Randmeren

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

7 x dit was vroeger heel normaal in Harderwijk, Ermelo en Putten

Door Nicole Berkouwer 19 januari 2020

Een wereld zonder Spotify, online supermarkt, mobiele telefoon of indebuurt; dat is moeilijk voor te stellen. Hoe kunnen mensen zonder? Harderwijkers, Ermeloërs en Puttenaren wisten vroeger niet beter en deze zeven dingen waren de normaalste zaken van de wereld. Herken jij het nog?

Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

Telefoneren in een groen hokje

2012-02-22 18:48:08 DORDRECHT - Telefooncellen in de Johan de Wittstraat. De gemeente Dordrecht behoudt twaalf openbare telefooncellen, in 11 van deze telefooncellen wordt een reclamepaneel geplaatst. Alleen op die manier is een telefooncel nog rendabel. ANP ROBERT VOS
Station N.S. met telefooncel en parkeerplaats

Een telefoontje plegen? Daar had je een telefooncel voor. Op diverse locaties in Harderwijk, Ermelo en Putten stond zo’n groene cel. Bijvoorbeeld buiten het winkelcentrum van Stadsdennen. In alle rust bellen en vervolgens liep je zo de straat weer op. Geen mobiele telefoon nodig. Her en der zijn deze iconische telefooncellen nog te vinden in Nederland, maar in het straatbeeld van Harderwijk, Ermelo en Putten zijn ze verdwenen.

Overal roken

Links dhr. P. Ligtermoet, rechts dhr. H. Termaat. Geheel achteraan links dhr. W. Wouters. Zij zijn op het zilveren bruiloftsfeest van de fam. Boonen-van Meer. De meesten roken een sigaret. Op de achtergrond een rek met flessen drank en glaasjes

Peukie hier, een sigaretje daar: hoewel je nu in een apart vak of hok moet staan, mochten Harderwijkers, Ermeloërs en Puttenaren vroeger overal roken. Waar je ook kwam – restaurant, school, werk, openbaar vervoer – mensen waren lekker aan het paffen.

Melkboer, groenteboer en nog veel meer boeren

Melk
Een ambtenaar van de Keuringsdienst van waren controleert een melkboer (Beeld: ANP)

Er zijn tal van manieren om aan je boodschappen te komen. Langs de supermarkt, een rondje over de markt of je gaat voor gemak en bestelt online je benodigdheden. Een bestelling plaatsen bij een melkboer, groenteboer of kaasboer zit er bijna niet meer in, maar vroeger deden heel veel inwoners dit. De lokale boer kwam met een kar voorbij, je maakte even een praatje en had je spulletjes in huis.

Tot voor kort reed Ydo Nijdam nog rond met zijn SRV-wagen door de wijken van Harderwijk en omstreken. En Melkboer Keizer is nog steeds actief door Ermelo en omgeving.

Videoband, cd en vinyl

Stationsstraat 42 in Ermelo in 04-09-1987. Voor de zaak van Videoland staat de auto van familie Flodder met de jeugd van EFC “58. De man met bril en trui is de heer Joep Kinkenbijl, die eigenaar is van Videoland. Geheel rechts staat Rob Schipper

Naar de winkel om te neuzen tussen de vele cd’s. Bij twijfel even de koptelefoon opzetten en luisteren of het iets voor je is. Of helemaal naar een shop gaan om een videoband te huren, die je vervolgens na het kijken ook weer terug moet brengen. Dat klinkt niet meer echt van deze tijd, hè? Nu zet je binnen een paar seconden Netflix of Spotify aan, maar vroeger was het voor inwoners echt een uitje om naar winkels als Free Record Shop aan de Markt in Harderwijk of de Videoland te gaan. Wist je trouwens dat de Videoland zat in de straat van het oude Actionpand en de ANWB? En er zat ook een Videoland aan de Deventerweg 14 in Tweelingstad.

Faxen

faxen fax
Op de vakantiebeurs wordt laten zien dat je kunt werken en faxen in een caravan (Beeld: ANP)

‘Ik stuur je wel even een fax.’ Heb je dat ooit iemand horen zeggen? Niet? Dan ben je niet meer van de generatie die niets anders deed dan berichten sturen via dit apparaat. Kantoren in Harderwijk, Ermelo en Putten stonden er vol mee en oh, wat was het handig! Nu denken we daar wel anders over door WhatsApp.

In een rij staan en… wachten

rij
Lange rijen wachtenden om een gratis rijwielplaatje te krijgen (Beeld: ANP)

Klinkt heel simpel, maar anno 2020 heeft niemand tijd om even in de rij te staan. Naar de bios? Online een kaartje bestellen. Naar een populair concert? Dat wordt spannend in de digitale wachtrij met vier verschillende laptops voor je. In onze stad en dorp zie je amper Harderwijkers, Ermeloërs en Puttenaren ergens voor in de rij staan. Hooguit voor een oliebol op oudjaarsdag. Vroeger had je geen andere optie en kon je net als de rest achteraan aansluiten in de rij.

Muntgeld in parkeerautomaat gooien

parkeermeter parkeren muntgeld
Beeld: ANP

Wat?! Een apparaat waarbij je niet kunt pinnen, maar alleen muntjes in kunt stoppen? Nooit gezien. Sowieso, wat zijn muntjes ook alweer? Wellicht een tikkeltje overdreven, maar alles gaat tegenwoordig via de pinpas of via een betaalapp. Deze parkeermeter, waar je muntjes ingooit, hebben we al jaren niet meer gezien in Harderwijk, Ermelo en Putten.

Lees ook:

Hierden

Van 1920 tot nu: dit is Hierden in 5 foto’s

Even terug in de tijd. Zo veranderde Hierden door de jaren heen. Van 1920 tot het heden anno 2020. ...

‘Moekerig weer’, Ken jij deze 5 Hierdense woorden

Moekerig weer, wat betekent dat eigenlijk? Iedere plaats heeft zijn eigen woorden en gezegden, maar ...
Putters, het dialect in Putten Foto: indebuurt Randmeren

‘Je hen een beste smacht um de barg’, spreek jij het Putters dialect?

'Je hen een beste smacht um de barg', wat betekent dat eigenlijk? Iedere plaats heeft zijn eigen woo...
jaren zestig

5 x heerlijke foto’s van de jaren zestig in Harderwijk en Ermelo

Back in the days! De jaren zestig komen de afgelopen dagen veel om de hoek kijken, mede door de boer...
Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

adv.