Randmeren

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

5 x de leukste wandelroutes in Randmeren

Door Nicole Berkouwer 24 mei 2019

Een frisse neus, je haren in de wind en vitamine D opsnuiven. Op deze vijf plekken in Randmeren kan je heerlijk wandelen of een wandelroute volgen.

Pagina 2/5
⟵ swipe swipe ⟶

Het Heyrderpad

Startpunt Heyrderpad
Foto: Google Streetview

Het Heyrederpad is een route van 10 km door de wijk Frankrijk (Harderwijk) en Hierden. Je wandelt over veel geasfalteerde wegen, maar af en toe kom je ook een onverhard paadje tegen. Onderweg kan je even stoppen bij kasteel De Essenburg voor een kopje koffie of om een potje levensgroot schaak te spelen. Tijdens de route wandel je onder andere langs een schattig boerderijtje en de Hierdense Beek. De route start bij voormalig Eethuisje Hints, Zuiderzeestraatweg 40a in Hierden. Daar staat een informatiebordje en onderweg is de route goed aangegeven. Veel wandelplezier!

Boswachterij Speulderbos

Afslag Gardenseweg
Afbeelding: Google Streetview

Het Speulder- en Sprielderbos is een van de oudste bossen in Nederland en ligt centraal op de Veluwe. De meeste Randmeerders zullen dit bos kennen onder een andere naam: het bos met de dansende bomen. Vroeger zijn de rechte bomen gekapt en daarom zie je vooral de prachtige in elkaar overlopende bomen.

Het gebied is 3300 hectare en daardoor kan je verschillende routes wandelen. Het ‘boombos’ is het meest historische stukje bos. Het ‘lichte bos’ heeft vooral beuken, berken en grove dennen. Het ‘donkere bos’ is dichtbegroeid en daardoor lastig voor de zonnestralen om de grond te bereiken. Even een kort lijstje met verschillende wandelroutes en startpunten:

  • Putterbos (6 km – rode route) startpunt parkeerplaats Prins Hendrikweg, Putten
  • De Duintjes (5,8 km – rode route) startpunt parkeerplaats Garderenseweg 440, Ermelo. Tip: Op sommige plaatsen mag je hond los!
  • Cultuurhistorie (8 km – paarse route) startpunt parkeerplaats Sprielderweg 204, Ermelo
  • Peppelerboom (5 km – witte route) startpunt parkeerplaats Arnhemse Karweg, Putten. Tip: Op sommige plaatsen mag je hond los!

Ermelosche Heide

Ermelosche Heide
Foto: indebuurt Randmeren

Ontdek de sporen van het Romeins legerkamp en loop verder naar de verdedigingswal. Nog een extra leuke reden om hier te gaan wandelen, zijn de schaapjes van De Schaapskooi. De Ermelosche heide heeft een omtrek van 380 hectare en ligt tussen Staverden en Ermelo. Je wandelt over de zandwegen en wandelpaden.

Met de auto kan je alleen via de Drieërweg in Ermelo bij de Schaapskooi komen. Volg dan de borden ‘schaapskooi’. De locatie is Postweg 50 in Ermelo en is zelfs met het OV makkelijk bereikbaar. Even uitstappen bij Drieërweg, halte Schaapskooi en na 300 meter begint je wandelroute pas echt!


Meer over Stichting Schapedrift Ermelo ontdekken?

Stichting Schapedrift Ermelo overige bezienswaardigheden

Geopend10:30 - 17:00

Postweg 50, Ermelo

Bekijk meer:overige bezienswaardigheden

Beekhuizerzand

Beekhuizerzand
Foto: indebuurt Randmeren

Naast bos en heide heeft Randmeren ook zand! Op het Beekhuizerzand kan je heerlijk wandelen en ravotten door het zand. Neem een kleedje mee en je kan er zelfs een picknick houden. Wil je liever een stukje schaduw op een warme dag? Dan loop je zo door de bomen het bos in. Ideaal ook om te schuilen bij een regenbui! Beekhuizerzand ligt vlakbij Hierden en Harderwijk en is via Van Der Valk te bereiken. De makkelijkere route is door te rijden langs de Parallelweg in Harderwijk, richting Hierden. Je rijdt aan de linkerkant van de spoorbaan en stopt met de auto of fiets bij de fietsbrug aan de rechterzijde, waar je ook wandelend over kan lopen. Deze brug gaat zowel over het spoor als over de snelweg A28 waar je wandelend via een stukje bos je route vervolgt naar het stuifzand. 

Trim- en cooperbaan

Houtskulptuur
Foto: indebuurt Randmeren

Voor iedereen die iets extra’s tijdens een (korte) wandeling wil: Ga naar de trim- en cooperbaan. Je kan hindernissen en obstakels overwinnen, je conditie peilen bij de cooperbaan, of gewoon kijken hoe anderen zich uitsloven op de toestellen die je her en der vindt. Als je denkt dat de extra’s dan wel zijn geweest, nee hoor! Er is een heuse speeltuin met heel veel hout (toepasselijk voor het bos).

Je bereikt de trim- en cooperbaan op Watertorenweg 9 te Harderwijk. Parkeren kan hier gratis, maar laat geen belangrijke spullen in je auto achter.

Pagina 2/5
⟵ swipe swipe ⟶

adv.