Randmeren

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Smerig! Maden in je kliko: zo kom je er vanaf

Door Nicole Berkouwer 5 september 2019

Wil je ’s morgens even je afval in de kliko gooien, word je begroet door een stuk of vijfhonderd maden die in de bak krioelen! Niet helemaal de aanblik waarop je zat te wachten vóór je eerste kopje koffie. Door het warme weer komen de vliegenlarven sneller uit, maar gelukkig kun je er iets tegen doen.

Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

Harderwijk, Ermelo en Putten zijn natuurlijk op hun best bij zomerse temperaturen en een zonnetje. Helaas vinden maden dat ook. Niet dat één vliegenlarve nou zo’n ellende veroorzaakt, maar het vervelende aan maden is dat ze vaak honderden broertjes en zusjes hebben, die vroeg of laat vliegen worden. Met deze tips kom jij van de maden af!

Niet voeren

Regel één: wie niets te eten krijgt overleeft niet. Zorg dus dat je afval goed zit ingepakt in (de daarvoor bestemde) zakken. Je kunt je GFT-afval zelfs tijdelijk in de vriezer leggen en pas in de groene container gooien als die geleegd wordt. Of er mensen zijn die dit doen,vragen we ons af..

Oude krant

Een tweede handige tip is om wat stro of een oude krant op de bodem van je container te leggen. Op die manier kunnen etensresten niet aankoeken en wordt het vocht opgenomen.

Licht

Maden houden van donkere, vochtige plekken. Je kunt ze te slim af zijn door je container simpelweg open te zetten. Doe een stokje tussen de deksel en de container en er valt licht naar binnen. Zo simpel kan het zijn. En oh! In de volle zon is dan weer niet zo handig, kies voor een schaduwplekje.

Lekker luchtje

via GIPHY

Ben je te laat met deze trucjes en bevolken legers maden jouw container en schuur? Ze eten van alles, maar er zijn ook dingen die ze totaal niet lekker vinden. Denk bijvoorbeeld aan lavendel, leg een paar takken in je klik en zo ruikt-ie meteen weer naar bloemetjes.

Klimop

via GIPHY

En als je dan toch in de tuin aan het knippen en snoeien bent… Snoei je heg! Een klimopplant vinden maden ook drie keer niks en jij hebt meteen twee vliegen in één klap. Gooi er nog een handje zout achteraan en je droogt deze vieze ‘diertjes’ helemaal uit.

Zeep

via GIPHY

Maden kunnen ook niet tegen kokend heet water, zéker niet als je er een beetje azijn of groene zeep door hebt gedaan. Giet het langs de randen naar beneden, dan laten die beesten je hopelijk met rust. Voor eens en áltijd!

Lees ook:

wildplukken

MAG DAT: Zomaar bramen plukken in de natuur?

Regels: je houdt er krampachtig aan vast óf je probeert ze zoveel mogelijk te verbreken. Maar soms w...

MAG DAT: in Randmeren je huisdier begraven in je eigen tuin?

Feitje! Dit is waarom veel oude panden een raampje boven de voordeur hebben

Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

adv.