangrijkste functie van een AED is het afgeven van een elektrische schok om het hart weer op gang te brengen, nadat je een hartstilstand krijgt.

Stichting AED

De stichting AED in Nijkerk en Hoevelaken kwam in oktober 2017 tot stand. “Met zes mensen, die ook het bestuur zijn, hebben we de stichting opgezet. Onze missie is om Nijkerk en Hoevelaken Hartveilig te maken”, vertelt Harrie. ” Concreet betekent dit dat we mensen met een hartstilstand sneller kunnen helpen. Hierdoor kunnen we de tijd overbruggen tot de hulpdiensten arriveren.”

Tekst gaat door onder de foto.

Het bestuur van Stichting AED Nijkerk Hoevelaken. (Foto gemaakt voor coronaperiode) Foto: Arjen Gerritsma

Binnen zes minuten

“Als iemand een hartstilstand krijgt, heb je zes minuten om diegene te helpen. Die zes minuten lopen dus al op het moment dat iemand de hartstilstand krijgt. Daarna moet je nog in actie komen om 112 te bellen en de ambulance nog onderweg moet. Dat proces duurt vaak langer dan die cruciale minuten die wegtikken”, vertelt Harrie.

‘De overlevingskans is aanzienlijk groter’

“Een AED kan daarbij ondersteuning bieden. Als je binnen zes minuten door een AED elektrische schokken krijgt om je hart weer op gang te helpen, is de overlevingskans aanzienlijk groter.”

Hulp van Rabo ClubSupport

De bijdrage van Rabo ClubSupport gaat de club vooral gebruiken om binnen handbereik AED’s te plaatsen. “We willen elke 300 meter een AED plaatsen. Dat komt neer op zo’n 75 kastjes. Om dat te kunnen realiseren, krijgen we gelukkig hulp van Rabobank.”

Niet alleen Stichting AED kreeg een bijdrage

Clubs en verenigingen zijn waardevol voor ons land, vindt Rabobank. Rabo ClubSupport ondersteunt de bank op het gebied van kennis, netwerk en financiën. Hierdoor kunnen clubs en verenigingen als Stichting AED iets betekenen voor de buurt. Bijvoorbeeld door AED’s te plaatsen en daarmee levens te redden, mensen op te leiden om te reanimeren en daarmee van belang is voor de samenleving.

Stichting AED Nijkerk Hoevelaken is niet de enige geluksvogel die een bijdrage kreeg in Randmeren. Er zijn veel meer clubs en verenigingen die een bijdrage ontvangen. Ben je benieuwd welke dit zijn? Kijk dan op rabobank.nl/clubsupport.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Rabo ClubSupport. Meer over Rabo ClubSupport ontdekken?

Rabo ClubSupport

adv.