Dat wordt de wekker zetten: ‘Meer dan 110 vallende sterren per uur’

vallende sterren december 2021
Vallende sterren. Foto Unsplash | Claudio Testa

Tientallen tot wel ruim honderd sterren spotten en veel wensen doen. Dat kan begin volgende week als de meteorenzwerm Geminiden en de aarde elkaar kruisen. Als het weer meewerkt, kan dit spectaculaire taferelen opleveren. “De astronomische omstandigheden zijn bijzonder gunstig.”

Leg je fototoestel maar vast klaar en zet ook je tuinstoel in de juiste positie. In de nacht van maandag 13 op dinsdag 14 december is er kans op heel veel vallende sterren. Dan vindt een van de grootste sterrenregens van het jaar plaats: meteorenzwerm Geminiden.

De Geminiden kenmerken zich door hun grote aantallen, helderheid, gelige kleur en de korte sporen die ze nalaten. Met snelheden van ongeveer 125.000 kilometer per uur schieten ze volgende week weer langs de hemel.

Gunstige omstandigheden

De astronomische omstandigheden zijn volgens Marc van der Sluys van de site hemel.waarnemen.com dit jaar optimaal. Vanwege de korte duur van de piek, moet je het doorgaans maar net treffen om het maximum van de Geminiden (goed) te kunnen zien. “Doordat de piek dit jaar ’s ochtends rond 05.00 uur plaatsvindt en de maan dan net onder is, zijn de omstandigheden bijzonder gunstig.” Bij helder weer zou je met het blote oog tot wel 110 vallende sterren per uur kunnen zien.

Tot wel 120 per uur

Gedurende de nacht neemt het aantal meteoren volgens hemel.waarnemen.com toe van zo’n 25 tot 40 per uur rond middernacht (tuur dan naar het oosten) tot wel 100 tot 120 per uur rond 04.00 uur (kijk dan naar het zuidwesten). In 2009 was de piek hier voor het laatst zo hoog en zal dat waarschijnlijk pas in 2064 weer zijn. Dat duurt nog wel even. Duimen dus voor een heldere nacht. En vergeet de wekker niet te zetten!

Beste plek om de sterren te spotten

De beste plek in Harderwijk, Ermelo en Putten is op een plek waar geen lichtvervuiling is. Denk dus aan de rand van de bossen, strand Nulde, strand Horst of het strandeiland. Maar ook in een nieuwbouwwijk, zoals Rimpeler of bij Drielanden. Daar zijn de straatlantaarns vaak nog niet aangesloten, waardoor het éxtra donker is in de onverlichte straten. Zo spot jij vast wel één van de 110 vallende sterren per uur.

Meer nieuws over Harderwijk, Ermelo en Putten lezen? Kijk dan op indebuurt.nl/randmeren. Volg indebuurt Randmeren ook op Instagram of Facebook

We zochten nog veel meer voor je uit…

Meer in deze categorie

Nieuws

Ga naar “Wat leuk! Met dit tooltje kun je zien hoe oud of jong elk huis of gebouw is”

Wat leuk! Met dit tooltje kun je zien hoe oud of jong elk huis of gebouw is

Nieuwbouw in Putten. Foto indebuurt Randmeren
Ga naar “Wat een verschil: zo hard zijn de huizenprijzen in Harderwijk, Ermelo en Putten gestegen”

Wat een verschil: zo hard zijn de huizenprijzen in Harderwijk, Ermelo en Putten gestegen

Huizen in Harderwijk. woningzoekenden in harderwijk huren sociale huur koopwoningen gemiddelde verkoopprijs woonlasten 2022
Ga naar “Dudley, Eunice en Franklin: dit is de stormschade in Harderwijk, Ermelo en Putten”

Dudley, Eunice en Franklin: dit is de stormschade in Harderwijk, Ermelo en Putten

storm schade harderwijk ermelo putten

In onze gids