Brandstof duurder en duurder: prijs voor benzine in Harderwijk, Ermelo en Putten flink gestegen

Tango Tankstation Harderwijk. Foto indebuurt Randmeren
Tango Tankstation Harderwijk. Foto indebuurt Randmeren

Tanken? Trek je portemonnee maar open. De brandstofprijzen in Harderwijk, Ermelo en Putten zijn de afgelopen twaalf maanden flink gestegen. Een liter benzine bij een lokaal tankstation in onze gemeente kost nu gemiddeld 22,18 procent meer dan in dezelfde maand vorig jaar.

Zo blijkt uit een analyse van vergelijkingssite Independer op basis van data van adviesbureau Petrolview in opdracht van AD. Tankstations aan de snelweg zijn bij de berekening van deze gemiddelden buiten beschouwing gelaten.

Oorzaak stijgende prijzen

De prijzen aan de pomp lopen al langer flink op. Dat komt onder meer door de spanningen aan de grens tussen Rusland en Oekraïne en de grote vraag naar brandstof die wordt veroorzaakt door het economisch herstel uit de coronacrisis. Daarbij speelt mee dat de grote olieproducerende landen van oliekartel OPEC en bondgenoot Rusland ervoor blijven passen om de oliekraan flink extra open te zetten.

Tanken langs de snelweg

De prijzen bij de lokale benzinepomp rijzen weliswaar de pan uit, in vergelijking met de pomp aan de snelweg blijft tanken in je woonplaats relatief goedkoper. Dat mensen toch langs de snelweg blijven tanken, komt volgens Joyce Donat van de Consumentenbond deels doordat veel automobilisten geen keus hebben. “Als je tank leeg is, of als je geen onbemande pomp in je dorp hebt, moet je bijna wel. Ook zullen automobilisten met een tankpas van de zaak minder moeite hebben met het prijsverschil.”

Waarom is tanken langs de snelweg dan zoveel duurder? Volgens Donat heeft het te maken met gebruiksgemak en noodzaak. “We hebben nooit onderzoek gedaan naar het grote verschil tussen tanken langs de snelweg en bij een onbemande pomp, maar de service bij tankstations langs de snelweg is de laatste jaren wel enorm toegenomen. Door al het personeel dat daarvoor nodig is, wordt de benzine duurder dan bij een onbemande pomp.”

Lees op de volgende bladzijdes wat de brandstofprijzen in Harderwijk, Ermelo en Putten zijn. En ontdek het kaartje waar je het goedkoopste kunt tanken >

Brandstofprijzen in Harderwijk

De gemiddelde prijs voor een liter Euro 95 bij een lokale benzinepomp in de gemeente Harderwijk is inmiddels opgelopen tot 2,005 euro Ter vergelijking: vorig jaar lag de gemiddelde literprijs in dezelfde maand nog op 1,641 euro.

Er is niet alleen een stijging van de brandstofprijzen ten opzichte van vorig jaar, ook ten opzichte van januari dit jaar is benzine duurder geworden. Zo betaalde je in januari dit jaar in Harderwijk nog gemiddeld 1,972 euro per liter bij het afrekenen van je benzine.

Ook de prijs van diesel is de afgelopen tijd flink toegenomen. Zo betaalde je in januari 2021 gemiddeld nog 1,278 euro voor een liter diesel bij een lokale pomp in Harderwijk. Inmiddels is dat gestegen tot gemiddeld 1,695 euro. Dat is een stijging van 26,82 ten opzichte van februari vorig jaar.

Lees op de volgende bladzijdes wat de brandstofprijzen in Ermelo en Putten zijn. En ontdek het kaartje waar je het goedkoopste kunt tanken >

Brandstofprijzen in Ermelo

De gemiddelde prijs voor een liter Euro 95 bij een lokale benzinepomp in de gemeente Ermelo is inmiddels opgelopen tot 1,994. Ter vergelijking: vorig jaar lag de gemiddelde literprijs in dezelfde maand nog op 1,644 euro.

Er is niet alleen een stijging van de brandstofprijzen ten opzichte van vorig jaar, ook ten opzichte van januari dit jaar is benzine duurder geworden. Zo betaalde je in januari dit jaar in Ermelo nog gemiddeld 1,964 euro per liter bij het afrekenen van je benzine.

Ook de prijs van diesel is de afgelopen tijd flink toegenomen. Zo betaalde je in januari 2021 gemiddeld nog 1,273 euro voor een liter diesel bij een lokale pomp in Ermelo . Inmiddels is dat gestegen tot gemiddeld 1,692 euro. Dat is een stijging van 27,40 procent en opzichte van februari vorig jaar.

Lees op de volgende bladzijdes wat de brandstofprijzen in Putten. En ontdek het kaartje waar je het goedkoopste kunt tanken >

Brandstofprijzen in Putten

De gemiddelde prijs voor een liter Euro 95 bij een lokale benzinepomp in de gemeente Putten is inmiddels opgelopen tot 1,999 euro. Ter vergelijking: vorig jaar lag de gemiddelde literprijs in dezelfde maand nog op 1,643 euro.

Er is niet alleen een stijging van de brandstofprijzen ten opzichte van vorig jaar, ook ten opzichte van januari dit jaar is benzine duurder geworden. Zo betaalde je in januari dit jaar in Putten nog gemiddeld 1,966 euro per liter bij het afrekenen van je benzine.

Ook de prijs van diesel is de afgelopen tijd flink toegenomen. Zo betaalde je in januari 2021 gemiddeld nog 1,261 euro voor een liter diesel bij een lokale pomp in Putten. Inmiddels is dat gestegen tot gemiddeld 1,683 euro. Dat is een stijging van 27,48 procent ten opzichte van februari vorig jaar.

Ontdek op de laatste pagina het kaartje waar je het goedkoopste kunt tanken >

Goedkoop tanken in de buurt

Benieuwd naar waar jij in de buurt goedkoop kunt tanken? Bekijk het hieronder in het kaartje:

Meer in deze categorie

Verkeer

Ga naar “Oh jeej: minder treinen tussen Amersfoort en Harderwijk en dit is waarom”

Oh jeej: minder treinen tussen Amersfoort en Harderwijk en dit is waarom

station harderwijk reizigers
Ga naar “Vertraging met de trein: zo vaak was er een storing op station Harderwijk, Ermelo en Putten in 2021”

Vertraging met de trein: zo vaak was er een storing op station Harderwijk, Ermelo en Putten in 2021

trein traject harderwijk - amersfoort putten treinen
Ga naar “Wegenbelasting gaat omhoog: dit betaal je als Harderwijker, Ermeloër of Puttenaar in 2022”

Wegenbelasting gaat omhoog: dit betaal je als Harderwijker, Ermeloër of Puttenaar in 2022

In onze gids