Vallende sterren op komst: hier spot je ze het beste in Harderwijk, Ermelo en Putten

Vallende Sterren kijken december 2020
Vallende Sterren kijken. Foto Unsplash

Veel vallende sterren schieten in de nacht van zondag 13 op maandag 14 december met hoge snelheid aan ons voorbij. Tenminste, als het weer meewerkt én je op een van deze plekjes de vallende sterren gaat spotten.

Bij heldere hemel levert de sterrenregen mooie taferelen op. Per uur zijn met het blote oog wel honderd vallende sterren per uur te zien. Bijna twee per minuut!

Vallende sterren december 2020

De naam van dit kosmisch spektakel komt van Gemini, wat het sterrenbeeld Tweelingen betekent. De meteorenstorm Geminiden zijn van 7 tot en met 16 december aan de hemel te zien en dit jaar zie je ze het beste in de nacht van zondag 13 op maandag 14 december. Dan zijn er wel 108 sterren per uur te zien.

Tekst gaat onder het gifje verder.

Mesmerizing Milky Way GIF - Find & Share on GIPHY

Weersvooruitzicht

Op dit moment is de weersvoorspelling nog niet zo gunstig, meldt Weeronline. “Vanaf het weekend is er grote kans op bewolkt en regenachtig weer. De kans op (geheel) bewolkte omstandigheden in de nacht naar maandag is circa 85 procent en de kans op brede opklaringen amper 10 procent.” Niet zo best dus voor ons als sterrenspotters.

Glimp

Wil je toch proberen een glimp van het hemelse schouwspel mee te krijgen, dan kan je het beste aan het eind van de avond en rond middernacht naar het oosten tot zuidoosten kijken. Weeronline geeft aan dat het zicht dan verre weg het beste is. “In de tweede helft van de nacht verandert dan wel de kijkrichting. Via het zuiden naar het zuidwesten zie je de vallende sterren het beste.”

Lichtvervuiling vermijden

De beste plek in Harderwijk, Ermelo en Putten is op een plek waar geen lichtvervuiling is. Denk dus aan de rand van de bossen, het strand of in een nieuwbouwwijk. Daar zijn de straatlantaarn vaak nog niet aangesloten, waardoor het éxtra donker is in de onverlichte straten. Zo spot jij vast wel één van de 108 vallende sterren per uur.

Deel met indebuurt

Ben jij een fanatieke Harderwijker, Ermeloër of Puttenaar die sterren gaat spotten? Deel jouw ervaring, foto’s en video’s met indebuurt. Mail naar [email protected] of drop jouw ervaring in de comments op Facebook of DM ons op Instagram.

Lees ook:

Meer in deze categorie

Nieuws

Ga naar “Wat leuk! Met dit tooltje kun je zien hoe oud of jong elk huis of gebouw is”

Wat leuk! Met dit tooltje kun je zien hoe oud of jong elk huis of gebouw is

Nieuwbouw in Putten. Foto indebuurt Randmeren
Ga naar “Wat een verschil: zo hard zijn de huizenprijzen in Harderwijk, Ermelo en Putten gestegen”

Wat een verschil: zo hard zijn de huizenprijzen in Harderwijk, Ermelo en Putten gestegen

Huizen in Harderwijk. woningzoekenden in harderwijk huren sociale huur koopwoningen gemiddelde verkoopprijs woonlasten 2022
Ga naar “Dudley, Eunice en Franklin: dit is de stormschade in Harderwijk, Ermelo en Putten”

Dudley, Eunice en Franklin: dit is de stormschade in Harderwijk, Ermelo en Putten

storm schade harderwijk ermelo putten

In onze gids