Randmeren

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Witte kerst of toch niet? Dit is het weerbericht voor december

Door Nicole Berkouwer 1 december 2020

Het is behoorlijk fris in Harderwijk, Ermelo en Putten. Kunnen we deze lage temperaturen ook verwachten voor de maand december? “Op de laatste dag van november heeft het maar liefst in Twente 9.3 graden aan de grond gevroren. Zo eindigt november dus behoorlijk koud. De start van december begint met een vrij warme dag”, aldus onze Ermelose weerman Jaap de Vries. Dit is het weerbericht voor december 2020 in Harderwijk, Ermelo en Putten.

Ook Weeronline-meteoroloog Johnny Willemsen is het daarmee eens: “Zo koud als de afgelopen dagen zal het voorlopig niet meer zijn.”

Weerbericht sinterklaasweekend

De komende dagen is het nog redelijk weer. “Tijdens het sinterklaasweekend ontstaat er een interessante situatie. Er komt een zeer koude lucht vanuit de Britse Eilanden richting Nederland. Deze depressie neemt zeer koude lucht mee en zorgt ervoor dat wij in ons land een guur weekend voorgeschoteld krijgen. Mocht de depressie een zuidelijker koers volgen dan gaan de buien over in (natte) sneeuw!”, aldus Jaap.

Tweede week december

“Ook in de tweede week van december blijft het vrij koud in Nederland. Overdag wordt het niet warmer dan 2 tot 5 graden. In de nacht, als het opklaart, vriest het licht tot -5 graden. Het is overwegend droog met een kleine kans op een (winterse) bui.”

Rond 10 december zijn er signalen dat wij overgaan naar serieus winterweer. “Hogedrukstijgingen boven Groenland zorgen voor een ijzige noordoostelijke stroming die zeer koude lucht richting West-Europa blaast. In de nacht vriest het meest matig en overdag komt de temperatuur niet boven het vriespunt.”

Witte kerst?

En krijgen we dan eindelijk weer een witte kerst? “Tijdens de kerstdagen verwacht ik dat het tijdelijk zacht wordt met wat regen en een aantrekkende wind”, begint Jaap. Hij maakte deze kerst-weersvoorspelling op basis van de laatste jaren. “De zogenoemde kerstdepressie gooi vaak roet in het eten als het gaat om een witte kerst. Mocht het hogedrukgebied boven Groenland blijven, dan blijft het winters en koud tijdens de aankomende kerst.”

Laatste week december

De laatste week van december zal er weinig veranderen in het weerbeeld. “Het blijft te koud voor de tijd van het jaar. Voor alle winterliefhebbers is het te hopen dat december de aanzet wordt voor winterweer met alle ingrediënten. Uit een onderzoek is gebleken dat twee op de drie stemmers toe is aan vorst, sneeuw en ijs”, vertelt Jaap.

Dit was het weerbericht voor de hele maand december van Jaap de Vires. De Ermelose weerman tweet dagelijks zijn weersvoorspellingen via Twitter. Volg indebuurt Randmeren ook op Instagram en Facebook.

Lees ook:

kerstkaartenactie indebuurt

Doe mee aan de indebuurt kerstkaartenactie voor ouderen in Harderwijk, Ermelo en Putten

Stel je eens voor dat je de feestdagen alleen doorbrengt. Voor veel ouderen is dit de realiteit. De ...

Op dit verborgen plekje in Ermelo vind je een Toscaanse tuin: ‘De pompoenen zorgen voor extra aankleding’

Ermelose Jaap: ‘Ik voorspel het weer beter dan de weermannen’

adv.