Randmeren

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wow, de huizenprijzen zijn weer iets gestegen. En dus betalen we ook meer belasting

Door Erwin Winkelman 13 september 2019

Vast niet verrassend: de waarde van woningen is flink gestegen, ook in Harderwijk, Ermelo en Putten. Dat is goed nieuws als je je huis gaat verkopen, maar minder voor de hoogte van je jaarlijkse belastingen. Hogere huizenprijzen betekent ook dat we meer belasting moeten betalen.

Het gemiddelde koophuis is dit jaar in alle Nederlandse gemeenten meer waard geworden. Op 1 januari dit jaar was de WOZ-waarde van een gemiddelde woning in Nederland 248 duizend euro, bijna 8 procent meer dan een jaar eerder. Dat is de hoogste waarde ooit en de hoogste stijging in jaren, zo meldt het CBS vrijdag 13 september op basis van nieuwe cijfers.

WOZ-waarde in Harderwijk, Ermelo en Putten

Wat deden de huizenprijzen in onze regio? In Harderwijk steeg de gemiddelde WOZ-waarde met 5,3 procent ten opzichte van vorig jaar. De gemiddelde WOZ-waarde is nu 258.000 euro. Begin 2018 was dat nog 245.000 euro. In Ermelo lopen de prijzen net zo snel op. Ook daar is de WOZ-waarde gemiddeld 5,3 procent gestegen. De gemiddelde WOZ-waarde ligt met  297.000 wel iets boven die van Harderwijk.  De huizen in Putten worden relatief het snelst meer waard. Daar is de gemiddelde WOZ-waarde met 5,8 procent gestegen. Was dat in 2018 nog 312.000 euro, in 2019 is dat gestegen naar 330.000 euro.

WOZ-wat?

WOZ betekent ‘waardering onroerende zaken’. De WOZ-waarde gaat over alle woningen, dus ook huurwoningen en niet verkochte koopwoningen. In de wet WOZ is bepaald dat het voor een aantal belastingen handig is als er gerekend wordt met één waarde voor een woning.

Zo wordt de waarde bepaald

De gemeente taxeert alle huizen op afstand. Een taxateur kijkt onder andere naar gegevens over de grond en het gebouw. Hij bezoekt één of een aantal vergelijkbare panden die rond de waardepeildatum zijn verkocht, of die in een steekproef zijn geselecteerd. Het is niet nodig dat de taxateur elk pand bezoekt. Door vergelijking via een computermodel bepaalt de gemeente de waardering van de overige panden, aldus de Rijksoverheid.

Hier kun je de WOZ-waarde van huizen in jouw buurt bekijken. En in het kaartje hieronder zie je hoe het met de rest van Nederland is gesteld op het gebied van WOZ-waardes:

 

Meer over

Nieuws Wonen

adv.