Randmeren

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wie is de dansende, balancerende man op de A28 bij Harderwijk?

Door Nicole Berkouwer 25 januari 2020

Mysteries: er zijn genoeg dingen waar wij onze bedenkingen bij hebben. Waarom heet station Harderwijk niet Harderwijk Centraal? We gaan op pad en zoeken deze mysteries uit. Deze week: Wie is de dansende en balancerende man bij de snelweg A28 in Harderwijk?

Deze balancerende en dansende figuur is fictief! Dus laten we je meteen uit de droom helpen dat het een echt persoon is. Het is namelijk een kunstwerk en heeft de naam ‘Auf dem weg’. Het kunstwerk is gemaakt door Hubertus von der Goltz. In 2005 verscheen deze balancerende man langs de A28 bij Harderwijk aan de snelweg.

Dansende man A28

De kunstenaar Hubertus von der Goltz weet ons te vertellen waarom het is geplaatst.”Toen Harderwijk besloot een nieuw deel van de stad te bouwen, wilden ze een symbool voor de mensen en het nieuwe district. Omdat je de ontwikkeling achter de geluidswerende muur niet ziet, heb ik het beeld voor de bovenkant van de muur gemaakt, zodat je het van beide kanten ziet.”

Dus zowel vanaf de snelweg, als vanaf de woonwijk Drielanden is de balancerende man te zien. Overigens is het kunstwerk al van veel verder dan dat te bewonderen. Ga er maar eens op letten.

Dit kunstwerk is in 2005 neergezet en zelfs nu, 15 jaar later, wordt nog steeds volop gebouwd in Drielanden en is het een grote (woon)wijk geworden.

Sculptuur

Het kunstwerk noemt Hubertus een sculptuur. “Deze sculptuur is een stalen constructie van drie driehoekige conische elementen. Het weegt zo’n 5 ton en is 13 meter lang. De punt van het kunstwerk ligt 20 meter boven de snelweg. En het figuur van 165 cm is gemaakt van een aluminiumlegering.”

Tekst gaat door onder de foto’s.

Het kunstwerk bij de A28 in Harderwijk. Foto indebuurt Randmeren
Uitzicht vanaf de balancerende man bij de A28 in het Crescent park. Foto indebuurt Randmeren

Thema

Het kunstwerk is gebonden aan een thema. “Het thema is dat we streven naar innovatieve prestaties, nieuwe wegen inslaan en de bijbehorende ambivalentie.” Ambi-wattes? Precies de tegenstrijdige gevoelens die mensen kunnen ervaren, volgens o.a. Encyclopedie en Wikipedia. “Het evenwichtsfiguur symboliseert deze situatie voor de kijker.”

Wat ‘Auf dem weg’ bijzonder maakt is je kijkrichting. “De drie vlakken kruizen elkaar in drie verschillende richtingen. Voor de kijker die voorbij rijdt, vormen de lijnen voortdurend nieuwe sterrenbeelden, waardoor het beeld lijkt te veranderen.”

Meer mysteries

Benieuwd naar de naam van station Harderwijk, hoeveel inwoners we hebben of waarom de kerk wordt gesloopt. Lees dan ook:

SushiPoint Harderwijk opent op Stationsplein

Mysterie opgelost: waarom heet station Harderwijk niet Harderwijk Centraal?

In de rubriek mysteries behandelen we een vraagstuk waarvan je je misschien altijd al hebt afgevraag...
Aantal inwoner in Harderwijk, Ermelo en Putten. Foto Pixabay

Mysterie opgelost: zoveel inwoners telde Harderwijk, Ermelo en Putten eind 2019

Mysteries, ze zijn overal. Maar hoe zit het nou met het aantal inwoners in Harderwijk, Ermelo en Put...

Mysterie opgelost: dit is waarom de kerk in Harderwijk gesloopt wordt

Met planken voor de deur en een dichtgetimmerde ingang, is een bezoekje aan deze kerk niet meer moge...
  • Blijf op de hoogte van alle leuke verhalen uit Randmeren.

adv.