Randmeren

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

5 x dit werkt dus niet ter preventie van de eikenprocessierups

Door Nicole Berkouwer 8 mei 2020

De maand mei is aangebroken en daarmee het seizoen van die o zo gevreesde processierups. Van half mei tot half juli zorgen processierupsen voor het meeste ongemak. Dan zijn de jonge rupsen namelijk volgroeid en laten ze haartjes los die overlast veroorzaken. Inmiddels gaan de meest bijzondere voorzorgsmaatregelen rond. Tijd voor een overzicht van preventie tegen de eikenprocessierups die dus niet blijken te werken. Kun je die alvast skippen.

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Plastic om bomen

Foto|AD

Onlangs riep de gemeente Oosterhout inwoners op om geen plastic folie meer om eikenbomen te wikkelen. Dat gebeurt in Nederland steeds vaker om een nieuwe processierupsplaag te voorkomen. Volgens het Kennisplatform Processierups helpt dat echter helemaal niet. “Het omwikkelen van de eikenbomen zit de bestrijders van de eikenprocessierups alleen maar in de weg.”

Klimop tegen de boom laten groeien

Met gierende banden richting het tuincentrum voor deze ‘natuurlijke oplossing’ tegen de processierups? Wacht dan heel even. Klimop biedt namelijk juist goede beschutting voor de rupsen, zeker in warme periodes. De brandharen verwaaien door de klimop misschien minder snel, maar uit die onopgemerkte nesten kunnen vlinders komen die weer voor uitbreiding van de populatie zorgen. Daarbij zijn de nesten minder goed te zien voor verdelgers. Er zijn gevallen bekend van ernstig letsel tijdens onderhoudswerkzaamheden in bomen met klimop waarin een oud nest zat dat niet goed zichtbaar was. Kortom: de klimop is niet de oplossing voor de eikenprocessierupsen.

Een middel op basis van knoflook en uiensap

1.Uien
Foto|Pexels

Leveranciers prezen voorgaande jaren een mengsel van knoflook en uiensap aan ter preventie van de processierups. Echter is voor dit middel nooit een ontheffing aangevraagd bij het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) in Wageningen. Tevens zijn er geen betrouwbare proeven die erop duiden dat het bestrijdingsmiddel werkt. Sterker nog, het Kennisplatform adviseert geen enkel middel op rupsen en nesten met brandharen zelf aan te brengen.

Nesten fixeren

processierups
Foto: ANP

Aan de haal met een flinke bus pur of gips om ze eens goed op de sodemieter te geven dan maar? Nee. Het wordt ten zeerste afgeraden door het Kennisplatform Processierups. “Het nest fixeren of afdekken met pur-schuim of gips eromheen gieten raden we ten zeerste af. Hier zijn geen eerdere proeven mee gedaan. Beide zorgen voor complexere afvalverwerking en schadelijke neveneffecten. Denk aan muizen die aan het pur-schuim knagen, deze kunnen niet worden overzien.”

Franse bestrijdingsmethode ‘eco-piège’

foto GinoPress B.V. / ANP

Deze bestrijdingsmethode bestaat uit een band om de boom met een opvangzak. Deze rupsenvallen blijken goed te werken voor de dennenprocessierups. De eikenprocessierups vertoont alleen ander gedrag. Dennenprocessierupsen blijven in hun nesten tot het moment dat ze de bomen verlaten om een plek in de  grond te zoeken om te gaan verpoppen. Eikenprocessierupsen verpoppen voornamelijk in de bomen. In België en Nederland zijn veel proeven gedaan met eco-piège. Die bleken niet goed genoeg te werken.

Lees ook:

Zwembad De Sypel Harderwijk

Zwembad De Sypel in Harderwijk gaat nog niet op 11 mei open

Even een plons nemen met deze hitte kan geen kwaad. Gelukkig kondigde Mark Rutte gisteren in de pers...
horecazaak harderwijk ermelo putten winactie

Support your locals en maak kans op €100,- tegoed voor jouw favoriete horecazaak

De horecaondernemers van Harderwijk, Ermelo en Putten staan voor een flinke uitdaging. Jij kunt jouw...

Ondernemer Ronald: ‘De kansen die energiebesparing biedt, worden nog te weinig gezien!’

De Noord-Veluwse gemeenten Putten, Ermelo, Nunspeet, Oldebroek, Elburg en Hattem streven er met tal ...
Terrassen in Harderwijk nieuwe coronamaatregelen mei juni harderwijk ermelo putten

Terrassen binnenkort weer open in Harderwijk, Ermelo en Putten: “Heerlijk, ik ga voor dat biertje op de Markt”

De professionele schaar kan volgende week door de te lange lokken van Harderwijkers, Ermeloërs en Pu...
Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

adv.