Randmeren

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Cool! Putten krijgt de eerste 24-uursbibliotheek van Nederland

Aangeboden door Bibliotheek Noordwest Veluwe 27 oktober 2020

Voor het slapen gaan nog even een boek lenen of in de avonduren in alle rust werken in de bibliotheek. Het kan allemaal bij de bibliotheek in Putten. De bieb wordt toegankelijk voor bezoekers op uren dat er geen personeel rondloopt. ”Als het een succes wordt kunnen we naar een situatie waarin de bibliotheek altijd, dus ook midden in de nacht, open is”, aldus Ben Van Heesbeen, directeur-bestuurder van Bibliotheek Noordwest Veluwe, waar de bibliotheek in Putten onder valt.  

Het concept is afkomstig uit Scandinavië. Buurlanden België en Duitsland testen het concept al eerder. De bibliotheek in Putten is de eerste in Nederland die 24 uur open is. De extra service is niet alleen handig, het geeft ook meer rust in de bibliotheek. ”Het bezoekersaantal wordt hiermee verspreid over meer uren, dat is precies wat je wil in coronatijd”, stelt de directeur.

Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat

De bibliotheek in Putten is vanaf nu vijf uur per dag geopend in onbemande opstelling. Dat betekent dat jij boeken of andere materialen kunt lenen voordat het personeel aan de slag gaat en nadat de medewerkers naar huis zijn. De bieb gaat al om acht uur ’s ochtends open en sluit pas om 21:00 uur. 

Hoe werkt het?

Het is heel makkelijk: je scant je pasje bij een speciaal kastje naast de ingang. Vervolgens gaat de deur open, gaan de lichten aan en kun je naar binnen. Makkelijk en snel! Let wel: alleen kaarthouders van boven de achttien jaar krijgen toegang tot de onbemande bibliotheek. 

Lees verder onder de video.

Test bleek succes

Het concept werd in januari ‘in stilte’ getest met ongeveer vijftig leden. Dat bleek een succes. ”In eerste instantie vonden mensen het spannend om alleen in de bieb te zijn. Maar uiteindelijk was iedereen enthousiast. De bezoekers vinden het een waardevolle toevoeging”, vertelt de directeur-bestuurder. 

Voorbereiding

Bibliotheek Noordwest Veluwe heeft zich goed voorbereid op de nieuwe werkwijze. Bibliotheekmedewerkers uit Putten bezochten 24uurs-bibliotheken in Vlaanderen en Keulen. ”Dit nam de twijfels die er nog waren weg. Geen enkele bibliotheek had last van hangjongeren. Zorgen om brand of stress om alleen te zijn in het pand bleken geen spelbreker.” 

Lees ook:

Thuis zonder leesvoer? Zo laat je boeken gratis bezorgen

Behoor je tot een kwetsbare doelgroep of ga je vanwege het coronavirus liever de deur niet uit? Zit ...

Deze bijdrage wordt je aangeboden door Bibliotheek Noordwest Veluwe. Meer over Bibliotheek Noordwest Veluwe ontdekken?

Bibliotheek Noordwest Veluwe

adv.