Randmeren

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De horror (voor een enkeling): een spinneninvasie in Harderwijk, Ermelo en Putten

Door Nicole Berkouwer 17 september 2020

Als je bang bent voor (kruis)spinnen zijn dit ongetwijfeld zware tijden voor je. Zo’n dikkerd die in één nacht tijd precies voor je voordeur een web heeft gesponnen. Tja, op iedere vierkante meter (*&()@!^#&!!!!!) zit er wel eentje in deze septembermaand!

Het viel ons ook al op: je kunt geen plantsoen door of je hebt weer zo’n lekker plakkend web in je gezicht, soms inclusief kriebelbeest dat in je nek kruipt. Ook is het druk op zolder en in de kelder, en misschien heb je al per ongeluk een spin ingeslikt terwijl je lag te snurken. Waarom zijn er dan nu zoveel spinnen? Of beter, waarom zien we ze nu meer?

Spinnen

In de lente is het paartijd. De ‘ouderen’ spinnen vielen daardoor al wel op, maar de ‘kleine baby spinnen’ waren klein. De jonkies zijn inmiddels gegroeid en vallen daardoor in de herfst meer op. Dan zoeken ze een plekje op binnen, omdat het kouder wordt.

Dikke kruisspin

Geldt ook voor de kruisspin, die als een ware ‘plaag’ lijkt te zijn neergestreken in je tuin. Toch zijn ze er het hele jaar, vertelde bioloog en spinnenexpert Jinze Noordijk van EIS Kenniscentrum Insecten vorig jaar. “De kruisspin is vroeg in het voorjaar geboren, heeft de hele zomer door gegeten en is nu groot. Vrouwtjesspinnen kunnen doorgroeien tot ze zo’n 17 millimeter groot zijn.”

Een enkeling is er bang voor, maar eigenlijk zijn de beestjes hartstikke nuttig. Ze vangen namelijk insecten, net als zwaluwen en vleermuizen. “Insecten vormen de basis van de ecologische wereld”, vertelt ecoloog Jan Doevendans. “Daar haken spinnen op in. Ze worden mede door hen onder controle gehouden. Anders waren er veel te veel van.”

Spinnenkiekje

We vroegen jou op Facebook een foto te maken van die ene spin in je tuin, op je terras of waar je ‘m ook tegenkwam. Geniet ervan als je het mooie dieren vindt en lees vooral niet verder als je er de kriebels van krijgt. Ook een mooie spin gespot in Harderwijk, Ermelo of Putten? Zet ‘m er gerust bij!

Lees ook:

Wallabay gespot in Putten kangoeroe

Wallaby gespot in Putten: heb jij ‘m al gezien?

Het hupst, springt en ziet er schattig uit: een wallaby. In Putten is de wallaby gespot door twee me...

Laatste kans: win een diner in een restaurant naar keuze t.w.v. €150,-

We zijn genomineerd voor Website van het Jaar! Stem en win een cadeaubon t.w.v. €100,-

Binnenkijken bij Janieke in Putten: ‘Het is een mix van bohemian en industrieel’

Kijktip! Putten te zien in tv-programma: ‘Dit seizoen is bijzonder, intens en verdrietig’

Meer over

Opmerkelijk

adv.